Bedri Rahmi Eyüboğlu, Türk sanat ve edebiyatına bıraktığı kalıcı izlerle anılıyor. Sanatçının 48. ölüm yıldönümünde eserleri ve mirası, sevenleri tarafından saygıyla anıldı.
Ünlü ressam, şair ve akademisyen Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun vefatının üzerinden tam 48 yıl geçti. Sanatçı, Türk edebiyatına ve resim sanatına bıraktığı derin izlerle unutulmuyor.
Bedri Rahmi Eyüboğlu, 15 Mart 1911’de Giresun’un Görele ilçesinde doğdu. Anadolu’nun farklı kasabalarında büyüyen Eyüboğlu, çocukluğunda edebiyata ve sanata olan ilgisini ailesinden aldı. Trabzon Lisesi’nden sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim gördü.
1937’de Güzel Sanatlar Akademisi’nde asistan olarak çalışmaya başlayan sanatçı, kariyerine akademide profesör olarak devam etti. 1961’de Rockefeller Vakfı’nın bursuyla yurtdışına gitti ve bu dönemde sanatını geliştirmek için yazmaya ara verdi.
Bedri Rahmi Eyüboğlu, duvar resimleri, sergileri ve ödülleriyle dikkat çekiyor. 1958’de Brüksel sergisine yaptığı 227 metrekarelik mozaik pano ile altın madalya kazandı.
Sanatçı, resim kitaplarından şiirlerine, denemelerinden mektuplarına kadar geniş bir yelpazede eserler verdi. “Yaradana Mektuplar”, “Karadut”, “Tuz” gibi unutulmaz eserlerin yanı sıra, “Canım Anadolu”, “Yukulele’ye Mektuplar” gibi gezi ve deneme yazıları da yazdı.
20 Eylül 1975’te İstanbul’da vefat eden sanatçı, ölümünden bir yıl sonra Milliyet Sanat dergisi tarafından “Yılın Sanatçısı” olarak seçildi.