DOLAR
34,2260
EURO
37,3573
ALTIN
2.925,90
BIST
8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
27°C
Muğla
27°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
28°C
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C
Perşembe Açık
24°C
Cuma Çok Bulutlu
22°C

Bodrum’da Yüzyıllık “Ağırlık” Geleneği Defile ile Canlandırıldı

Bodrum’da Yüzyıllık “Ağırlık” Geleneği Defile ile Canlandırıldı
polat-galle

Bodrum’da Yüzyıllık “Ağırlık” Geleneği Defile ile Canlandırıldı

Muğla’nın Bodrum ilçesi ve köylerinde, düğün öncesinde erkek evinden kız evine develerle gönderilen giysilerin yer aldığı “Ağırlık” geleneği, düzenlenen özel bir defile ile yeniden hayat buldu. Yörenin yüzlerce yıllık kültürel mirasını yaşatmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlik, yerel halk ve misafirlerden büyük ilgi gördü.

“Bir Ağırlık Hikayesi” Temasıyla Sahnelendi

Moda tasarımcısı ve terzi Maide Özgüç’ün iki yıllık çalışmaları sonucu hazırlanan geleneksel “Ağırlık” kıyafetleri, “Bir Ağırlık Hikayesi” teması altında düzenlenen defilede sergilendi. Yöresel türküler eşliğinde sahnelenen etkinlikte, bölgenin kültürel geçmişini yansıtan kıyafetler, 25 amatör manken tarafından tanıtıldı.

Bir Geleneği Yaşatma Çabası

Maide Özgüç, defilenin ardından yaptığı açıklamada, bu projeyle Bodrum’un düğün geleneklerini modern moda anlayışıyla harmanlayarak yaşatmayı amaçladığını belirtti. Özgüç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Geçmişten günümüze dek uzanan Bodrum düğün geleneklerini ve bu geleneklerin nasıl modern giysi tasarımlarına evrildiğini anlatmaya çalıştım. Bodrum’da düğünler, yedi gün süren ve ‘ağırlık götürme’ adı verilen özel bir ritüelle başlar. Oğlan evinden kız evine develerle taşınan hediyeler, sandıklarda yıllarca saklanan el işçiliği ürünlerini içerir. Kuşaklar, peşkirler, bohçalar gibi geleneksel eşyalar, bu defilede yeni kumaşlarla birleşerek yeniden hayat buldu.”

Geleneksel El Sanatları Dikkat Çekti

Defilede sergilenen kıyafetlerde tel kırmalar, pul oyaları ve iğne oyaları gibi geleneksel el sanatları ön plandaydı. Yüzyıllardır Bodrum düğünlerinin vazgeçilmezi olan bu detaylar, modern tasarımlarla buluşturularak izleyicilere nostaljik ve estetik bir deneyim sunuldu.

Bodrum’un köklü geleneklerinden biri olan “Ağırlık” geleneğinin böyle özel bir defile ile yaşatılması, kültürel değerlerin korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Kaynak: Anterhaber.com/Yaşar Anter