DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
20°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
22°C

“Bodrum CUP”ı Gaptırmam

Aktur tatil sitesi

“Akdeniz’in en büyük yelken festivali olan The Bodrum Cup, American Hospital isim sponsorluğunda 33. yılında da mücadele dolu yarışlar, dostlukları pekiştiren konserler ve etkinliklerle 18 – 23 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılacak.”

“Yarışlarda, yarışmacılar ve yelken meraklıları yangında zarar gören bölgelerden oluşturduğu rotasında çeşitli etkinlikler düzenleyerek yangınlardan olumsuz etkilenen işletmelere destek olacak; yangının söndürülmesinde emeği geçen kahramanlar için saygı gösterisinde bulunacak. Açılış ve kampana töreni 18 Ekim’de gerçekleşecek. Yarışlar ise 19 Ekim günü başlayıp 23 Ekim’de sona erecek.”

“Bodrum’un ve ülkemizin geleneksel değerlerinden birine dönüşen ve tüm dünyaya gururla tanıtılan uluslararası yelken ve deniz festivali American Hospital The Bodrum Cup için geri sayım başladı!”

Bodrum’da 33 yıldır düzenlenen bu organizasyonu önemsememek olası değil. Mutlak ki Bodrum’un tanıtımına bir katkısı oluyordur. Çeyrek asırdan fazla, yarım asırdan az bir süre bu organizasyonu yapmak her oluşumun harcı değil.

Bodrum Cup bir başarıdır.

Bu organizasyonun beni ilgilendiren kısmı; başarının toplumsallaşması, sağlanan faydanın Bodrum’a hizmet etmesi ve gelir giderlerin şeffaf olmasıdır.

Bu organizasyonu kim yapıyor?

Geleneksel hale gelen yarışların başlangıcı ;

“Era Bodrum Yelken Kulübü’nün hayata geçirdiği, deniz meraklılarına ve profesyonel yat mürettebatına yelkenciliği öğretip benimsetmek üzere 1989 yılında başlattığı bir organizasyondur. Kesintisiz olarak, denize gönül veren kişilerin desteği ile günümüze kadar gelebilmiştir. Yelkenciliğin tanınmasında ve sevilmesinde büyük katkı sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir.” (Bodrumcup.org)

“Genç neslin yelken sporu ile tanışmasını sağlayan The Bodrum Cup, koyların ve denizlerin korunmasında farkındalık yaratan birçok projeye imza atmaktadır. Aynı zamanda bölgedeki yat üretim teknolojisini de dünyayla entegre hale getirmiş bir Ar-Ge mutfağı görevi görmektedir. The Bodrum Cup için ustaların ve mühendislerin yeni ürettikleri yatların performanslarını gösterme olanağı bulabildiği, deniz üstünde yüzen bir boatshow demek mümkündür.” (Bodrumcup.org)

Kendi paylaşımından anlaşıldığı gibi önemli bir amaca hizmet eden Bodrum Cup, Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından yapılmaktadır.

Peki Era Bodrum Yelken Kulübü, bu işin neresindedir? Bodrum Cup, marka tescili bu kulübe aittir.

Yarışları düzenleyen bir komite var. Bu komite kimlerden oluşuyor ve yarışlarla ilgili ne gibi yetkinlikleri var, bilinmiyor.

Yarışlarda sponsorlar var, lakin sponsorlar hangi kuruluşu finanse ediyor, ödemeleri nereye, ne şekilde yapıyor, belli değil.

Yapılan yarıştan sağlanan gelir, hangi kuruluşa kalacak ve hangi amaç için kullanılacak, belli değil.

Sormalı, Era Bodrum Yelken Kulübü bu işin neresinde?

Yarışlarda; katılımcılar, reklam verenler ve çeşitli gelirlerin tüm bedelleri Era Turizm Ltd. Şti.’nin banka hesabına yatıyor. Era Bodrum Yelken Kulübü ile Era Turizm Ltd. Şti arasında ne gibi bir ilişki bulunmakta?

İlk bakışta şirket, Era Bodrum Yelken Kulübü’nün iktisadi kuruluşu gibi görünüyor. Ancak, ticari sicil incelendiğinde öyle olmadığı ortaya çıkıyor.

Era, bilindiği gibi; Erman Aras’ın kısaltmasında oluşturulmuş bir isim. Kulübün ve şirketin isminin aynı olması, firmaların kulüp sahibi olabileceğini akla getirse de, aslı böyle değildir.

Yarış organize edilebilmesi için kulüp olma şartı vardır. Organizasyondan gelir elde edilmesi içinde kulübün iktisadi kuruluşu olması gerekir. Bu işte iktisadi kuruş yerine, bir şahsa ait firma kullanılmaktadır.

Her iki kuruluşun başkanı ve sahibi aynıdır.

Toplumsal bir amaç için düzenlendiği iddia edilen yarışların, yasal süreçleri şuana kadar hiç denetlendi mi bilmiyorum. Çıkıp, “yarışlardan elde edilen gelir şu kadar, bunu da şu amaç için kullanacağız” denildi mi bilmiyorum. Bilgimin olmayışı benim eksikliğim değil, kamuoyuna bir açıklama yapılmamasından kaynaklanıyor.

Sponsorların ve katılımcıların bu konularla ilgili bilgisinin olduğunu düşünmüyorum, ancak sponsor olarak her yıl bu organizasyona para veren Bodrum Belediyesi’nin, konu hakkında bilgi sahibi olmadığına inanmam söz konusu değildir.

Bodrum Belediyesi, sanırım 2019 yılında yaklaşık 400 bin lira destek sağladı, bu yıl ise 350 bin lira civarı olduğunu tahmin ediyorum.

Organizasyonun son günü yapılacak olan Teoman konserinin masrafları Bodrum Belediyesi tarafından karşılanmakta olup, ayrıca organizasyon  konser biletlerini izleyicilere, 80 liraya satışa sunmuştur. Konser gelirinin çeşitli vakıf ve derneklere verileceği belirtilmiş olsa da, hukuki bir dayanağı var mıdır, incelemek gerekir.

Sosyal sorumluluk mu, bireysel kazanç mı mutlak olarak denetmesi gereken bir organizasyon.

“Yarışlarda, yarışmacılar ve yelken meraklıları yangında zarar gören bölgelerden oluşturduğu rotasında çeşitli etkinlikler düzenleyerek yangınlardan olumsuz etkilenen işletmelere destek olacak”

Yaşanan orman yangınından etkilenen işletmelere destek olmak gibi bir amaç ortaya koyan komite, rotasını buna göre belirlemiş.

Rotayı inceleyin, yangından etkilenen hangi işletme bu yarıştan fayda sağlayacak acep? Yarış rotasında yerleşim birimi olan sadece bir nokta vardır yangında etkilenen işletmelerin olduğu bir çok nokta vardır.

Fayda sağlama, duygu sömürüsü, ne zamandan beri toplumsal dayanışma oldu?

Ticaret odaları, esnaf odası, devletin kurumları bu işletmelere destek sağlamadı da, bu görev Bodrum Cup’a mı verildi dersiniz. Yoksa eğlenirken, para kazanırken, bir yandan da sosyal sorumluluk maskemiz mi olsun denildi.

İşin ilginç yanı yarışların asıl aktörü olan Era Bodrum Yelken Kulübü, organizasyonun piar firması tarafından gönderilen basın metninde, sponsor olarak gösterilmektedir.

Kişiler para kazanacak diye, devletin kurumlarının sponsor olarak gösterilmesi işin cabası .

Bakalım devletimizin hangi kurumları sponsor olmuş.

“T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, T.C. Muğla Valiliği, T.C. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Sahil Güvenlik,” ( Basın metninden alıntı)

Hangi odalar ve dernekler sponsor olmuş ;

Bodrum Deniz Kurtarma, T.C. Bodrum Ticaret Odası, İMEAK Deniz Ticaret Odası, Bodrum Denizciler Derneği, TÜRSAB, Türkiye Yelken Federasyonu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Bodrum Otelciler Derneği ve  Era Bodrum Sailing Club

Yukarıda adı geçen kuruluşların sponsor olduklarından bilgisi var mıdır?

Ne olmalı?

Bu tür organizasyon gelirlerinin, Bodrum’a fayda sağlayacağı işlerde kullanılacak şekilde yapılmalıdır. Tertip komiteleri, gelir gider hesaplarını toplumla paylaşmalıdır.

Koskoca kurumlar, birileri para kazansın çabasındaysa bilemiyorum. Sponsorlara giderleri karşılatıp, tüm gelirleri şirkete yatırmak nasıl bir toplumsal faydadır?

Vesselam…

velux
Yazarın Diğer Yazıları