DOLAR
35,6369
EURO
37,1525
ALTIN
3.150,00
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
13°C
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Çok Bulutlu
11°C
Cuma Yağmurlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
12°C
Pazar Açık
14°C

Deştin Köyü’nde Çimento Fabrikası Gerginliği Yeniden Gündemde

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Deştin Köyü’nde kurulması planlanan çimento fabrikasına karşı köylülerin mücadelesi sürüyor. Mühürlenerek yıkım kararı alınan tesisin yeniden ÇED raporu almak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurması, bölge halkını yeniden harekete geçirdi.

Deştin Köyü’nde Çimento Fabrikası Gerginliği Yeniden Gündemde
11.01.2025
22
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Deştin Köyü’nde Çimento Fabrikası Gerginliği Yeniden Gündemde

bodrumhaber.com

Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı öncesi Türkan Saylan Merkezi önünde bir araya gelen köylüler, çimento fabrikasının yapılmak istendiği ormanlık alanlara ilişkin imar planlarının iptal edilmesini talep etti.

Çimento Fabrikasına Karşı Uzun Süredir Mücadele Veriliyor

Köylüler adına konuşan Mehmet Uyan, fabrikanın geçmişten bugüne süregelen hukuki sürecini hatırlatarak, “2006 yılında Tekağaç ormanlarına çimento fabrikası kurulması için başlatılan girişimler, Deştin Köyü Muhtarlığının açtığı davaların kazanılmasıyla engellenmişti. Ancak şirket, 2010 yılında yeniden ÇED girişiminde bulundu ve bu süreç köylülerden gizlenerek ilerletildi” dedi.

Uyan, 2023 Eylül ayında mahkeme kararıyla fabrikanın kaçak inşaatının mühürlendiğini hatırlatarak, şirketin bugün yeni bir ÇED raporu ile süreci yeniden başlatmaya çalıştığını ifade etti.

Orman Katliamı ve Ekolojik Yıkım

Bölgede binlerce kızılçam ve meşe ağacının kesildiğine dikkat çeken Uyan, fabrikanın çevresel, ekonomik ve sosyal yıkımlara yol açacağını belirtti. “Hava kirliliği, su kaynaklarının kirlenmesi ve yok olması, trafik yoğunluğu, zeytincilik ve arıcılık gibi geçim kaynaklarını tehdit eden bu proje, sadece Deştin’in değil, tüm Muğla’nın sorunudur” şeklinde konuştu.

Belediye Meclislerine Çağrı

Köylüler, çimento fabrikasına yönelik 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarının iptal edilmesi için belediye meclislerine çağrıda bulunarak, “150 kişilik istihdam için bir milyon Muğlalının sağlığı ve geçim kaynağı feda edilemez” dedi.

Kaynak: Anter Haber

Aktur tatil sitesi