ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,9846
EURO
31,2142
ALTIN
1.864,65
BIST
7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
10°C
Muğla
10°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
12°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Parçalı Bulutlu
15°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü: Alzheimer Hastalığı ve Toplumsal Yükü Artıyor

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada 55 milyon Alzheimer hastası olduğunu ve bu sayının her yıl 10 milyon yeni vaka ile arttığını belirtiyor. Hastalığın küresel maliyeti de 1,3 trilyon doları aşmış durumda ve bu sayının 2030 yılına kadar 2,8 trilyon dolara çıkması bekleniyor.

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü: Alzheimer Hastalığı ve Toplumsal Yükü Artıyor
A+
A-
Aktur tatil sitesi

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü: Alzheimer Hastalığı ve Toplumsal Yükü Artıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada 55 milyondan fazla Alzheimer hastası var ve bu sayının her yıl 10 milyon yeni vaka eklenmesiyle 2050’de 139 milyona yükselmesi bekleniyor. Bu durum, dünyanın hızla yaşlanan nüfusu için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şeklinde gelişen bir hastalıktır. İlk kez 1906 yılında Alman psikiyatrist ve patolojist Alois Alzheimer tarafından tanımlanmıştır.

Küresel Durum

Dünyada 55 milyon kişi bu hastalıktan muzdarip ve büyük bir çoğunluğu, yani yüzde 60’tan fazlası, düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Yıllık küresel maliyeti şu anda 1.3 trilyon dolar ve bu rakamın 2030’a kadar 2,8 trilyon dolar olması beklenmektedir.

Farkındalık ve Teşhis

Alzheimer’s Disease International (ADI) tarafından hazırlanan 2021 raporuna göre, dünya genelinde demans hastalarının yüzde 75’i teşhis edilmemiştir. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde bu oran yüzde 90’a kadar çıkabilmektedir.

Tedavi ve Önlem

Maalesef, hastalığı iyileştirecek veya ilerlemesini durduracak bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Ancak araştırmalar, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ile riskin azaltılabileceğini göstermektedir.

polat-galle