DOLAR
34,2522
EURO
37,6072
ALTIN
2.873,38
BIST
9.132,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
29°C
Muğla
29°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C
Pazartesi Açık
26°C

Dülük Antik Kenti’ndeki 1600 yıllık mozaiklerin restorayonu tamamlandı

Şehitkamil ilçesine bağlı Dülük Mahallesi yakınlarındaki antik kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Münster Üniversitesi işbirliğindeki kazı çalışmaları devam ediyor. İnsanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden farklı dinlere ev sahipliği …

Dülük Antik Kenti’ndeki 1600 yıllık mozaiklerin restorayonu tamamlandı
A+
A-

Şehitkamil ilçesine bağlı Dülük Mahallesi yakınlarındaki antik kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Münster Üniversitesi işbirliğindeki kazı çalışmaları devam ediyor.

İnsanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden farklı dinlere ev sahipliği yapan antik kentte çeşitli alanlarda kazı çalışmaları devam ederken kilisedeki (bazilika) mozaiklerde restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmaları tamamlandı.

Dülük Antik Kenti'ndeki 1600 yıllık mozaiklerin restorayonu tamamlandı

Kazı Başkanı Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael Blömer, aynı üniversitede görevli yardımcısı Dr. Dilek Çobanoğlu’yla yedi arkeolog ve 15 işçi antik kentteki kazılarda görev alıyor.

Blömer, bazilikanın dördüncü yüzyılda kurulduğunu belirterek bölgenin İslami döneme kadar çok önemli bir mekana ev sahipliği yaptığını söyledi.

Dülük Antik Kenti'ndeki 1600 yıllık mozaiklerin restorayonu tamamlandı

Blömer şöyle konuştu:

“Burası dördüncü yüzyılın zengin bir kilisesi. Buranın özelliği zengin bir mozaik yapısına sahip olması. Ayrıca mozaiklerin üzerindeki motiflerin hepsi geometriktir. Hayvan veya insan motifleri görmüyoruz çünkü erken dördüncü-beşinci yüzyıldaki kiliselerdeki mozaiklerde insan ve hayvan gibi motifleri kullanmaktan çekiniyorlardı. Apsis dediğimiz motifte hayvan motifleri görmekteyiz ama bunun sebebi 6’ncı yüzyılda sonradan eklenmiş olmasından kaynaklı. Artık 6’ncı yüzyılda hayvan motifleri de kullanılıyordu.”

Ayrıca Blömer, bu yıl daha önceki çalışmalarda bulunan mozaiklerin tahrip olmasını önlemek için sağlamlaştırma ve restorasyon çalışması yaptıklarını, antik kentin turizme kazandırılabilecek önemli bir nokta olduğunu vurguladı.

ETİKETLER: