Cengiz İnşaat, Bodrum’da yapmakta olduğu Cennetkoy Projesine, kapasite artışı talebinde bulundu. Aynı projenin devamı olan bölüm için, ÇED başvurusu yaptı.
“Rantın değil, halkın partisiyiz” sloganıyla seçim meydanında nutuklar atan Ahmet Aras, her fırsatta 5’li çete olarak adlandırılan şirketlere, Muğla’yı ve Bodrum’u kurban etmeyeceklerini ifade etmişti.
Meydanlardaki konuşmasının aksine, Cengiz İnşaat’ın Avan Projesi’ne ön onay verdiği ortaya çıktı.
Bodrum Belediyesi ÇED süreci sonrası, Cengiz İnşaat A.Ş’nin ikinci bölüm yapı ruhsatını vermeye hazırlanıyor. Ahmet Aras, gider ayak Cengiz İnşaat A.Ş’ye kıyak yaparak, yeni seçilen Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’yi, zor duruma sokmuşa benzer.
Sürecin özeti ;
Bodrum Belediyesi, Cengiz İnşaat A.Ş’ne 12 Aralık 2022 tarihinde verdiği 60 adet yapı ruhsatını, 9 Ocak 2023 tarihinde iptal etti.
Cengiz İnşaat AŞ yapı ruhsatının iptali için idari yargıya başvuru yaparak, kararın iptali ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.
İptalin gerekçesini Ahmet Aras, 09 Ocak 2023 tarihinde yaptığı bir açıklamayla kamuoyuna bildirdi.
Açıklamasında;
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği ‘Özelleştirmenin İptali’ kararının; “Özelleştirme Yüksek Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle uygulanmamasının, Anayasa’nın 138. maddesinde belirtilen, yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bu kararların yerine getirilmesini geciktiremez” demektedir.
Kısaca Ahmet Aras,” Cengiz İnşaata ait gibi görünen tapunun iptal edilmesi gerekir. Verdiğimiz yapı ruhsatı yasal olmadığı gibi, anayasaya da aykırıdır.” demektedir.
Cengiz İnşaat A.Ş idari yargıya başvurdu ve mahkeme 6 Mart 2023 tarihinde;
Muğla 1. İdare Mahkemesi; “mülkiyet hakkı bakımından telafisi güç/imkânsız sonuçlara neden olabilmesi itibariyle dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına” 6 Mart 2023 tarihinde karar verdi.
Kararın ardından bir yıl geçtiği halde, henüz dava konusu hakkında nihai bir karar verilmedi.
Bütün bunlara rağmen Cengiz İnşaat A.Ş hızını kesmeyerek, Cennetkoy’ da yapmakta olduğu tesisle ilgili kapasite artışı talebinde bulunduğu gibi, Muğla İli, Bodrum İlçesi, Göl Mahallesi, 305 ada 1 parselde yapmayı planladığı ikinci bölüm projesi için, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu.
Bodrum Belediyesi, Cengiz İnşaat A.Ş’nin ikinci bölüm projesini uygun buluyor.
Muğla İli, Bodrum İlçesi, Göl Mahallesi, 306 ada 1 parselde verdiği yapı ruhsatını iptal eden Bodrum Belediyesi, ne değişti de 305 ada, 1 nolu parsel için hazırlanan vaziyet planını inceleyip, uygun buldu.
Bodrum Belediyesi tamda seçim öncesi, 8 Şubat 2024 tarih, 294630 nolu yazısıyla uygun bulduğu proje için, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne görüş soruyor.
Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca 01.03.2024 tarih ve 89 nolu kararın alındığı ve bu kararla “sizce uygunsa bizim için sorun yok.” kararı alıyor.
Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 05.03.2024 tarih ve E89002622-250-8954525 sayılı yazısın da alınan kurul kararına göre 728 sayılı İlke Kararı doğrultusunda, doğal sit alanları ve tabiat varlıkları açısından uygun olduğunu bildiriyor.
“Bodrum Belediye Başkanlığınca yürürlükte olan koruma amaçlı imar planı ve imar mevzuatı kapsamında iş ve işlemlerin yürütülmesine karar verildiği bildirilmiştir.”
Sonuç olarak, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü; “Yapı ruhsatı verme yetkisi Bodrum Belediyesi’ndedir, bizim için sakınca yoktur.” diyor.
Ahmet Aras, söylediklerinin tam aksine onay verdiği proje hakkında, kamu oyuna bir açıklama yapacak mı?
Kapasite artışı talep edilen projeye, mimarı tarafından onay verilmediği halde, Bodrum Belediyesi’nin işlem yapması düşündürücüdür.