Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Deştin Köyü’nde kurulması planlanan çimento fabrikasına karşı köylülerin mücadelesi sürüyor. Mühürlenerek yıkım kararı alınan tesisin yeniden ÇED raporu almak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurması, bölge halkını yeniden harekete geçirdi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı öncesi Türkan Saylan Merkezi önünde bir araya gelen köylüler, çimento fabrikasının yapılmak istendiği ormanlık alanlara ilişkin imar planlarının iptal edilmesini talep etti.
Köylüler adına konuşan Mehmet Uyan, fabrikanın geçmişten bugüne süregelen hukuki sürecini hatırlatarak, “2006 yılında Tekağaç ormanlarına çimento fabrikası kurulması için başlatılan girişimler, Deştin Köyü Muhtarlığının açtığı davaların kazanılmasıyla engellenmişti. Ancak şirket, 2010 yılında yeniden ÇED girişiminde bulundu ve bu süreç köylülerden gizlenerek ilerletildi” dedi.
Uyan, 2023 Eylül ayında mahkeme kararıyla fabrikanın kaçak inşaatının mühürlendiğini hatırlatarak, şirketin bugün yeni bir ÇED raporu ile süreci yeniden başlatmaya çalıştığını ifade etti.
Bölgede binlerce kızılçam ve meşe ağacının kesildiğine dikkat çeken Uyan, fabrikanın çevresel, ekonomik ve sosyal yıkımlara yol açacağını belirtti. “Hava kirliliği, su kaynaklarının kirlenmesi ve yok olması, trafik yoğunluğu, zeytincilik ve arıcılık gibi geçim kaynaklarını tehdit eden bu proje, sadece Deştin’in değil, tüm Muğla’nın sorunudur” şeklinde konuştu.
Köylüler, çimento fabrikasına yönelik 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarının iptal edilmesi için belediye meclislerine çağrıda bulunarak, “150 kişilik istihdam için bir milyon Muğlalının sağlığı ve geçim kaynağı feda edilemez” dedi.
Kaynak: Anter Haber