DOLAR
34,0588
EURO
37,6397
ALTIN
2.739,34
BIST
9.699,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
24°C
Muğla
24°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
27°C
Perşembe Açık
29°C
Cuma Yağmurlu
29°C

Bilimsel araştırma: Pasif içicilik, e-sigaradan daha kötü

Yeni bir araştırma, çocukların nikotine maruz kalma açısından sigara kaynaklı pasif içiciliğin, elektronik sigara kaynaklı pasif içicilikten çok daha kötü olduğunu ortaya koydu.

Bilimsel araştırma: Pasif içicilik, e-sigaradan daha kötü
12.07.2024
84
A+
A-

ABD’de yapılan kan testleri, kapalı alanda elektronik sigaraya maruz kalan çocukların, kapalı alanda sigaraya maruz kalan çocuklara kıyasla yedide bir oranında daha az nikotin aldığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, elektronik sigaralarda bulunan zararlı maddelere pasif maruziyetin muhtemelen daha da düşük olacağını, zira elektronik sigaranın, sigarayla benzer seviyelerde nikotin içerdiğini, ancak tütün dumanında bulunan toksinlerin ve kanserojenlerin yalnızca çok küçük bir kısmını içerdiğini söyledi.

Çalışmayı yorumlayan University College London Epidemiyoloji ve Sağlık Bakımı Enstitüsü’nde sağlık psikolojisi profesörü ve kıdemli araştırmacı Lion Shahab, “Bu makale, pasif elektronik sigaraya maruz kalmaya ilişkin endişelerin biraz abartılmış olabileceğini, toksik maddelere pasif maruz kalmanın muhtemelen çok düşük olduğunu öne sürüyor.”

“Bununla birlikte bulgular, çocukların etrafında kapalı alanda sigara içmenin risklerini doğruluyor ve bundan her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır.” dedi.

E-SİGARA KULLANIMINI TEŞVİK ETMEMELİ

Çalışma için araştırmacılar, 3 ila 11 yaş aralığındaki yaklaşık 1.800 ABD’li çocuğun kan testlerini analiz etti. Testler, yıllık federal sağlık anketinin bir parçası olarak 2017 ve 2020 yılları arasında toplandı.

Buna göre, kapalı alanda elektronik sigaraya maruz kalan çocukların, kapalı alanda sigara dumanına maruz kalan çocuklara göre %84 daha az nikotin soluduğu ortaya çıktı. Ancak her ikisine de maruz kalmayan çocuklar %97 daha az nikotin soludu.

Araştırmacılar, nikotine maruz kalmanın daha düşük seviyelerde olmasının, elektronik sigara kullanımı ile sigara kullanımı arasındaki farklardan kaynaklanabileceğini söyledi.

Araştırmacılar, havaya yayılan nikotinin sigara içenler nefes verdiğinde yayıldığını ve ayrıca sigaranın yanan ucundan çıkan dumanda bulunduğunu söyledi. E-sigaralar ise yalnızca kullanıcı nefes verdiğinde nikotin yayıyor.

Ancak araştırmacılar, kapalı alanlarda e-sigara kullanımını yasaklayan politikalarının, e-sigara kullanımının kabul edilebilir ve normal hale gelmesini önleyerek yine de iyi bir amaca hizmet ettiğini ekledi.