DOLAR
32,3635
EURO
34,9543
ALTIN
2.325,43
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Aşıyı Üreten Şirketi FETÖ Kurmuş

Aşıyı Üreten Şirketi FETÖ Kurmuş
Aktur tatil sitesi

Acil kullanım onayı alan ve Urfa’daki bir laboratuvarda seri üretimine başlanan yerli Covid-19 aşısı Turkovac’ın ilk sevkiyatı dün yapıldı. Urfa’da üretilen ilk 150 bin doz aşı, Ankara’da bulunan Halk Sağlığı Merkezlerine ait depolara gönderildi.

Turkovac, 24 yıl sonra geliştirilen ilk yerli aşı olma özelliği taşıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin kendi aşısını üretmesinin hem Covid-19 salgınını kontrol altına alabilmek hem de gelecekteki pandemi ve biyolojik tehditlere karşı önlem almak için yaşamsal önemde olduğunu vurguluyor. Buna karşın inaktive virüs aşısı olan Turkovac’la ilgili bilimsel bilgi ve verilerin Sağlık Bakanlığı tarafından yeterli düzeyde paylaşılmaması, yerli aşıyla ilgili bazı soru işaretlerine neden oluyor.

Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) dün yapılan açıklamada da bu duruma dikkat çekildi. Açıklamada, “Aşı çalışmalarının yoğun emek gerektiren bir süreç olduğunu biliyor ve sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm emek verenlere çok teşekkür ediyoruz. Ancak başta Turkovac olmak üzere halen ülkemizde sürdürülen aşı araştırmalarının devam eden ya da tamamlanan aşamaları hakkında yeterli bilimsel bilgi ve veri Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılmadı” dendi. Bu nedenle Turkovac için Acil Kullanım Onayı verilmesinin bilimsel çekincelere yol açtığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Bilimsel çalışma sonuçları yayımlanmayan ve bilimsel ortamlarda tartışılmamış bir aşının güvenli ve etkili sayıldığına dair bakanlık açıklamaları, maalesef var olan aşı tereddüdünü daha da artıracaktır. Türkiye’de üretilen bir aşının sadece ülkemizde değil, dünyada da pandemiyi kontrol altına alma ihtimali, sevinçle karşılayacağımız bir durumdur. Ancak bunu yapmak için henüz uluslararası bilimsel hakemli bir dergide yer almayan faz 3 çalışmalarının bilimsel ortamlarda değerlendirilmesi, ardından fazların sonuçları ve bilimsel verilerinin paylaşılması gerekmektedir. Tüm bu sürecin ardından Acil Kullanım Onayı alınmalıdır.” TTB, Sağlık Bakanlığı’nı “kamuoyunu aydınlatma sorumluluğunu yerine getirmeye, aşı kararsızlığına ve aşı karşıtlarının yanıltıcı söylemlerine yol açabilecek olumsuz durumlardan kaçınmaya, zaman yitirmeden çalışma sonuçlarını tüm ülke ile paylaşmaya” çağırdı.

Aşıyı üreten şirketi FETÖ kurmuş

Turkovac’ın seri üretimini yapan şirket de soru işaretlerine neden oldu. Urfa’da aşının üretildiği tesis, Dollvet Biyoteknoloji Anonim Şirketi’ne bağlı. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Dollvet şirketi 2002’de Abdulkadir Göncü, Fethi Göncü, Eyüp Sabri Göncü, Eyüp Sabri Ertekin, Mehmet Ertekin, Gülçin Ertekin ve Emine Yıldız tarafından kuruldu. Şirketin yönetim kurulu başkanlığını Abdulkadir Göncü yaptı. Dollvet şirketinin kurucu ortağı olan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, 25 Eylül 2020’de “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 11 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası aldı. Şirketin uzun bir süre yönetim kurulu başkanlığını yapan Abdulkadir Göncü ise Urfa’da, “FETÖ Ana Davası” olarak bilinen davada yargılandı. Şirketin kurucu ortaklarının FETÖ soruşturmaları kapsamında birer birer tutuklanmasının ardından 12 Nisan 2017’de şirketin tüm ortakları, hisselerini yine şirketin kurucu ortaklarından Eyüp Sabri Göncü’ye devretti. Böylece şirketin tek sahibi ve yönetim kurulu başkanı, geçen yıllarda AKP’den Urfa milletvekili aday adayı olan Göncü oldu. Öte yandan CHP Milletvekili Murat Emir, “Dollvet’in insan aşısı üretim deneyimi yok, asıl olarak hayvan aşısı üretiminde uzman. İnsan aşısı üretiminde son derece deneyimli yerli firmalar niye dışlandı? İhale yapıldı mı?” diye sordu.

Kaynak:Birgün

Aktur tatil sitesi