Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çocukların ve gençlerin uzun süre hareketsiz kalması ilerleyen yaşlarda kalp hasarlarına neden olabilir.
Gençlerin Ekran Başında Geçirdiği Zaman Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor 766 çocuk üzerinde yapılan araştırmada, 11, 15 ve 24 yaşlarında birer haftalık dönemlerde hareketsiz kalma süreleri izlendi. Araştırmada, 11 yaşındaki çocukların günlük hareketsiz kalma süresi 6 saatten 24 yaşında 9 saate çıktığı belirlendi.
Sol Karıncık Ağırlığında Artış Tespit Edildi 17 ve 24 yaşları arasında ekokardiyografi ile yapılan taramalarda, hareketsiz geçirilen süre ile sol karıncık ağırlığında doğrudan bir artış saptandı.
Uzmanlar Uyarıyor: “Hareketsizlik Kalp Krizi ve İnme Riskini Artırabilir” Doğu Finlandiya Üniversitesinden Dr. Andrew Agbaje, gençlerin ekran başında geçirdiği sürenin kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekti. Agbaje, hareketsiz kalmakla kalp hasarı arasında doğrudan bir ilişki bulunduğunu vurguladı.
Ebeveynlere Öneriler Agbaje, çocukların ve gençlerin aktif bir yaşam sürdürmeleri için ebeveynlere çeşitli önerilerde bulundu. Çocukları dışarıda yürüyüşe çıkarma ve ekran sürelerini sınırlama gibi öneriler, ebeveynlerin dikkatine sunuldu.
Kaynak: Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC)