DOLAR
32,5981
EURO
34,8100
ALTIN
2.509,08
BIST
9.471,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
13°C
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

CHP, Suriye-Irak tezkeresine ‘hayır’ oyu verecek

CHP, Suriye-Irak tezkeresine ‘hayır’ oyu verecek
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Grubu’nun tezkereye “hayır” diyeceğeni duyurdu.

CHP’nin, Irak ve Suriye’ye askeri operasyon yetkisini iki yıl daha uzatacak tezkereye ilişkin kararı belli oldu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM’de partisinin grup toplantısından çıkarken gazetecilerin sorusu üzerine, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek Irak ve Suriye’de TSK’nin sınır ötesindeki görev süresini 2 yıl uzatacak Cumhurbaşkanlığı tezkeresine ‘hayır’ oyu vereceklerini söyledi. Özel, “Suriye’ye sınır ötesi için istenen 2 yıllık tezkereye hayır oyu vereceğiz” ifadelerini kullandı.

CHP MECLİS GRUBU’NDAN 14 SORU

CHP Meclis Grubu, TBMM Genel Kurulu’nda oylanacak Suriye-Irak Tezkeresi ile öncekileri kıyaslayarak yanıtlanması gereken 14 soruyu kamuoyu gündemine taşıdı.

Tezkere hakkında, “Süreç içindeki tüm tezkereler bir yıl için çıkartılırken, bu son tezkere neden 2023 sonuna kadar uzanan 2 yılı kapsıyor?” denildi.

CHP Grubu’nun tezkere ile ilgili gündeme getirdiği sorular şöyle:

1- Suriye’ye asker göndermek için ilk izin tezkeresini çıkardığımız 2014 yılında Suriye politikası neydi, bugünkü tezkere için yürütülen Suriye politikası nedir?

2- Süreç içindeki tüm tezkereler bir yıl için çıkartılırken, bu son tezkere neden 2023 sonuna kadar uzanan 2 yılı kapsıyor?

3- Son tezkerelerde yer alan Fırat’ın doğusu vurgusuna ne oldu?

4- Barış Harekatı’nın ana hedefini oluşturan; Fırat’ın doğusunda ‘145 kilometre uzunlukta 30 kilometre derinlikte güvenli bölge’ye ne oldu?

5- Bizzat Milli Savunma Bakanı açıklamıştı; ‘Güvenli bölge için mutabakat sağlanmıştı, Suriyeli mülteciler, bölgeye yerleştirilecekti.’ Üzerinden 2 yıl geçti, güvenli bölgeye, Suriyeli mültecilerin taşınması projesine ne oldu?

6- Tezkerede atıf yapılan Astana sürecinde verdiğimiz taahhütlere ne oldu? İdlip’teki terör unsurlarını ayrıştırıp, temizleyebildik mi?

7- Astana sürecine dayanarak İdlip çevresinde kurduğumuz 12 gözlem kulesinin akıbeti ne oldu?

8- Gözlem kulelerinin kaç tanesini, hangi gerekçeyle boşalttık? TSK kontrolünde bulunduğu söylenen 5 gözlem kulesinin güvenliği nasıl sağlanıyor? Bu gözlem kuleleri için politikamız nedir?

9- Büyük önem atfettiğiniz M4 – M5 otoyollarının güvenliği ne oldu? Askerlerimiz Rus askerleriyle birlikte devriye yapıyor mu?

10- Suriye’de 33 askerimizi şehit eden Rusya’ya nasıl bir karşılık verildi?

11- Son dönemde Suriye’de şehit edilen askerlerimizin kimler ve hangi odaklar tarafından katledildiği neden açıklanmıyor?

12- Suriye’de askerlerimizin yakılarak öldürülmesi talimatı veren IŞİD militanı Türkiye’de neden serbest bırakıldı?

13- IŞİD sadece Suriye’de mi hedef?

14- Tüm bu yaşananlar sonrasında; Suriye’den Türkiye’ye yönelik olası yeni göç dalgasına karşı sınırlarımızı nasıl koruyacağız? Hangi tedbirleri uygulayacağız? Bir planınız var mı?”

KILIÇDAROĞLU’NDAN TEZKERE AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında tezkere hakkında açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Her şeyi Erdoğan ‘ben bilirim’ diyor aksini söyleyeni düşman ilan ediyor. Tezkere geldi isterdik ki gruplara bilgi verilsin. Olmadı. Tezkerenin bir başka önemli özelliği daha var. Şimdi torba tezkere dönemi başladı. Her şeyi koymuşlar bir tezkerenin içine gelin buna ‘evet’ deyin diyorlar. Biz senin her dediğinin altına mühür mü basacağız? Bir bilgi verir, bize bir anlat.

Tezkereler gelirdi 6 ay, 1 yıldı. Şimdi 2 yıl. Niçin? Herkesi papağan gibi görme alışkanlığı var onu başkaları yapabilir ama biz CHP’yiz. Senin her dediğine ‘evet’ deseydik niye ayrı bir parti kuruyoruz? MHP senin her dediğine evet diyebilir ama biz milli kurtuluş savaşı döneminden gelen bir partiyiz.

Bahçeli’ye soruyorum; yabancı askerler Türkiye’ye gelip konuşlanacak diye el kaldıracak. Söyle bakalım milliyetçi sen misin, biz miyiz? Yabancı askerlerin potinlerinin Türkiye Cumhuriyeti topraklarını çiğnemesini istemiyoruz. Çıkarın bunu tezkereden, vatanseverseniz bu rezilliğe son verin.”

Dün MYK toplantısının ardından gündemdeki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, tezkere hakkında, “Ortada 2 yıllık bir tezkere var. Tezkere neden 2 yıllık? 2 yıl sonra Türkiye’de başka bir iktidar olacak. O siyasi iktidarın ve meclisin iradesine ipotek koyma çabası olarak görüyoruz ve iki yıllık bir tezkerenin getirilmiş olmasını doğru bulmuyoruz. 3,5 milyon Suriyeli ülkemize geldi. Türkiye’de bazen çok ağır şartlarda yaşadılar bazen ise bizim yurttaşlarımızın ağır sorunlar yaşamasına neden oldular. Türkiye’nin güvenliği, yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz varken daha önceki eleştirilerimizle birlikte ama İdlib konusundaki ağır tarihi sorumluluğu gözeterek bir karar vereceğiz” demişti.

HDP DE ‘HAYIR’ DİYECEK

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında tezkereye ilişkin “Gidici olduklarını kendileri de görüyorlar. Bu tezkere iktidarın gidiş tezkeresidir” demişti.

Buldan, muhalefete de seslenmiş ve “İktidarı Suriye tezkeresiyle Türkiye’yi yeni maceralara sürükleme gayretlerine destek olmayın” ifadelerini kullanmıştı.

İYİ PARTİ ‘EVET’ OYU VERECEK

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, tezkere için “Eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla ‘Evet’ oyu vereceğiz” demişti.

Bodrum Ev Emlak