Muğla’nın Menteşe ilçesinde yapılacak Entegre Çimento Tesisi tartışmaları giderek büyüyor. Yöredeki Deştin ve Bayır köylüleri, tesise karşı çıkan Deştin Çevre Platformu’nun Alman Heinrich Böll Stiftung Vakfı ile birlikte hareket ettiğini ileri sürerek sert bir eylem gerçekleştirdi. Köylüler, fabrikanın bir an önce faaliyete geçmesini talep ederken, çevre eylemlerinin arkasında farklı amaçlar olduğunu öne sürdü.
Deştin ve Bayır köylülerinden yüzlerce kişi, fabrikanın yapılacağı alanda bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Köylüler adına konuşan Bircan Avcı, çimento fabrikasına karşı çıkan çevrecilerin arkasında “ajanlık faaliyetleri” ve kişisel çıkarlar olduğunu iddia etti. Avcı, şu ifadeleri kullandı:
“Bu zamana kadar çevreci olduklarını söyleyen kişilerin aslında kendi menfaatleri uğruna hareket ettiğini üzülerek öğrendik. Alman vakıflarından destek alarak halkı kandırmaya çalışanlara karşı sesimizi yükseltiyoruz. Fabrika, çevreye zarar vermeyecek şekilde kurulacak ve iş önceliği köy halkına verilecek. Biz, işsizliğin bu kadar arttığı bir dönemde bu yatırıma karşı çıkmanın doğru olmadığını düşünüyoruz.”
Köy halkının eleştirilerinin hedefinde, çevre eylemlerine katılan kişilerin uluslararası vakıflarla olan ilişkileri ve kişisel çıkarları vardı. Köy sakinleri, Deştin Çevre Platformu üyelerinin, para karşılığı eylemler düzenlediklerini iddia ederek platformun basın sözcüsü Haluk Özsoy’u eleştirdi.
Avcı, çevre savunuculuğu adı altında başka gündemlerin dayatıldığını belirterek şöyle konuştu:
“Platformun sözcüsü olan kişi, halasına ait şirket ihaleyi alamadığı için çevreci oldu. Kendi menfaatleri için köyümüzü kullanmalarını kabul etmiyoruz. Alman vakıflarıyla işbirliği yaparak yerli sermayeli bir fabrikanın önünü kesmeye çalışıyorlar.”
Köylüler, fabrikanın yapımıyla birlikte iş imkanlarının artacağını ve ekonomik hareketliliğin bölgeye katkı sağlayacağını savunuyor. Yerel yöneticilere seslenen köylüler, “Bir avuç azınlığın değil, halkın gerçek sesine kulak verin” diyerek taleplerini dile getirdi.
Bayır Mahallesi Tekağaç mevkiinde yapılması planlanan çimento fabrikasına karşı, Deştin Çevre Platformu’nun yürüttüğü eylemler tartışmalara neden olmuştu. Platformun, Alman Heinrich Böll Stiftung Vakfı ile işbirliği yaptığı ve üyelerinin para karşılığı eylem yaptığı iddiaları yörede tepkiyle karşılandı. Öte yandan, platformun basın sözcüsünün yakınlarının fabrikanın ihalesine girip kazanamadıkları için eylemleri organize ettiği öne sürülmüştü.
Kaynak: Köylülerin yaptığı basın açıklamaları ve yerel bilgiler.