DOLAR
32,5484
EURO
34,8615
ALTIN
2.430,97
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
26°C

“Ben yaptım, biraz düzelttim ama oldu”

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gündoğan mahallesi Çetili Burnu’nda Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum’unda defalarca inceleme yaptığı ve kaçak yerlerinin yıkım kararı verilen BESA İnşaat’ın denize yaptığı binlerce ton dolgu alanı için muğla Valiliği’nin kıyı düzenlemesine ÇED raporu gerekli değildir karar vermesi çevrecileri isyan ettirdi.

“Ben yaptım, biraz düzelttim ama oldu”
A+
A-
velux

VALİLİĞİN BURAYA VERDİĞİ ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARINA SERT TEPKİ

ANTERHABER – Hukukçu ve araştırmacı Mehmet Çilsal “Valiliğin aksi yönde verdiği bu  “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” Kararı, kabul edilemeyecek bir teamül başlatma yönündedir. İdarenin bu tür kararları “Ben yaptım, biraz düzelttim ama oldu” şeklinde  davranan yatırımcıların sayısını artıracaktır” dedi.

VALİLİK ÇED GEREKLİ DEĞİL RAPORU VERDİ ÇEVRECİLER AYAĞA KALKTI

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci’ye ait BESA Marin Turizm İşletmeleri A.Ş.  tarafından Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gündoğan Mahallesi Çetili Burnu’nda yapımı devam eden The  Bo Viera İnşaatın yaptığı kaçak inşaatların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkım kararı alınmasından sonra Muğla Valiliği’nin kıyı düzenlemesi için ÇED gerekli değildir raporu vermesi Bodrumluları isyan ettirdi. Proje kapsamında 1611 konut ve 4 otel yer alıyordu.

“Ben yaptım, biraz düzelttim ama oldu”

PROBLEMLİ BESA PROJESİNİN İLK “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARI İLAN EDİLDİ!

Bodrumlu çevrecilerin sözcüsü araştırmacı hukukçu Mehmet Çilsal bugün Sözcü’ye açıklamada bulundu.

Çilsal  “Geçmişte “ÇED kapsam dışı” kararıyla yola çıkan Çetili Burnu’ndaki BESA’ya ait Turizm Konaklama Tesisi, Toplu Konut, İskele ve Kıyı Düzenlemesi projeleri, yaşanan onca problemden sonra bazı düzeltmeler ve revizelerle yeniden yola çıktı. 3 ayrı proje entegre hale getirilip tek bir proje olarak değerlendirildi ardından bakanlığa 16.04.2019 tarihinde PTD (Proje tanıtım dosyası) sunuldu. Bu ÇED Başvuru Dosyası da revize edildikten sonra Nihai şekli verilen PTD, 25.03.2020’de bakanlığa tekrar sunuldu . Gerekli incelemeyi yapan Çevre Şehircilik Bakanlığı-Muğla İl Müdürlüğü, proje hakkında   ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARI verdi ve bu karar 02.04.2020 tarihinde ilan edildi.

“Ben yaptım, biraz düzelttim ama oldu”

BESA VERDİĞİ SÖZLERİN HİÇ BİRİNDE DURMADI

Çilsal “BESA’nın proje kapsamında sahilde  yaklaşık 8 hektarlık deniz dolgusu ve ayrıca onlarca hektarlık sahil düzenlemesi yaptığını oysaki bu alanın kamu ve hazineye ait olduğunu belirterek “Geçmişte yaşananların tekrarını istemeyen Şirket, “Projenin bundan sonraki sürecinde kıyıda ve denizde yasalara aykırı biçimde izinsiz-kaçak olarak hafriyat malzemesi dökülmeyecek kıyının özelliği, doğal yapısı bozulmayacak, çevre kirletilmeyecek, böylece bölgedeki biyolojik çeşitlilik korunacak, koruma ve kullanma dengesi bozulmayacaktır. 3621 sayılı Kıyı Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili mevzuatı, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ile 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuatına uyulacaktır…ÇED Kararının alınmasından sonra Kıyı İmar planları teklifi onanacaktır. İmar planı teklifi onanmasından sonra gerekli izinler alınarak faaliyet alanında yapı, inşaat ve imalat işlerine başlanacaktır.

Faaliyet alanında 3 ana yapım gerçekleştirilecektir. Bunlar sırasıyla  dolgu işlemi, iskele imalatı ile otel ve konut inşaat işleridir.” şeklinde taahhütlerde bulunmuştur.Buna rağmen bu sözlerinde durmadığı görüldü. Ayrıca, PTD’dan anlaşıldığı kadarıyla bir daha ceza davası sanığı olmamak için de iskele projeleri için kıyıda irtifak tesisine başvurmuştur “295 Ada 32 ve 33 Nolu, 309 Ada 1 ve 3 Nolu parsellerin önünde kıyı çizgisi sonrasında deniz dolgusu 1.626,14 m2 ve kıyı dolgusu miktarı 7.005,51 m2 olmak üzeretoplam 8.631,65 m² büyüklüğündeki alanda (Kiralaması yapılan ön izin alınan alanda) dolgu faaliyeti ve 2.040 m² alanda 4 adet sportif ve güneşlenme amaçlı iskele planlanmaktadır.” Dedi.

“Ben yaptım, biraz düzelttim ama oldu”

ALENİ BİÇİMDE KANUNA KARŞI HİLE İŞLEMİNİ YÜRÜTÜYORLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ında bölgede denizden ve havadan defalarca inceleme de bulunduğunu ve O’ nun dahi bu projeye isyan ettiğini belirten Çilsal “ Bakanlık Aspat’ta, Tavşanburnu’nda olduğu gibi bu projede de kendi talimat ve mevzuatlarına aykırı biçimde “Turizm Tesis Alanı-Turizm Gelişme Bölgesi”nde konut yapımına göz yummaktadır. Vaziyet planında görüldüğü gibi  turizm tesisi oranı %10, ama yapsat-konut oranı %90 oranındadır. Bu durum, aleni biçimde kanuna karşı hiledir” dedi.

VALİLİĞİN VERDİĞİ CED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI KABUL EDİLEMEZ, DAVA AÇACAĞIZ

 Çilal açıklamasının sonunda “Öte yandan, geçmişte hukuka aykırı biçimde  yapılmış deniz dolguları, hafriyat ve binaların durumu ortadayken Bodrum kamuoyunun beklentisi proje alanının “tam olarak eski haline getirilmesi”  şeklindeyken, Valiliğin aksi yönde verdiği bu  “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” Kararı, kabul edilemeyecek bir teamül başlatma yönündedir. İdarenin bu tür kararları “ben yaptım, biraz düzlettim ama oldu” şeklinde  davranan yatırımcıların sayısını artıracaktır. Buysa, hukuk düzenimizi bozan bir gelişmedir. Çevre Kanunu ve Çed Yönetmeliği böylesi sonuçları asla öngörmemektedir.Şimdi artık doğasever, duyarlı yurttaş ve STK’ların sahneye çıkma ve yargı yoluna gitmesinin zamanıdır. Bizde hazırlığımızı yapıyoruz bölge idare mahkemesine başvurarak valiliğin verdiği ÇED gerekli değildir raporunun iptalini İsteyeceğiz, çünkü bu kararın akıl ile vicdan ile bir alakası  yoktur” dedi.

“Ben yaptım, biraz düzelttim ama oldu”

SEMA HÖCEK “MİNAREYİ ÇALDILAR KILIF UYDURMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Dolgu ile ilgili olarak dün ihbarda bulunduklarını ve kaçak bölümlerin  yıkılmadığını tam aksine ağaçlarla kamufle etmeye çalıştıklarını ve dün yeni ihbarda bulunduklarını  belirten  Gündoğan Peynirçiçeği Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek “Burada denize yapılan dolgu nedeniyle doğa vahşice katledildi. Buradaki posedonya çayırlarınını yok olduğunu dalgıçlar ve bilirkişiler tespit etti. Yaptıkları dolguyu kaldırmadıkları gibi hala inşaat harfiyatları dökmeye devam ediyorlar. Hâlâ inşaat atıklarını Apostol Adası yönünde denize atıyorlar . Yaklasik 32 dönüm dolgu var. 10 dönüm kadar ön  izinli alan için ÇED süreci başlamıştı. Oysa çoktan dolgu yapılmıştı. Şimdi de ÇED gerekli değil kararı alınmış. Hazine dolgunun kalkması için dava açmıştı bizde dernek ve Muğla Barosu ile bu davaya müdahil olduk, dava devam ediyor. Ancak burada BESA’nın yaptığı minareyi çaldılar, minareye kılıf uydurmaya çalışıyorlar, yaklaşık 10 bin metrekarelik sahil alanında dolgu devam ediyor, en kısa zamanda hukukçularımızla görüşüp nasıl yol izleyeceğimize karar vereceğiz” dedi.

“Ben yaptım, biraz düzelttim ama oldu”
“Ben yaptım, biraz düzelttim ama oldu”

ÖNEMLİ NOT:  BESA A.Ş. Yönetimi bu konuda resmi bir açıklama yaparlar ise aynı şekilde yayınlayacağız.