13 yıl boyunca süren bir araştırma; balık, zeytinyağı ve sebzelerden oluşan beslenme şeklinin kanser hastalarının daha uzun yaşamasına yardımcı olabileceğini ortaya koydu.
İtalyan bilim insanları, tedavi olan ve sağlığına kavuşan 800 kanser hastasını, 2000’lerin sonundan başlayarak 13 yıllık bir süre boyunca incelediler.
Katılımcıların beslenme alışkanlıklarının incelendiği araştırmada, tedavilerinin sonunda diyete başlayanların erken ölüm riski %32 daha düşük çıktı. Ayrıca tedavi sonrasında kalp kaynaklı ölüm riskinde %60 oranında bir düşüş görüldü.
Akdeniz diyeti sebze-meyveler, balık ve zeytinyağı gibi sağlıklı besinler içerdiğinden, araştırmacı Chiara Tonelli, yüksek antioksidan kaynaklarının uzun ömür “avantajında” rol oynadığına inanıyor.
Ekip ayrıca kalp hastalığı ile kanser arasında da bir bağlantı buldu.
Araştırmacı Maria Benedetta Donati, US News & World Report’a, tümörler ve kalp hastalıkları gibi farklı kronik hastalıkların aslında aynı moleküler mekanizmaları paylaştığını belirtti.
Donati bunun tıbbi literatürde iki grup bozukluğun ortaya çıktığı ortak bir zemin olarak bilindiğini ekledi.
Şimdi ekip, Akdeniz diyetindeki belirli yiyecekleri daha ayrıntılı bir şekilde inceleyerek araştırmalarını derinleştirmek istiyor.