Japon araştırmacılar, orta düzeyde oyun oynamanın ruh sağlığını iyileştirdiğini buldu. Nihon Üniversitesi ve diğer üniversitelerdeki bilim insanları tarafından yönetilen araştırma ekibi, Covid-19 salgını sırasında çalışmayı yürüttü. Araştırmacılar, oyun konsolları olanların ruh sağlığını, olmayanların ruh sağlığıyla karşılaştırdı.
Nature Human Behavior’da yayınlanan yeni araştırma, Aralık 2020 ile Mart 2022 arasında 10 ila 69 yaş arasındaki 100 bin kişiyle yapıldı. Sonuçlar, yeni bir oyun konsolu alma şansına sahip olan kişilerin, piyangoyu kazanamayanlara kıyasla ruh sağlığında önemli iyileşmeler gösterdiğini ortaya koydu.
Çalışmanın yazarlarından biri olan Nihon Üniversitesi’nden Hiroyuki Egami, “Bulgularımız oyun oynamanın zararlı olduğu veya yalnızca geçici bir coşku sağladığı yönündeki yaygın klişelere meydan okuyor. Oyun oynamanın, geniş bir yelpazedeki bireylerde ruh sağlığını ve yaşam memnuniyetini artırabileceğini gösterdik.” dedi.
ÜÇ SAAT LİMİTİ VAR
Ancak araştırma, üç saatlik bir oyun oynama sürecinden sonra zihinsel sağlık yararlarının azaldığını buldu.
Bilim insanları, video oyunları oynamanın pandemi gibi zor zamanlarda bir tür stres atma yöntemi sağladığını söyledi. Video oyunları oynamak ayrıca başarı duygusunu artırabilir, sosyal becerileri geliştirebilir ve gündelik hayattan kaçış sağlayabilir.
Bununla birlikte araştırmacılar, ölçülü olmanın anahtar kelime olduğunu söyledi. Çalışma, orta düzeyde oyun oynamanın zihinsel sağlığı desteklemek için değerli bir araç sağlayabileceğini destekliyor.