DOLAR
35,5931
EURO
36,7625
ALTIN
3.099,84
BIST
9.990,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazartesi Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
12°C

“Bodrum’a Değer Katanlar ve Görmezden Gelinenler”

"Bodrum’a Değer Katanlar ve Görmezden Gelinenler"

“Bodrum’a Değer Katanlar ve Görmezden Gelinenler”

Bodrum’a “Değer Katanlar” ödülleri verildi. Ödüle layık görenler ile ödüle layık görülenler olarak konu iki grup halinde incelenebilir.

Böyle bir incelemeye gerek var mı? Tabi ki yok.

Lakin, ince bir dokunuş yapmadan geçemeyeceğim. Cevat Şakir ile aynı kulvarda, “Bodrum’a değer katma ödülü verenlerin kriteri neydi ve nasıl bir değerlendirme yaptılar merak ettin mi?” derseniz, merak edilecek bir tarafı olduğunu söyleyemem.

Ödül alanların birçoğu benim için saygın insanlar. Başta Dilek Kocadon olmak üzere, Erman Aras ve Bodrum Sağlık Vakfı’nı önemsiyor ve yaptıkları toplumsal kazanımlara saygı duyuyorum.

Ödül, üstten gelirse ödül olur ve bu durum kabul edilebilir.

Size Bodrum’a gerçekten değer katan birkaç kişi sayayım. Cumhuriyet Tarihinin Bodrum’a ilk değer katanı, Bodrum Belediye Başkanı Doktor Mümtaz Atamandır. Karaada’ nın Türk Topraklarına katılmasını sağlamıştır.

Bir başka örnekte Bodrumlu Mustafa Hilmi Uran’dır. Bir çoğumuz kilise meydanına verilmiş bir ad olarak bilsek de, kendisi Cumhuriyet Tarihimize değer katmış Osmanlı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yaparak, uzun yıllar bakanlık yapmıştır. Adalet, Bayındırlık ve İçişleri Bakanlıkları. (Kendisi hakkındaki yazım yakında)

“Popülerlik açısından kim?” derseniz Halikarnas Disko unutulmamalıdır. Birçok ünlünün Bodrum’a gelmesinde vesile olmuş ve eğlence sektöründe Bodrum’un adını Dünyaya duyurmuş bir işletmedir.

Böyle bir ödülde Doktor Mümtaz Atamanın adı anılsa, oğlu Ural Ataman bu ödülü alır mıydı, bilmem. Ancak Babasın oturduğu Kumbahçe Mahallesindeki evini, değerinin çok üstünde bir bedelle alarak müzeye çeviren bir evlat.

Mustafa Hilmi Uran, Bodrum’dan çıkan ilk milletvekilidir 1920 de Menteşe’den (Muğla) Osmanlı Mebusu olmuştur. Mirasçılarının biri dahi çıkıp bu ismi övünç olarak kullanmadılar.

Neyzen Tevfik Kolaylı, bir değer katmadı mı sizce Bodrum’a?

Popüler kültürü, popüler davranışları, değerlerimizi yok ederek kent kimliğinden, kent belleğinden bahsedip kendi ikballeri için kullandıkları kurumlara ödül verenler, yaptıklarını iyi bir süzgeçten geçirmelidir.

Kısa olsun öz olsun.

Bence bu ödüllerin hepsi Ahmet Aras’a verilmeliydi. Bir cambaz ödül aldı, diğerinin aklı kalmasın.

Yazıyı yormak istemedim ama unuttuklarım ve yazamadıklarım çok. Akın Fetvacı Halk kültürü, halk oyunları derleme dalında. Yöresel müzik ve halk oyunlarında Mustafa Ergene değerimizdir. Erol Ağan, Sadun Boro ilk akla gelenlerden. Sudi İlkorur kendini hissettirmeden yaptığı çalışmalarla değer katanlar arasındadır. İletişim dalında Bodrum’un ilk ve tek televizyonu olarak Kent TV, Dünya ikincisi olan mandalina likörüne katkı sağlayanlar, Bodrum’da ilk “Yerel Habitat” yapılmasını sağlayan Dönemin Belediye Başkanı Tuğrul Acar gibi değerler unutulmamalıdır.

Saydıklarımın hiç birisi rant peşine düşmemiş ve toplum tarafından saygı duyulmuş kişilerdir, aramızdan ayrıların ruhları şad olsun. Kalanlara sağlıklı yaşamlar.

Unutmadık seni Neyzen, diyerek bitirelim.

“Ekmek herkese yetecekti aslında; tarlaya karga dadandı, ambara fare, fırına hırsız, memlekete harami”

Vesselam…