DOLAR
32,5470
EURO
34,7468
ALTIN
2.495,43
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
19°C
Muğla
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Halka Yasak, Amerikan’a Kıyak mı?

Aktur tatil sitesi

Halka Yasak, Amerikan'a Kıyak mı?

Hani derler ya “bardağa birde dolu tarafından” bakalım. Boş bardağa, dolu tarafından bakmak gibi bir şansımız yok. Boş bardağı kısmen dolu gibi görmek, akıllı kişinin işi olmasa gerek. Boş bardak olmaz diyebiliriz aslında, her boşluk, en kötü hava ile doludur.

İşin hava kısmını görmezden gelmemek lazım…

Bodrum Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü dün halka açık yaptığı toplantıda, imar planlarıyla ilgili kamuoyuna bilgiler aktardı.

Başkan Aras, açılışta yaptığı konuşmada; her şeyin yasaların ön gördüğü biçimde olması gerektiği, kaçak yapışmaya izin verilmeyeceğini, kent yapılaşmasının nasıl olacağı konusunda, kendi görüşlerini aktardı.

Hoş bilmediğimiz şeyler değildi. Salonda bir araya gelen insan topluluğunun çoğu, bu konuda yetkindi aslında. Başkan tekrar etmiş oldu.

Yapılan bu toplantı ve sunum, bizi geçmişe götürdü. Yaklaşık beş yıl önceye zamanın belediye başkanı ve onun vazgeçilmez imar hocası Semra Kutlay, aynı vaazı vermişti. Bodrum’da gelinen süreçte olumlu anlamda olup biten, hiçbir şey yoktu.

Sonuçta beş yıl öncesiyle dünkü vaazda değişkenlik, vaazı verenlerdi. Mehmet Kocadon ve Semra Kutlay yerine Ahmet Aras ve yeni planlama danışmanı.

Planla- ma…

Yeni danışman konuşurken birden ilkokul yıllarıma döndüm, bize bir kitap dağıtmışlardı “ilçemizi tanıyalım” diye. Dünde öyle oldu. Danışman Hoca, bize, Bodrum hakkında geçmiş ve günümüz planları hakkında ders verdi, çıkışta eğitim sertifikası alır mıyım diye bekledim, lakin öyle bir hazırlık yoktu.

Bul karayı, al planı…

Bilmece gibi olan imar planlarının durumunu biliyoruz. Hoca diyor ki “bu işleri kolay işler değil.”  Yani sanki benden başkası yapamaz der gibi bir hal var.  Siyasi otoritelerin yerel ayakları, birbirine zorluk çıkarmaları, planların güç olduğu anlamına gelmez. Aksi halde bu söylem “gel gel” yapma anlamına da gelebilir.

Aslında Başkan Arası’ın yeni imar danışmanını tanıtma ve parlatma toplantısına, bizler dahil,Belediye emekçileri de alet olmuş oldu.

Neyse… Bu konuyu tekrar gündem yapacağım…

Başkan Aras “Her şey yasalar çerçevesinde olacak.” dedi. Evet, her şey yasal olmalı. Kaçak, kucak kimse bir şey yapmasın.

Peki başkan, imar planları nerede…

Burada bir konuya açıklık getirmekte fayda var. Ortada yeni bir planlama yok, bu böyle biline. Büyükşehir Belediye Kanunu’na göre; ilçe belediyeleri tarafından ilk bir yılda yapılmamışsa, Büyükşehir belediyesi tarafından altı ay içinde, oda olmadıysa bakanlık tarafından yapılması gereken bütüncül planlar, yani planların birleştirilmesi ve alt ölçekli planların, üst ölçekli planlara uyumunun sağlanmasıdır konu.

Uyumsuz olan planlar üzerinden verilen, son 5 yıl içerisindeki yapı ruhsatları, aslen geçersizdir.

Gelelim Başkan Aras’ın yasal olacak her şey demesine…

Başkan Aras, demediniz demeyin. 3194 Sayılı İmar Kanunu’nda yapılan son değişiklikle, aslen 15 ve 16. Maddeler yok hükmünde değildir. Ancak yapılaşması tamamlanmamış, imar uygulamaları yapılmamış veya yapılmış olsa dahi, idarenin gerekli gördüğü iskan alanlarında (yerleşim alanı) 18.madde uygulama zorunluluğu vardır.

Bu nedenledir ki, belediye meclisince beş yıllık imar planları  uygulama kararları alarak, encümeninizce 18. Madde uygulamasının, resen yapılması kararını almanız gerekmektedir. Aksi halde kimseye yapı ruhsatı veremez ve dünkü gibi bahanelerle hak sahiplerinin, haklarını gasp etmiş olursunuz.

Resen yapılması gereken 3194 Sayılı kanunun 18. Maddesine göre uygulama belediye tarafından yapılır. Vatandaş hiçbir şekilde harita işleri dahil, vergi ve harç ödemez. Kamu eline geçecek olan yeşil alanlar, belediye hizmet alanları, yollar, otoparklar, sağlık ve eğitim gibi alanlarda kamulaştırma yapmadan, kamunun eline geçer. Yani kamuya terk alanlar, kamulaştırma yapılmadan, bedelsiz olarak kamu eline geçer ve şartlı bağış anlamına da gelmez.

Madem yasallıktan bahsediyorsunuz, madem kaçak yapılaşmaya karşısınız, o zaman vatandaşın önünü açın, bizde takdir edelim yapılan çalışmayı.

Yoksa Turizm ve Kültür Bakanlığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, Büyükşehir Belediyesini suçlayarak bir yere varamazsınız.

Bodrum Mimarlar Odası Başkanı Gamze Türk’ün toplantıda ifade ettiği gibi, “Kimse yeni yerler imara açılsın demiyor, lakin var olan hakların kullanması engellenmemelidir.”

Biz Başkan Aras’ı seviyoruz, peki ya başkan bizi seviyor mu ?

Bu gün belediye meclisinin olağan şubat ayı toplantısı yapılacak.

Önemli birkaç madde var, borçlanma yetkisi talebi, imar plan değişiklikleri, Canlı Müzik Ruhsatı Ücretinin” yeniden değerlendirilmesi teklifi.

Kişilere özel işlerde belediye meclisi ne karar verecek, göreceğiz. Ancak Belediye Meclis Başkanı olarak adalet duygusundan uzaklaşmadan, gündem maddelerinin incelenmesinde fayda var.

Bütçenizde olduğu halde, ayrıca katı atık hizmet bedeli topladığınız için, bütçeniz fazla verecekken, borçlanma nedeniniz nedir?

Canlı Müzik ruhsatı ben aldım, benden sonrakiler almasın ücretimi belirlenmek isteniyor?

En önemli gündem maddesi ise;

Madde 6-İlçemiz Türkkuyusu Mahallesi, 1205 ada, 1-69-70-71 parsel numaralı taşınmazların bulunduğu alanda Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca alınan tescil kararları, yenilenen 22-A kadastro verileri ve artan nüfus verileri nedeniyle, mevcut sağlık hizmetlerinin niteliğinin artırılmasına yönelik  hazırlanan Koruma Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifinin  görüşülmesi.

(İmar ve Şehircilik Müdürlüğü)

Yer, Amerikan Hospital.

Gündem maddesi, çok ince bir şekilde kaleme alınmış, “Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca alınan tescil kararları” “sağlık hizmetlerinin niteliğinin artması” ve “22-A Kadastro verileri

Ne kadarda bizleri ve teknik işleri önemsemişler, hayran oldum. Amerikan Hastanesi fazladan yaptığı inşaat emsallerini yasallaştırma yolunda, belediyede bu konuda aracılık mı edecek?

Soralım Başkan Aras’a; Amerikan Hospital’in bulunduğu alanda inceleme yaptınız mı, emsal fazlalığı var mı? Varsa işlem yapıldı mı? İşlem yapıldıysa, yıkım kararı var mıdır? Yoksa KOÇ GRUBU da “İmar Barışı”n dan yararlanarak, “Yapı Kayıt Belgesi” almış mıdır?.

Parası olana nitelikli sağlık hizmeti verecek olan Amerikan Hastanesi’nin  Emsali :50 olan inşaat alanını, kaça çıkaracaksınız da kaçak imalatlarını kurtaracaksınız?

Yoksa yine İmar Komisyonu Başkanınız “Bizim yetkimiz yok, Kültür Varlıkları karar veriyor.” diyerek bizi kandırıp, Koç Gurubuna kıyak mı yapacaksınız?

Başkan Aras’ın imar danışmanı; “Benim arsam ne olacak demeyin.” dedi dün , bende soruyorum Amerikan Hastanesinin arsası ne olacak?

Sonra Acıbadem Hastanesi, sonra diğer sağlık hizmetleri, sonra özel okullar ve nereye kadar? Sakın kimse toplumsal yarardan söz etmesin, Toplumsal yarar, parası olanın yararlandığı hizmetleri içermez.

Bu maddeler, komisyona havale edilmeden direk ret edilmelidir.

Dedim ya biz başkanı seviyoruz, başkan kimi seviyor….

Vesselam…

Aktur tatil sitesi
Yazarın Diğer Yazıları