Bodrum’da Tarihi ve Doğal Alanlarda Yapılan İnşaatlara Yargı Freni: STK’lar ve Çevreciler Zafer Kazandı
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Akyarlar Mahallesi’nde yer alan ve 4 bin yıllık geçmişe sahip olan Antik Thermera Kenti ile Bizans ve Osmanlı kalıntılarının bulunduğu 1. Derece Doğal ve Arkeolojik SİT Alanı’nda inşa edilen turistik tesisler, lüks villalar ve marina projesi Danıştay kararıyla iptal edildi. Yaklaşık 2 milyar dolarlık maliyeti olduğu iddia edilen ve 2018’de başlayan proje, STK’ların ve çevrecilerin 6 yıllık hukuk mücadelesi sonucunda durduruldu.
Danıştay’ın projenin planlarını iptal etmesinin ardından, TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, siyasi parti temsilcileri ve hukukçuların da desteğiyle Akyarlar Mahallesi’ndeki Aspat Mevkii’nde protesto gösterisi düzenledi. Protestoda, Bodrum Belediyesi’ne verilen inşaat ruhsatlarının iptal edilmesi ve yasa dışı yapıların yıkılması çağrısı yapıldı.
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan, “Çıfıt Kalesi’nin eteğinde; Karya’nın Termera’sı, Bizans’ın Strobilos’u, Osmanlı’nın Sıravolos’u ve Halil ile Gülsüm’ün artık tarumar edilmiş Aspat’ındayız… Bu toprakların kadim kültürlerinden nasibini almayan bir anlayışın yüksek rant hedefli projelerinden birinin gerçekleşmeye devam ettiği Aspat’tayız” dedi.
Erdoğan, sürecin hukuka aykırı ve toplumsal meşruiyetten yoksun bir şekilde yönetildiğini belirterek, “Söz konusu Danıştay kararlarında da açıkça belirtildiği gibi mevzuata uygun davranılarak kümülatif ÇED süreci gerçekleştirilmiş olsaydı, Aspat hala doğal haliyle yaşıyor olacaktı” dedi.
Erdoğan, Bodrum Belediyesi’ne acil olarak verilen ruhsatları iptal etme çağrısında bulunarak, “Ülkemiz genelinde yasa tanımaz, hukuk dışı yöntemlerle kamusal alanların ele geçirilme süreçlerine kamuoyunun dikkatini çekiyoruz. Rant koalisyonunu uyarıyoruz: Yaşam alanlarımızdan elini çek” diye konuştu.
Muğla Mimarlar Odası eski başkanı Gamze Türk ise “6 yıl içerisinde her ÇED gerekli değildir raporu iptal edildikçe yenisini almayı başardılar. İlgili bakanlık 3 kez ÇED gerekli değildir raporu verdi, mahkemeler hepsini iptal etti. Belediye, ÇED raporu iptal edilen yere inşaat ruhsatı vermemeliydi, ama verdi. Hukuk mücadelemiz devam edecek” dedi.
Hukukçu Mehmet Çilsal da, “Bu proje, idarenin şirketlerle iş birliğini ortaya koyuyor. Çok geç gelen adalet, ne yazık ki tarih ve tabiat katliamını eski hale getirmiyor. Karya’nın antik Termerası, Bizans’ın Strobilosu, Osmanlı’nın Sıravolos’u olan günümüzün Aspat’ına çok yazık olmuştur” diyerek durumu eleştirdi.
Bodrum’daki bu gelişme, tarihi ve doğal alanların korunması adına önemli bir adım olarak değerlendirilirken, STK’lar ve çevreciler, hukuki mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini belirtiyorlar.
Kaynak: Anterhaber.com