Alkol vücutta hızla emildiğinden karaciğerin şeker üretme kapasitesini engeller bu da kan şekerinin düşmesine yol açar. Bu nedenle, alkol içerken hafif atıştırmalıklar yemek, kan şekerinin dengede tutulmasına yardımcı olabilir. Peki, bu atıştırmalıklar neler?
Alkol, şekerlerden türetilen bir içecek olduğu için yüksek kalori içeriğine sahiptir ve bu da kan şekerinde ani yükselmelere yol açabilir. Beslenme uzmanı alkol tüketiminin kan şekerini dengelemek için yanında düşük glisemik indekse sahip yiyecekler tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. ve bu yiyeceklerin kan şekerinin yavaşça yükselmesini sağladığını ve ani açlık patlamalarının önüne geçtiğini söylüyor.
Diyetisyen ve beslenme uzmanı Audrey Lacam, “Alkol, vücutta sindirilirken trigliseritlere dönüşür ve bu da kan trigliserid seviyelerini artırarak yağ birikimini hızlandırır. Bu nedenle, alkol alırken daima yemek yenmesi, bu olumsuz etkilerin bir kısmını dengelemeye yardımcı olabilir.” diyor.
Alkolün yanında ne yenilmeli?
Glisemik zirveyi sınırlamaya yardımcı olmak için ise alkolü şekerli ya da karbonhidratlı ürünlerle tüketmekten kaçınmak gerekiyor. Peki o zaman ne yemelisiniz?
Diyetisyen Lacam, “Genel bir kural olarak, midemiz boşken alkol tüketmemeliyiz.” diyor ve alkol alırken atıştırmalık olarak yağlı tohumlu meyvelerin, örneğin ceviz, kaju fıstığı veya badem gibi seçeneklerin tercih edilmesini öneriyor.
Tatlılar ve şekerli ürünlerden kaçınılması gerektiğini belirten uzman, ancak küçük kızarmış ekmekler veya sebzeler gibi hafif atıştırmalıkların sorun yaratmayacağını da ifade ediyor.
Lif ve protein açısından zengin besinler kan şekerini dengeler
İdeal olarak, alkol tüketimi dengeli bir öğünle birlikte yapılmalı; örneğin, pişmiş patates, yeşil sebzeler ve balık… Ayrıca, vücuda aşırı şeker yüklememek için tatlı yerine bir elma veya kepekli ekmeğin üzerine bir dilim fıstık ezmesi de tercih edilebilir.
Özellikle lif ve protein açısından zengin besinler, örneğin sebzeler, tam tahıllar ve az yağlı protein kaynakları, alkolle birlikte yenildiğinde kan şekerinin daha dengeli bir şekilde yükselmesine yardımcı olabilir.
Özetle kompleks karbonhidratlar (ta buğday ekmeği) protein ( peynir veya yoğurt) ve sağlıklı yağlar (kuru yemişler) içeren yiyecekler tercih edilmelidir.