DOLAR
32,5998
EURO
34,8142
ALTIN
2.493,71
BIST
9.478,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

“Bu ayıba artık son verin”

“Bu ayıba artık son verin”
A+
A-
Aktur tatil sitesi

“Bu ayıba artık son verin”

CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan, Mürsel Alban, Süleyman Girgin ve Burak Erbay; İyi Parti Muğla Milletvekili Metin Ergün “Dünya, insan faaliyetlerinden kaynaklı iklim krizinin bütün gezegenin geleceğini yok etme noktasına geldiğini konuşup, tartışıyor, iklim krizinin küresel düzeyde birincil derecede suçlusu ise fosil yakıt kullanımı, en başta da kömüre dayalı enerji üretimidir; Türkiye’de çevre, sağlık gibi çok çeşitli yönlerden ülke ve insan yararına olmayan kömüre dayalı enerji üretim politikasından vazgeçilmelidir.” dedi.

Vekiller; TBMM’de, Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy, Karacahisar, Çamköy mahallelerinden gelen vatandaşlarla basın toplantısı düzenledi. Vatandaşların, köylerinin ve yaşadıkları alanların kömür sahalarının genişletilmesi nedeniyle istimlak edildiğini ve seslerini duyurmaya geldiklerini belirten ve grup adına sözcülük yapan Özcan; Muğla’nın, dünyadaki havası en kirli 10 şehirden biri olduğunu, bu durumun 35 yılı aşan bir zamandır sürdüğünü ifade etti. Yapılan çalışmaların 35 yılda üç santralden kaynaklanan hava kirliliğinin sadece Yatağan’ı, Milas’ı değil, tüm ilimizi, ülkemizi, hatta Yunanistan, Mısır, Filistin, İsrail gibi komşu ülkeleri, oralarda yaşayanları da etkilediği ve burada yaşayan 45 binin üzerinde insanın erken yaşta ölümünden sorumlu olduğunu gösterdiğini anlatan Özcan, “Özelleştirme sonrası santraller ve madenler kar uğruna 25-30 yıl daha çalıştınlırsa, Muğla’da yaşanan felaket katbekat büyüyecek. İleri teknolojik çevre yatırımları yapılsa bile yılda iki yüz civarında insanımızın ölmesine yol açmaya devam edecek.” diye konuştu.

Ülkemizin yüzünü kızartan bu ayıba artık son verilmesi gerekiyor.”

Grup adına söz alan Özcan, şunları kaydetti: “7 bin hektarlık alanda yapılan açık ocak linyit madenciliği yüzünden binlerce hektar orman yok edildi. Engel olunmazsa, birkaç ay içinde Ekizköy-Çamköy-Karacahisar köylerimizin ortasındaki 90 hektarlık yaşlı bir doğal kızılcam ormanı daha pek yakında yok olacak. Bugüne kadar toplam sekiz köyümüz yok oldu, binlerce köylümüz yerinden oldu, mecburen şehre göç etti. Bunların bazıları birden fazla kez taşındı. Şimdi de burada toplanan hemşerilerimizin köyleri, zeytinlikleri, tarlalan-bahçeleri: dolayısıyla, geçimleri, hayatları, geçmişleri, kamulaştırma ile yok olma tehdidi altında. En yakın zamanda Milas’ın Çamköy, Ekizköy ve Karacahisar, Yatağan’ın Turgut köyleri yok olacak.”

TBMM’ye gelen Milaslı ve Yatağanlı vatandaşlar beraberlerindeki 5 bölge milletvekili ile “Köylerimizde uzun yıllardır yaşanan termik santral ve kömür madeni ocaklarından kaynaklanan sorunlar ve arazilerimizin istimlak edilmesi riski hakkında Muğla Milas İkizköy, Karacahisar ve Çamköy ile Yatağan Turgut mahalleleri sakinleri olarak hazırladığımız ve mahallelerimizden çok sayıda imzayı içeren dilekçemizi ve eki imza listelerini sayın Komisyon Başkanlığınıza dilekçemiz ekinde sunuyoruz” diyerek dilekçelerini TBMM Dilekçe Komisyonu’na ilettiler.

polat-galle