DOLAR
32,3299
EURO
35,0822
ALTIN
2.286,60
BIST
8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Atamaya, Almanya’daki Türklerden Tepki

Atamaya, Almanya’daki Türklerden Tepki
A+
A-
polat-galle

Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılında 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciadan sonra gerçekleştirilen protesto eylemleri sırasında polis tarafından yere düşürülen bir kişiyi tekmeleyerek tarihe geçen ve kısa bir süre önce Frankfurt‘a diplomat olarak atanmasıyla yeniden gündeme gelen Yusuf Yerkel‘e yönelik tepkiler sürüyor.

SOL Parti Almanya örgütlenmesinden yapılan açıklamada atama “AKP hükümeti ve Erdoğan‘ın işçi ve emekçi düşmanı tutumunun bir göstergesi” olarak değerlendirildi.

Almanya Türk Toplumu ve Hessen Türk Toplumu adına yapılan açıklamada da atama Almanya’daki Türk vatandaşlarına ve Almanya-Türkiye ticari ilişkilerine bir “tekme” olarak nitelendirildi.

Atamaya karşı sert bir tepki gösteren Sol Parti‘nin Almanya örgütlenmesinden yapılan açıklama şöyle:

“İnsanlık düşmanı tutum meşrulaştırılamaz!

2014 yılında 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma maden katliamı sonrasında, arkadaşlarının katledilmesine tepki gösteren maden işçisini özel tim polislerinin yardımıyla acımasızca tekmeleyen Yusuf Yerkel, Frankfurt’a ‘Ticari Ateşe’ olarak atandı!

Bu atama AKP hükümeti ve Erdoğan’ın işçi ve emekçi düşmanı tutumunu bir kez daha göstermiştir. Günler öncesinde yapılan bütün uyarılara rağmen hiç bir önlem almayarak 301 maden işçisi kardeşimizin katledilmesini sağlayan AKP bu kez de sağ kalan madencilere saldıran bir kişiyi ödüllendirerek ateşe olarak göndermek istemektedir.

Bu arsız ve utanmazca atamaya karşı SOL Parti Almanya olarak sessiz kalmayacağız. Bu atamaya tepki gösteren Almanya’daki demokratik kuruluşlar ve emek örgütleriyle yan yana olacağız.

İşçi düşmanlarının gelecekleri varsa görecekleri de olacaktır!”

ALMANYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNE ‘TEKME’

Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı ve Hessen Türk Toplumu adına Hessen Türk Toplumu Eyalet Başkanı Atilla Karabörklü tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

“2014 yIlında 301 madencimizin yaşamına mal olan Soma’daki maden faciasına karşı demokratik hakkını kullanan emekçi bir vatandaşı yerdeyken tekmeleyerek fiziki şiddet uygulayan, hoşgörü ve demokratik kültürden yoksun, militan ruhlu bir şahsın Ticaret Bakanlığı tarafından yurt dışına ticaret ataşesi olarak atanarak ödüllendiriliyor olması, toplum vicdanındaki henüz kapanmamış ve hala zihinlerde taze olan bir yaraya tuz biber ekecek, liyakat esasına dayalı ciddi devlet tutumunu tamamen tuz buz edecek, zaten son derece kırılgan olan toplumsal birliğimize ait çatlakları daha da derinleştirecek, özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşlar arasındaki ayrışma ve çatışma ortamını da olabildiğince körükleyecektir.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığının Almanya’nın en önemli ticaret merkezlerinden olan Frankfurt’a yaptığı bu talihsiz atama, başta Frankfurt ve Hessenli Türkler olmak üzere tüm Almanya‘daki Türk vatandaşlarına, fakat maalesef aynı zamanda Almanya-Türkiye ticari ilişkilerine attığı bir ”tekme” olarak değerlendirilecektir. Bu atama aynı zamanda sadece Soma’da hak arayan vatandaşa değil, burada yaşayan Türklerin anavatanla ilişkilerine ve yurt dışı temsilciliklerinde dürüstçe ve özveriyle hizmet veren değişik kademelerde görev yapan bürokratlara da atılan bir “tekme” olarak görülecektir.

Sonuçları açısından Türkiye Cumhuriyeti‘nin yurt dışındaki tüm kurum ve kuruluşlarının saygınlığını büyük oranda zedeleyecek ve güven kaybına yol açacak, devlet kurumlarının tarafsızlığına daha fazla gölge düşürecek olan bu liyakattan yoksun, kabul edilemez ve son derece yanlış atama kararının bir an önce geri almasının ve kamuoyuna konu hakkında bilgi verilmesinin elzem bir tutum olduğunu düşünmekteyiz.”

Öte yandan 2014 yılındaki facia sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “Özel Kalem Müdür Yardımcısı” olan Yerkel‘in Türkiye‘nin Frankfurt Başkonsolosluğu’na Ticaret Ateşesi olarak atanmasıyla ilgili habere ve bu konudaki tepkiler Alman basında da geniş yer buluyor.

Başta Almanya‘nın saygın gazetelerinden Frankfurter Rundschau olmak üzere birçok yayın organı haberi “Erdoğan‘ın tekmeci eski danışmanına Frankfurt‘ta yeni iş” başlığıyla verdi.

Kaynak:Birgün

Bodrum Ev Emlak