ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,8502
EURO
31,6142
ALTIN
1.894,59
BIST
8.024,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
15°C
Muğla
15°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Hafif Yağmurlu
14°C
Pazartesi Az Bulutlu
15°C

Akyaka’da Tarihi Kazıdan Büyük Buluş: Orta Çağ’a Ait Tünelde Temiz Su Kaynağı Keşfedildi

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında, Orta Çağ’dan kalma bir tonozlu tünelde 65 metre uzunluğunda temiz su kaynağına rastlandı.

Akyaka’da Tarihi Kazıdan Büyük Buluş: Orta Çağ’a Ait Tünelde Temiz Su Kaynağı Keşfedildi
A+
A-
velux

Akyaka’da Tarihi Kazıdan Büyük Buluş: Orta Çağ’a Ait Tünelde Temiz Su Kaynağı Keşfedildi.

Muğla’nın Ula ilçesindeki Akyaka Mahallesi’nde devam eden kazı çalışmalarında tarihi bir tünel ve temiz su kaynağına ulaşıldı.

Gökova Körfezi’nde bulunan ve binlerce turistin ziyaret ettiği Akyaka, tarihi güzellikleriyle dikkat çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği YİKOP Başkanlığı ve Ula Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleştirilen kazı çalışmalarında tarihi kalıntılara ulaşılıyor.

Idyma Antik Kenti’nin yakınlarında bulunan ve Orta Çağ’a tarihlenen kale surları bölgesinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserler, bölgenin tarihini aydınlatıyor. Muğla Müze Müdürlüğü gözetiminde yürütülen kazılarda, tünelde 65 metrelik temiz su kaynağına ulaşıldı.

Muğla Müze Müdürü Gülnaz Savran, kale ile Azmak Deresi arasındaki gizemli bağlantının keşfedildiğini ve bu alandaki çalışmaların 2023’ün ikinci yarısından sonra yoğunlaştırıldığını belirtti.

Tespitlere göre, tünelin sonunda bulunan temiz su kaynağı, bir mekanizma ile kalenin içerisine taşınıyordu. Bu sistem sayesinde kalede yaşayanların kuşatma anında suya erişimi kesintisiz sağlanıyordu.

Savran, tünelin inşa tarihine dair yapılan analizlerde 4 bin yıl öncesine kadar giden bir tarihe işaret edildiğini belirtti. Bu bulgular, bölgenin tarihinde su kaynağının önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor.

Müdür Savran, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde yapılan arkeometrik çalışmalarla tünelin analizinin yapıldığını ve restorasyon çalışmalarının aslına uygun gerçekleştirileceğini vurguladı.

Savran, Akyaka’nın turistik potansiyeline değinerek, kazı çalışmalarının bölge turizmine katkıda bulunduğunu ve bu keşiflerin ziyarete açılarak tarih severlerle buluşturulabileceğini belirtti.

Kaynak: AA

polat-galle