CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan, Mürsel Alban, Süleyman Girgin ve Burak Erbay; İyi Parti Muğla Milletvekili Metin Ergün “Dünya, insan faaliyetlerinden kaynaklı iklim krizinin bütün gezegenin geleceğini yok etme noktasına geldiğini konuşup, tartışıyor, iklim krizinin küresel düzeyde birincil derecede suçlusu ise fosil yakıt kullanımı, en başta da kömüre dayalı enerji üretimidir; Türkiye’de çevre, sağlık gibi çok çeşitli yönlerden ülke ve insan yararına olmayan kömüre dayalı enerji üretim politikasından vazgeçilmelidir.” dedi.
Vekiller; TBMM’de, Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy, Karacahisar, Çamköy mahallelerinden gelen vatandaşlarla basın toplantısı düzenledi. Vatandaşların, köylerinin ve yaşadıkları alanların kömür sahalarının genişletilmesi nedeniyle istimlak edildiğini ve seslerini duyurmaya geldiklerini belirten ve grup adına sözcülük yapan Özcan; Muğla’nın, dünyadaki havası en kirli 10 şehirden biri olduğunu, bu durumun 35 yılı aşan bir zamandır sürdüğünü ifade etti. Yapılan çalışmaların 35 yılda üç santralden kaynaklanan hava kirliliğinin sadece Yatağan’ı, Milas’ı değil, tüm ilimizi, ülkemizi, hatta Yunanistan, Mısır, Filistin, İsrail gibi komşu ülkeleri, oralarda yaşayanları da etkilediği ve burada yaşayan 45 binin üzerinde insanın erken yaşta ölümünden sorumlu olduğunu gösterdiğini anlatan Özcan, “Özelleştirme sonrası santraller ve madenler kar uğruna 25-30 yıl daha çalıştınlırsa, Muğla’da yaşanan felaket katbekat büyüyecek. İleri teknolojik çevre yatırımları yapılsa bile yılda iki yüz civarında insanımızın ölmesine yol açmaya devam edecek.” diye konuştu.
“Ülkemizin yüzünü kızartan bu ayıba artık son verilmesi gerekiyor.”
Grup adına söz alan Özcan, şunları kaydetti: “7 bin hektarlık alanda yapılan açık ocak linyit madenciliği yüzünden binlerce hektar orman yok edildi. Engel olunmazsa, birkaç ay içinde Ekizköy-Çamköy-Karacahisar köylerimizin ortasındaki 90 hektarlık yaşlı bir doğal kızılcam ormanı daha pek yakında yok olacak. Bugüne kadar toplam sekiz köyümüz yok oldu, binlerce köylümüz yerinden oldu, mecburen şehre göç etti. Bunların bazıları birden fazla kez taşındı. Şimdi de burada toplanan hemşerilerimizin köyleri, zeytinlikleri, tarlalan-bahçeleri: dolayısıyla, geçimleri, hayatları, geçmişleri, kamulaştırma ile yok olma tehdidi altında. En yakın zamanda Milas’ın Çamköy, Ekizköy ve Karacahisar, Yatağan’ın Turgut köyleri yok olacak.”
TBMM’ye gelen Milaslı ve Yatağanlı vatandaşlar beraberlerindeki 5 bölge milletvekili ile “Köylerimizde uzun yıllardır yaşanan termik santral ve kömür madeni ocaklarından kaynaklanan sorunlar ve arazilerimizin istimlak edilmesi riski hakkında Muğla Milas İkizköy, Karacahisar ve Çamköy ile Yatağan Turgut mahalleleri sakinleri olarak hazırladığımız ve mahallelerimizden çok sayıda imzayı içeren dilekçemizi ve eki imza listelerini sayın Komisyon Başkanlığınıza dilekçemiz ekinde sunuyoruz” diyerek dilekçelerini TBMM Dilekçe Komisyonu’na ilettiler.