DOLAR
34,0578
EURO
37,6400
ALTIN
2.742,88
BIST
9.694,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
25°C
Muğla
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
27°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C

Bilimsel araştırma: Prostat kanseri ile ilgili umut ışığı

Yapılan bir araştırma, meyve, sebze, kuruyemiş ve tam tahıllar açısından zengin bir beslenmenin, prostat kanserinin yayılma şansını neredeyse yarı yarıya azaltabileceğini öne sürüyor.

Bilimsel araştırma: Prostat kanseri ile ilgili umut ışığı
02.05.2024
20
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Araştırmada, bitki bazlı gıdaları en çok tüketen erkeklerde, kanserin büyüdüğünü, kemiklere yayıldığını veya en sonunda ölüme neden olduğunu görme olasılığı, en az yiyenlere göre daha azdı.

Bilim insanları bunun, hastalığa karşı koruma sağladığı gösterilen meyve ve sebzelerdeki yüksek seviyedeki antioksidanlar ve antiinflamatuar bileşikler gibi nedenlere bağlı olabileceğine inanıyor.

Bulgular, basit yaşam tarzı değişikliklerinin, düşük seviyeli hastalıkla yaşayan birçok erkeğin dolu bir yaşam sürmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Araştırma, ABD’de 1999 ile 2018 yılları arasında lokalize prostat kanseri teşhisi konan ve yayılmayan 2.000’den fazla erkeği içeriyordu.

Diyetleri ve yaşam tarzları hakkında sorular soruldu ve ortalama 6,5 yıl boyunca takip edildiler.

En fazla bitkisel bazlı beslenmeye sahip olanlar, en az yiyenlere kıyasla günde 1,9 porsiyon daha fazla sebze, 1,6 porsiyon daha fazla meyve ve 0,9 porsiyon daha fazla tam tahıl tüketiyor.

Ayrıca ortalama olarak peynir gibi bir porsiyon daha az süt ürünü, 0,4 daha az porsiyon hayvansal yağ, biraz daha az yumurta ve biraz daha az et yediler.

YARI YARIYA FARK GÖRÜLDÜ

Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, prostat kanserinin nüksetmesi de dahil olmak üzere ilerlemesinin, ikincil tedavide en yüksek bitki bazlı diyet düzeylerini tüketenlerde yüzde 47 daha düşük olduğunu buldu.

JAMA dergisinde, “Bu bulgular, öncelikle bitki bazlı bir diyet tüketmenin, prostat kanseri olan erkeklerde prostat kanserine özgü sağlık sonuçlarının daha iyi olmasıyla ilişkili olabileceğini gösteriyor.”

“Hayvansal ürün alımını biraz azaltmak ve besin açısından daha yoğun bitki bazlı gıdalara daha fazla ağırlık vermek avantajlı olabilir.” şeklinde yazdılar.

Yağlı balıkları da içeren Akdeniz diyetinin, lokalize prostat kanseri olan erkeklerde daha yavaş tümör ilerlemesi ile bağlantılı olduğunu gösteren önceki araştırmalara dayanıyor.

Daha az et ve süt ürünleri tüketmek, prostat kanseri hastalarında görülen ereksiyon bozukluğu ve mesane kontrolü kaybı gibi yaygın yan etkilerde de azalmayla ilişkilendiriliyor.