DOLAR
34,3417
EURO
37,0580
ALTIN
2.988,66
BIST
8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
21°C
Muğla
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Çok Bulutlu
19°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C

2 günden uzun süren kaşıntıya dikkat! Saç diplerini yaralarla dolduruyor

Saç diplerinizde oluşan yara ve kabuklanmalar, kaşıntı ve tahrişe neden olabilir. Seboreik dermatit, egzama ve alerjik reaksiyonlar gibi pek çok faktörün yarattığı uzun süreli kaşıntılar bu duruma yol açabilir. Doğru tedavi ile saç derinizdeki sorunları kontrol altına alabilirsiniz.

2 günden uzun süren kaşıntıya dikkat! Saç diplerini yaralarla dolduruyor
11.10.2024
A+
A-

Saç diplerinde oluşan yaralar, çoğu zaman ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olmayabilir. Ancak bu yaralar artıyor ve enfeksiyon riski taşıyorsa, bir uzmana başvurmak gerekebilir. Saç derisindeki yara ve kabuklanmalar, günlük yaşamı olumsuz etkileyen sorunlar arasında yer alır. 2 günden uzun süren kaşıntı durumları tahriş ve enfeksiyon riskini artırarak durumu daha da kötüleştirebilir.

2 günden uzun süren kaşıntıya dikkat! Saç diplerini yaralarla dolduruyor

Saç Derisinde Yara ve Kabuklanmanın Nedenleri

Seboreik Dermatit (Kepek)
Seboreik dermatit, kaşıntı, pullanma ve kabuklanma ile kendini gösteren yaygın bir cilt hastalığıdır. Saç köklerine yapışan beyaz veya sarı pullar, saç derisinde yara oluşumuna neden olabilir. Bulaşıcı olmamakla birlikte, kafa derisinde rahatsızlık yaratabilir.

Tedavi: Seboreik dermatit tedavisinde, salisilik asit, selenyum, çinko piriton veya katran içeren tıbbi şampuanlar ve merhemler etkili olabilir.

Egzama
Egzama, saç derisinde tahrişe, kızarıklığa ve dökülmelere yol açan bir cilt rahatsızlığıdır. Kalın kabuklar oluşturarak kaşıntı ve rahatsızlık hissi yaratabilir. İltihaplanma durumunda, yüz, boyun ve kulak arkası bölgelerine yayılabilir.

Tedavi: Egzamanın hafif formları için tıbbi şampuanlar kullanılabilir. Ancak yayılma ve ciddi tahriş durumlarında bir dermatoloğa başvurulmalıdır.

Kontakt Dermatit
Kontakt dermatit, saç derisinin alerjik bir reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkar. Şampuan, saç boyası veya takılara karşı gelişen bu alerjik tepki, kaşıntı ve kabuklanma yaratabilir. Aşırı kaşınma sonucu kızarıklık ve kanama görülebilir.

Tedavi: Saç derisinin kendini yenilemesi zaman alabilir, ancak durum kötüleşiyor ve enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa bir uzmana danışmak gereklidir.

Sedef Hastalığı
Sedef, vücudun çeşitli bölgelerinde olduğu gibi saç derisinde de kalın, gri kabuklar oluşturabilir. Bu rahatsızlık genellikle kaşıntı ve rahatsızlık hissine yol açar.

Tedavi: Hafif sedef durumlarında özel şampuanlar rahatlama sağlayabilir. Ciddi vakalarda ise doktorunuz steroid enjeksiyonu önerebilir.

Saç derisinde görülen bu tür rahatsızlıklar ciddiye alınmalı, yayılma ve enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa mutlaka bir dermatologdan yardım alınmalıdır.