DOLAR
32,5453
EURO
34,9629
ALTIN
2.424,97
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
27°C

Antibiyotik alırken salata tüketimine dikkat

İngiltere’den uzmanlar, doktorların hastalara antibiyotik yazarken salata ve çiğ sebzelerden kaçınmalarını tavsiye etmesi gerektiğini çünkü bunun ilaca dirençli “süper mikroplar” oluşturma riskini artırdığını açıkladı.

Antibiyotik alırken salata tüketimine dikkat
A+
A-

Antibiyotik alırken salata tüketimine dikkat

Araştırmacılar, antibiyotiğe dirençli genlere sahip bakterilerin çiğ meyve ve sebzelerde, özellikle turp ve havuç gibi kök sebzelerde ve “yemeye hazır” süpermarket salatalarında gizlenebileceğini söyledi.

Antibiyotikler gibi mevcut ilaçların artık bakteri ve diğer patojenlere karşı etkili olmadığı antimikrobiyal direnç, büyüyen bir küresel sağlık sorunu olarak her yıl dünya çapında bir milyondan fazla ölümden sorumlu tutuluyor.

İngiltere’deki Nottingham Üniversitesi’nde biyoloji profesörü ve çalışmanın baş yazarı Dov Stekel, “Antibiyotik aldığınızda, gıdalardaki ilaca dirençli bakteriler nedeniyle uzun vadeli sorunlar yaratmaya en yatkın olduğunuz zamana denk gelirsiniz.”

“Üzerinde ilaca dirençli bazı genler içeren bakteriler yerseniz ve antibiyotik alıyorsanız, o zaman bu direnç bağırsak ekosisteminize yerleşebilir. Bu nedenle, bir dahaki sefere antibiyotiğe ihtiyacınız olduğunda etkili bir şekilde çalışmayabilirler.” dedi.

Gıdaların düzgün pişirilmesi gerektiğini söyleyen ve salata ile çiğ sebzeler konusunda uyarıda bulunan Stekel, Almanya’da, 2011 yılında 31 ölümün meydana geldiği koli basili salgınının fasulye filizleriyle bağlantılı olduğuna dikkat çekti.

Bilim insanı, “Sulama suyunun kalitesi de çok önemli çünkü suda ne kadar çok bakteri varsa bu o kadar büyük bir sorun olabilir” diye ekledi.

ETİKETLER: ,