DOLAR
32,3277
EURO
35,0598
ALTIN
2.296,98
BIST
9.045,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
24°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C

Biz daha çok göçük altında kalırız.

Aktur tatil sitesi

Biz daha çok göçük altında kalırız.

Yaşam alanlarına müdahalenin hak arama yoluyla sorgulanması gerekirken, kamusal alandaki arayışlar sanki özel alanlara müdahaleymiş gibi, hukuk tanımazlığın, hukuksal korumasına girilmektedir.

Kaçak yapı yapanlar bizlerin haklarını, gasp etmektedirler.

“Yavuz hırsız ev sahibini bastırır” kaçak yapı yapanlar ne yazık ki hepimizden baskın çıkmaktadır. Haber yapmak veya yetkililere bildirmek için kaçak yapının fotoğrafını çekersiniz sizi; konut dokunulmazlığından tutunda kişisel bilgilerin ifşasından yada özel hayata müdahaleden dava edebilirler.

Peki ya hırsızın hiç mi suçu yok…

Bodrum tarihinde, son dönemde yapılan kaçak yapı kadar kaçak inşaat yapıldığını sanmıyorum. Başta belediyenin yaptığı binalar kaçak. Mesela, abarta abarta sanki dünyanın 8. Harikası gibiymiş gibi anlatılan Bodrum Tanıtma Vakfı faaliyet binası, kaçak.

Bodrum’u kaçak yapılarda temsil ediyoruz…

Kaçak yapı, kamu suçudur. İhbara gerek kalmaksızın soruşturma, kovuşturma açma yetkisi Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisindedir.

Kamusal hakkınıza tecavüz edilmesi, komşuluk hukuku, ortak alanlara haksız el atma gibi sayılabilecek bir çok nedenle hak aranabilir.

Bizler CİMER ‘e konuyu yazınca her şey hallolacak sanıyoruz.

“Cimer ‘e yazdım efendim, hem de kaç kere.” Sanki CİMER bir ekip gönderecek konunun sorumlularını bulacak ve yargılayacak yada kulağını çekecek.

Yok böyle bir kolaylık. O başka memleketlerde olur ama bizde olmaz, neden olmaz, ar damarı çatlamış kamu personelinin yüzünden.

Örnek vereyim; CİMER’e bir kaçak yapıyı ihbar ettiniz, başvurunuz ilgili kuruma geliyor, önce oralı olmuyorlar, sonra çeşitli bahanelerle ileri tarihte cevap verileceği söyleniyor, sonra “gereği yapıldı” deniliyor.

Merak etmişimdir, ne gerekti de yapıldı?

Bu anlamsız açıklamayı nereye çekerseniz çekin. “Yapı ruhsatı var”, “Yapı tatil zaptı düzenlendi” gibi mesneti olmayan, takip edemeyeceğiniz açıklamalar.

Belediye yada diğer kamu kuruluşları aslında CİMER’den çözüm arayan insanların, kendilerine güvenmediği bu nedenle çözümü başka yollarla aradıklarından hiç gocunmazlar, hatta hak arayanları suçlu ilan ederler.

Deprem olup, binlerce insan geçmişleriyle yaşamlarını kaybedince, kalanların ise bi çare olduğu dönemde “yaraları sarıyoruz” savsatasıyla ortaya atılan bir çok sorumluyu ekranlarda görüyoruz.

“Ya bak ne kadar çok yardım yaptı.” diye övdüğümüz insanlar, toplumun mağduriyetinden prim yapar oldu.

Kaçak yapılar ve cezasının infazı için gidilmesi gereken yol ;

Kaçak yapı yapılan yerle ilgili kesin bilgilere sahipseniz, CİMER yerine ihbarı Cumhuriyet Başsavcılığına yapınız. Site ortak alanları için ayrıca dava açınız.

Kaçak yapının önlenmesinde yargı kurumlarımıza çok iş düşmektedir. Kaçak yapı yapanlar, yaptıklarını eski haline getirmezlerse Türk Ceza Kanunun 184 maddesine göre 1 yılla 5 yıl arasında yargılanırlar. Aynı suç birden fazla işlenmişse, hakim kararıyla her yapılan kaçak için ceza katlanacaktır.

TCK 184’e göre verilen cezalarda, hükmün açıklanması geriye bırakılamaz. Kaçak yapı ortadan kalkarsa ceza da ortadan kalkar.

Başsavcılık veya mahkeme sadece bu maddeye bağlı kalmadan sit, tarım, zeytin, kamusal alanlar için cezai kovuşturmayı genişletir veya darlaştırabilir.

Bodrum Belediyesinde, çok uzun zamandır kaçak inşaatları soruşturan, CİMER şikayetlerini değerlendiren, çok sayıda yapıyı mühürlettiren Mülkiye Müfettişlerimiz görev yapmakta. Kaçak yapı yapanlarla ilgili işlemler belki ilerliyordur, lakin bu işlere göz yuman memurlar hakkında şuana kadar ses yok.

“Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Yapı denetim firmaları, büyükşehir belediyesi bu işlerin neresinde?” diye soran yok.

Kaçak inşaat bir yana, hafriyat döküm alanı olmadan inşaat ruhsatı verenler hakkında yasal işlem yapılmalıdır.

Bodrum yarımadasının her yeri inşaat atıkları ve hafriyatla doldurulmaktadır. Çevre İl Müdürlüğü cezai işlem yapması gerekirken, sessizliğini korumakta, işlerine gelene büyükşehir belediyesiyle geçici döküm alanı belgesi vermekteler. Süresi biten belgeler hakkında ise işlem yapılmamakta.

Konu çok detaylı…

İşini bilenin iş bitirdiği, belediyeden, ilgili bakanlıktan kimsenin çekinmediği, aylardır denetleme yapan müfettişin dahi rahatının yerinde olduğu bir denetim mekanizmasında;

Biz daha çok göçük altında kalırız.

Vesselam…

velux
Yazarın Diğer Yazıları