Muğla-Aydın sınırındaki Bafa Gölü’nün su seviyesi yaklaşık 20 metre çekilmiş durumda. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi uzmanları, gölün ekosistemini tehdit eden bu durumu ve endüstriyel atıkların göle olan etkisini yakından izliyor. Uzmanlar, son aylarda yaşanan yağış eksikliği ve göle giren endüstriyel atıkların gölü olumsuz etkilediğini belirtiyorlar.
Muğla-Aydın sınırındaki Bafa Gölü, kuraklık ve endüstriyel atıklar nedeniyle tehlike altında. Gölün su seviyesi yaklaşık 20 metre çekilirken, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) uzmanları bu durumu dikkatle izliyor.
Eşsiz doğal güzellikleri, biyolojik çeşitliliği ve tarihi kalıntılarıyla dikkat çeken Bafa Gölü, birçok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Milattan sonra 3. yüzyıla kadar Ege Denizi’nin bir parçası olan göl, Büyük Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlarla zamanla göle dönüşmüş. Balıkçılığın da oldukça yaygın olduğu göl, bölgedeki köyler için önemli bir geçim kaynağı.
Ancak, son dönemde yaşanan kuraklık ve Büyük Menderes’in getirdiği endüstriyel atıklar, gölün ekosistemini tehdit ediyor. MSKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Marmara ve Batı Akdeniz Bölgesi’nde özellikle son 3-4 ay içerisinde ciddi bir yağış gerçekleşmedi. Bu da gölün beslenme koşullarını olumsuz etkiliyor.” dedi.
Özçelik, gölün su seviyesinin, giren ve çıkan akıma bağlı olarak değiştiğini ve bu durumun sürekli olarak denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, endüstriyel atıkların da gölü zaman zaman kirlettiğini belirtti.