DOLAR
32,5866
EURO
34,8481
ALTIN
2.504,29
BIST
9.677,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Antalya’da Eylül, Ağustos gibi…

Antalya’da Eylül, Ağustos gibi…
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Eylül ayının ilk yarısında Antalya’ye yönelik uçuş ve yolcu sayılarına ilişkin son detayları değerlendirdi.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, kendi blog’unda “Eylül, Ağustos gibi…” başlıklı bir değerlendirme yazısı kaleme aldı. Antalya’ya yönelik son verileri değerlendiren Recep Yavuz; Eylül ayının ilk 15 gününde 447 bin 422 turist geldiğini belirterek; bu rakamın Ağustos ayının aynı dönemine göre %38 oranında bir artış gösterdiğini açıkladı.

Recep Yavuz, uçuşların ve yolcu rakamlarının bu şekilde devam etmesi halinde Eylül ayında Antalya’ya 1 milyona yakın turistin geleceğini öne sürdü.

Recep Yavuz’un kaleme aldığı yazının tamamı şu şekilde:

—O—

Eylül, Ağustos gibi…

“Sen de sayılarla kafayı bozdun!..” diyenler mutlaka vardır.

O kadar zor ve engellerle dolu bir sezonu yaşıyoruz ki ne olduğunu ve ne olacağını görebilmek hiç bu kadar zor olmamıştı.

Coronavirus vakalarının etrafımızı kuşattığı bugünlerde, başımızın üstünden geçen uçakları sayıyoruz adeta.

Virüse karşı “Maske + Mesafe” tedbirini elden bırakmadan, sonuna yaklaştığımız bu facia sezonun kayıplarını bulmaya çalışıyoruz bir yandan.

Yanlış çıkarım yapılmaması için bir kez daha dile getiriyorum; hiç bir şeyin sağlığımızdan ve yaşamımızdan önemli olamayacağını her yazımda vurgulamaya çalıştım.

Hiçbir iş, insan hayatından önemli değildir.

Bununla beraber yüzbinlerce kişinin geçimini sağladığı bu sektörde devre dışı kalmamak için herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor. Bana göre turizm aynı zamanda Türkiye’nin ülkeler arası bağlantısının en önemli ayaklarından biri. Bugün Antalya’ya 30 ülkeden charter uçuşları ile turist geliyor.

Sayılara gelirsek; nereden bakıldığına ve nasıl yorumlandığına göre önemli veya önemsiz olabiliyor. O yüzden herkesin çıkarımı farklı olabiliyor.

Bugün “2 milyon turist geçen seneki 16 milyona göre çok az” diye bir serzeniş okudum.

Sanırım Dünya’da hiçbir ülke 2019 yılının turistik verilerini 2020 Korona Yılı ile kıyaslamaz.

Bu sene “turizm sezonu” 10 Ağustos’ta başladı. Bir aydan biraz fazla bir süre geçti. Eylül’ün ortasında Ağustos ve Eylül sayılarına bir göz atmak iyi olur.

Bunun için her iki ayın ilk 15 gününü değerlendirdim. Eylül, Ağustos’tan daha yoğun ama nedeni Ağustos’un 10 gün geriden gelmesi. (15 Eylül gelişler planlanan şekilde alınmıştır, gerçekleşen gelişler değildir)

Buna göre Antalya Havalimanı’na;

  1. Ağustos’un ilk 15 gününde 321 bin 106 turist gelirken, Eylül ayının ilk 15 gününde 447 bin 422 turist gelmiştir.
  2. Bu aynı dönemde %38 oranında bir artış demektir.
  3. Bu dönemde Eylül’de gelen Rus turist, Ağustos ayına göre %108 oranında artmıştır. (Ağustos’un 10 gün geç başlamasından dolayı)
  4. Almanya’dan gelen uçak sayısı Eylül ayında Ağustos’a göre artmasına rağmen, gelen turist sayısı düşmüştür. Eylül ayındaki uçak dolulukları %60’larda seyretmiştir.
  5. 4 Ağustos itibarı ile Antalya’ya seyahat uyarısının kaldırılmasına rağmen Alman turistte önemli bir artış meydana gelmemiştir.
  6. Ağustos ve Eylül 1-15 döneminde ilk 5 ülke sıralaması değişmemiştir: Rusya-Ukrayna-Almanya-İngiltere-Polonya
  7. Bu şekilde devam ettiği takdirde Eylül ayında 1 milyona yakın turist gelmiş olacaktır. Bütün tatil destinasyonlarının durma noktasına geldiği bu dönemde bu rakamın iyi etüt edilmesi gerekir.

Antalya’da Eylül, Ağustos gibi…

polat-galle