DOLAR
32,3659
EURO
34,9545
ALTIN
2.325,09
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Bodrum Belediyesi, Yol Geçen Hanı Oldu

Genelde; olaylar ve olguların üzerine yazıyorum. Bekliyorum, yazılarımda muhatap aldığım kişi ve kurumlardan bir ses çıkacak mı diye, henüz çıkmadı, sanırım ciddiye almıyorlar.

Neyse, ben kendi kendime yazmaya devam edeyim.

Bugün yeni bir olayın durum tespitini yapalım hep birlikte. Konuyu salt söylem ve belgeleriyle ortaya koyalım.

Konumuz SCOOTER (Mobilet )

Bir yatırımcı, 2020 Ocak Ayında Bodrum Belediyesi’ne bir dilekçe veriyor. Kısaca diyor ki “ben SCOOTER kiraya vereceğim, gereğini yapın.”

Bodrum Belediye Başkanlığı gereğini yapıyor.

Dilekçeyi İşgaliye komisyonuna havale ederek, bu konudaki görüşlerini soruyor. İşgaliye komisyonu durumu değerlendirip, hüküm veriyor. Birtakım gerekçeler ve kurallar koyarak, kiralama yapılmasına onay veriyor.

Tespit 1 : Belediye Başkanlığı doğrudan İhtisas Komisyonuna herhangi bir konuda, içeriği ne olursa olsun, belge  havale edemez.

Kanun açık; Belediye İhtisas Komisyonları Belediye Meclisinin gönderdiği konularda rapor hazırlar ve meclisin kabulüne sunar. (Belediye Kanunu İhtisas Komisyonları Madde 24 )

Soru şu olacak tabi; neden görev, yetki ve sorumluluğu olmadığı bir konu üzerinde, İşgaliye Komisyonu SCOOTER kiralama işlemine onay vermiştir?  Bodrum Belediye Başkanı, bilerek mi bilmeden mi bu evrakı komisyona havale etmiştir?

Tespit 2 : İşgaliye Komisyonu SCOOTER kiralanmasına 2020 yılı için, 100 bin TL bedel belirlemiş.

İşgaliye komisyonu, Emlak İstimlak Müdürlüğü yetkisinde olan ecrimisil belirleme yetkisini, neden gasp etmiştir? Yani davul başkasında, tokmak başkasında.

Bodrum Belediye Başkanı tarihi bir karar vererek, işgali meşrulaştırmıştır ve gelecek günlere ecrimisil belirleyerek, tam kanunsuzluk yapmıştır.

Tespit 3 : Ecrimisil yani haksız işgal harcı geçmişe yönelik bir işlemdir. Gelecekteki bir konu üzerinde ecrimisil belirlenemez. İşgaliye ise; belediye ve zabıta yönetmeliklerinde var olan, esnafın kapısının önünde işgal ettiği alanlardır. Sadece belirli işler için geçerli olmakla birlikte, her esnaf kapısının önünü işgal edemez.

İşgaliye komisyonu esnafın kapı önü işgalleri için ödenecek miktarları belirleyip, belediye meclisine sunmakla görevlidir. Alınan kararın yürütülmesi encümen, zabıta ve mali işlere aittir.

Ecrimisil komisyonu ise Emlak İstimlak Müdürlüğü tarafından belirlenir.

Tespit 4 : Ecrimisin belirlenen yer için İşgaliye komisyonunun aldığı karar hukuken yok hükmünde olup, kararda işgal edilecek yerin neresi olduğu dahi belirtilmemiştir.

Bu gidiş iyi bir gidiş değil.

Bunca yıl kamu hizmeti yapmış, devlet sisteminin nasıl işlediğini bilmesi gereken Başkan, nasıl böyle bir hataya düşer.

İhalesiz yer ve taahhüt işi verme Bodrum Belediyesinde yeni moda oldu. Kimin eli, kimin cebinde belli değil.

Doğrudan temini geçtik, doğru olmayan teminlerde baş göstermiş. Kendi taşeronuna, ihalesiz,doğrudan teminsiz, belediyenin işlerini verme, adet haline gelmiştir.

Kimsenin vatan sevgisini sorgulayacak değilim, lakin komisyon üyelerine bir çift lafım olacak, işgal yalnızca, dış güçler tarafından yapılmaz. Aldığınız karar, işgalin alasıdır. Bilmediğiniz konularda karar vermeyin. Bodrum Sokaklarını Kimseye işgal ettirmeyin.

“SCOOTER kiralama işinde neden ihaleye gerek duyulmadı? Bu firma nereyi işgal edecek?” gibi bir soru sormayacağım. Firmanın suçu yok. İzin verenler kabahatli değil, suçludur.

SCOOTER kiralama işi belki sizlere hoş geldi. Birkaç ülke dolaşanlar, “bunlar batıda da var, çok büyük rahatlık.” diyebilirler.

Lakin;

Alt yapısı oluşturulmamış bir konuda, neden alelacele, oldu-bitti’ ye getirilmiştir? Kısaca şunu belirteyim; bu olay ara istasyonlar ve istasyonlar şeklinde yapılır, buda tüm sokakların işgaline sebebiyet verir. İyi düşünülüp, ihale edilmesi gereken bir iştir.

Eline çanta alan Bodrum Belediye Başkanı’na gelip, proje anlatır oldu. Herkesin bir dayısı var, ordan burdan aranıp, Bodrum’un rantı birilerine peşkeş çektiriliyor.

“Avutulmuş çocuklar, çoktan uyudu”

Vesselam …

polat-galle
Yazarın Diğer Yazıları