DOLAR
32,5959
EURO
34,8272
ALTIN
2.498,18
BIST
9.461,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Dünyayı kurtaran 7 yeşil bina!

Dünyayı kurtaran 7 yeşil bina!
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri gündelik yaşamı olumsuz etkiliyor. Buna karşın plastik kullanımın azaltılması, arabalarda fosil yakıtların kullanımı ya da karbon ayak izinin azaltımı gibi birçok önlem alınıyor. 

Gayrimenkul sektörü de tüm bu gelişmelere kayıtsız kalmıyor… Gayrimenkulde yeşil binalar gün geçtikçe daha çok adından söz ettiriyor. Yeşil binalar hem içinde yaşayanlara hem de çevreye birçok fayda sağlıyor. Peki yeşil binaları bu kadar önemli kılan özellikleri neler?

Yeni yeşil binalar

Son yıllarda gün ışığından daha fazla yararlanan, elektrik ihtiyacını güneş panelleriyle sağlayan, yağmur ve atık suyunu arıtarak tekrardan kullanan yeşil binalar ön planda. İşte dünyayı kurtaran yeşil binalar…

1) The Crystal Londra – İngiltere

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Siemens’in Londra’da hayata geçirdiği The Crystal binası zarf şeklinde tasarlandı. Binada akıllı aydınlatma sistemiyle gün boyunca doğal ışık kullanılıyor. Elektrik ise güneş panelleriyle destekleniyor. Bu yeşil binanın bir diğer özelliği, yağmur suyunu ve atık suyu dönüştürerek tekrar kullanılmasını sağlaması.

Dünyayı kurtaran 7 yeşil bina!

2) The Change Initiative – Dubai

Dubai’de konumlanan The Change Initiative, 2013 yılında kendi kategorisindeki yapılar sıralamasında 110 puan üzerinden 107 alarak “dünyanın en sürdürülebilir ticari binası” oldu.

Dünyayı kurtaran 7 yeşil bina!

3) Wat Pa Maha Chedi Kaew Tapınağı – Tayland

Wat Pa Maha Chedi Kaew Tapınağı ya da diğer adıyla “1 Milyon Şişe Tapınağı”nın yapımında 1 milyon bira şişesi kullandı. Tapınağa çok fazla bira şişesi bağışı yapılınca, yetkililer şişeleri bu şekilde değerlendirmek istemiş. İnşasına 1984 yılında başlanan tapınağın yapımı 32 yıldır devam ediyor.

Dünyayı kurtaran 7 yeşil bina!

4) Bullitt Center – ABD

2016 yılında hayata geçirilen bu 6 katlı ticari merkez Bullitt Foundation’nun Başkanı Denis Hayes tarafından tasarlandı. Binanın en ilginç özelliklerden biri de 250 yıl ayakta kalacak şekilde yapılması. Bullitt Center’de yağmur ve atık suyunu işleyerek geri dönüştüren sistem de mevcut. Elektrik için fotovoltaik (güneş pili) paneller kullanılıyor.

Dünyayı kurtaran 7 yeşil bina!

5) ACROS Fukuoka Foundation Building – Japonya

Fukuoka’da bulunan ACROS Fukuoka Foundation Building (ACROS Fukuoka Vakfı Binası) Nisan 1995’te açıldı. Bina yeşil mimari konseptiyle iyi bir eko-mimarlık örneği olarak kabul ediliyor. Doğal aydınlatma kullanılarak enerji tasarrufu sağlanıyor. ACROS Fukuoka’nın ilginç özelliklerinden biri de su drenaj sistemi. Bu sistemle binanın atık suyu arıtılarak çevredeki yeşil alanlar sulanıyor.

Dünyayı kurtaran 7 yeşil bina!

6) Phipps’ Center For Sustainable Landscapes – ABD

Phipps’ Center For Sustainable Landscapes (Phipps’ Sürdürülebilir Peyzaj Merkezi) güneş, rüzgâr ve jeotermal gibi farklı enerji kaynakları kullanıyor. Kendi enerjisini üreten bina, yağmur suyunu arıtıp yeniden kullanılmasını sağlıyor. Ayrıca binanın çatısında ziyaretçiler için bitkilerle dolu yeşil yürüyüş yolları da yer alıyor.

Dünyayı kurtaran 7 yeşil bina!

7) Bahrain World Trade Center – Bahreyn

Bahrain World Trade Center (Bahreyn Dünya Ticaret Merkezi) dünyaca ünlü mimarlık firması Atkins tarafından 2008 yılında inşa edildi. İkiz kule şeklinde tasarlanan binanın 50 katı bulunuyor. Bina rüzgâr tribünleriyle birleştirilmiş ilk gökdelen olma özelliğine sahip. İki kuleyi birbirine bağlayan bu rüzgâr tribünleri iki kulenin ihtiyacı olan enerjinin bir bölümünü karşılıyor.

Dünyayı kurtaran 7 yeşil bina!
velux