DOLAR
32,3411
EURO
35,0201
ALTIN
2.321,80
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Mevsim Geçişlerinde Kapalı Mekanlarda Fazla Vakit Geçirmek

Mevsim Geçişlerinde Kapalı Mekanlarda Fazla Vakit Geçirmek
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Mevsim geçişlerinde hem soğuk algınlığı gibi hastalıklar hem de alerjik sorunlar artabiliyor. Bunun en önemli nedeninin bağışıklık sisteminin zayıflaması olduğunu söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dr. Tuncel Ziylan, bu dönemlerde özellikle C vitamininden zengin taze ve yüksek protein içeren besleyici gıdalar tüketerek bol sıvı almak gerektiğine dikkat çekiyor.

Mevsim geçişleri hastalık sezonu olarak bilinir. Bu dönemlerde havadaki ısı ve nem değişimi hem soğuk algınlığı hem de alerjik hastalıkların daha çok görülmesine neden olur. DoktorTakvimi.com uzmanlarından İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncel Ziylan, değişen hava şartları nedeniyle vücut sıcaklık değerlerinin tam dengesinin sağlanamadığına ve bu durumun bağışıklık sistemini zayıflattığına, sonuç olarak kişinin enfeksiyonlara ve hastalıklara daha açık hale geldiğine dikkat çekiyor.

Dr. Ziylan, bağışıklık sistemimizin bu süreçten nasıl etkilendiğini ise şöyle açıklıyor: “Mevsim geçişlerinde farkında olmasak bile vücudumuz strese girer. Isı değişiklikleri hava basıncı ve iklim koşullarının yarattığı değişime uyum sağlamaya çalışan vücutta stres oluşur. Stres ise bağışıklık sistemini baskılayan ve vücudun direncini düşüren en önemli etkenlerden biridir. Bu süreçte vücutta biriken stresi egzersiz ya da nefes çalışmaları yardımıyla uzaklaştırabiliriz. Bunun yanı sıra sıcak mevsimden soğuk mevsime geçilmesi, açık havada harcanan zamanın azalması anlamına gelir. Çünkü hepimiz soğukta kapalı mekanlara kaçmak isteriz. Dolayısıyla kişiler arasında hastalık yapıcı mikroplarının bulaşma olasılığı daha fazla olur. Ayrıca kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirdiğimizde güneş ışınlarıyla aktifleşen D vitamininin seviyesi de düşer ve bağışıklık baskılanır. Bu nedenle hangi mevsimde olursak olalım güneşli günlerden faydalanmamız şarttır. Kapalı mekanlarda daha çok vakit geçirmek, havasızlık ve hareketsizlik depresyonu da tetikleyebilir. Bu süreçte kişi kendisini sürekli yorgun ve halsiz hissedebilir ve bu nedenle iletişime kapatabilir. Aniden yaşanan bu psikolojik durum da vücut direncinin düşmesine sebep olur.”

Kilo almak da vermek de bağışık sistemini etkiliyor

Mevsim geçişlerinde vücudun hormon dengesi de bozuluyor ve bu da beslenme alışkanlıklarının değişmesine neden olabiliyor. Artan iştah, fazla kilo problemini de beraberinde getirebiliyor. Bu durumun kişiyi hem psikolojik olarak olumsuz etkileyebileceğini hem de iç organlarda yağlanmaya neden olabileceğini hatırlatan Dr. Ziylan, her iki durumda da vücut direncinin düşeceğini ve aynı durumun iştahsızlık sonucunda yaşanan ani kilo kaybı için de geçerli olduğunun altını çiziyor.

DoktorTakvimi.com uzmanlarından İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncel Ziylan, mevsim geçişlerinde hasta olmamak için öncelikle yapabileceğimiz en iyi şeyin sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek, özellikle C vitamininden zengin, taze ve yüksek protein içeren besleyici gıdalar tüketerek bol sıvı almak olduğunu söylüyor. Mevsim geçişlerinde en çok çocukların ve 65 yaş üzeri kişilerin etkilendiğini hatırlatan Dr. Ziylan, “Bu yaş gruplarının daha fazla etkilenmesinin nedeni bağışıklık sistemlerinin daha düşük olmasından kaynaklanıyor. Bu kişilerin kendilerini daha iyi korumaları, beslenmelerine dikkat etmeleri ve olabildiğince kapalı ortamlardan uzak durmaları faydalı olacaktır” diyor.

Aktur tatil sitesi