DOLAR
32,3942
EURO
35,0195
ALTIN
2.325,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Kalkınmaya izin vermeyen iktidar

Kalkınmaya izin vermeyen iktidar
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, yoksullukla boğuşan çiftçiye önemli desteklerde bulunduklarını söyledi. Gürün yatırımlar için gerekli olan kredi onayının Cumhurbaşkanlığı tarafından ısrarla çıkarılmadığını belirtti.

Kalkınmaya izin vermeyen iktidar

Berkay SAĞOL

Ülkenin en önemli tarım ve turizm kentlerinden Muğla’da büyükşehir belediyesi kendi imkanlarını kullanarak kalkınmaya çalışıyor. Altyapı projeleri için yapılan kredi başvuruları için Cumhurbaşkanlığı onayı bir türlü çıkmasa da kendi yağında kavrulan büyükşehir belediyesi çevreci modellerle yeni yatırımlar gerçekleştiriyor. Bir yana geçen yaz gerçekleşen ve on binlerce hektar ormanın değil olduğu yangının yaralarını sarmaya çalışan Muğla Büyükşehir Belediyesi, bir yana da yerli tohum projeleriyle iktidarın hesaplı olarak sefalet girdabının içine attığı çiftçisini kalkındırıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Gürün, kenti tarım, turizm ve kültür zenginliğinin de avantajıyla geleceğe taşıyacaklarını aktarıyor.

Muğla lokal halkın da dediği gibi ‘dağından yağ ovasından bal akan’ bir büyük kasaba. Fakat iktidarın tarım politikaları çiftçileri bundan böyle tarımı terk etme noktasına getirdi. Peki Muğla çiftçisinin elinden nasıl tutuyor, nedir projeleriniz?
Ilk Önce Muğla turizm kenti olarak bilinse de etken ürünleri ile bir tarım kenti. Toplam tarım alanı 2 milyon 284 bin 928 dekar. Bu yüzden 2015’deri itibaren büyük bir stratejiyle tarım politikası uyguladık. Üniversitemiz yerleşkesinde kurduğumuz Tarımsal Amaçlı Toprak Bitki ve Sulama Suyu Çözümleme Laboratuvarı bugüne değin 13 bin 784 adet tahlil gerçekleştirdi. Hangi toprakta ne yetişir, hangi gübre, sulandırma gibi birçok etmeni ortaya koyduk ve babadan kalma yöntemler yerine bilimsel verilerle hemşehrilerimizin üretim yapmasını sağladık. Toprak ve meteorolojik koşullarda dönüm başına azami verimin hangi bitkiden alınacağını tespit ettik. Başvuran yurttaşlara da bunları anlatıyoruz. en fazla verim alacağı bitkiyi seçerse de biz fidanını ücretsiz olarak veriyoruz.
Öteki bir konu ve fazla önemli olan lokal tohum merkezimizi de kurduk. Türkiye’nin en ayrıntılı yerel tohum merkezi. Envanterde 946 adet yerel tohum bulunuyor. Tohumların genetik tetkikleri yapılıyor. Tohumları -196 derecede geleceğe taşıyoruz. Emin sürelerde tohumları çıkarıp ekim yaparak hayatiyetinin devam edip etmediğini kontrol ediyoruz.

Kooperatiflerle ciddi bir meslek birliğimiz var. Yeşil üzümle şarap üretimi yapacağız. Fethiye’de bir marka yaratmaya çalışacağız. Kadınlara keçi dağıtıyoruz ve bunu çok önemsiyorum. Bu keçileri iki sene baştan başa satamıyorlar. Bu keçileri sahiplenen kadınların içinde 24 kişi lisans ve lisansüstü mezunu. Bu fazla önemli bir şart. Muğla’yı sadece turizm kenti olarak yok, tarım kenti olarak artık zihinlere yerleştirdik. Şehrimizde turizm, tarım ve kültür bir birini tamamlayan öğeler. Turizm ve tarım alanlarında bundan böyle Muğla’nın başı çektiğini görebiliyoruz. Şu Anda de en kayda değer amaçlarımızdan biri kültürel öğelerimizin gün yüzüne çıkarılması. bu nedenle arkeolojik kültürel varlıklarının varlıklı olduğunu, yaşamla ilgili, yeme içme, giyim ve halı kilimle ilgili çok pozitif kültürü olduğunu biliyor ve bunlarla ilgili çalışıyoruz.

Milletlerarası kuruluşlardan krediler kullanabilmek için Cumhurbaşkanlığı’ndan onay bekliyordunuz. Bu krediyi alabildiniz mi? Kredi ile hangi sorunlar çözülecek?
İçme suyu, atıksu arıtma ve yenilebilir enerji için en düşük 10 milyar liralık bir yatırım yapmamız durum. Bu parayı Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi ile yapmanız olası yok. Milletlerarası kuruluşlardan kredi kullanabilmek için kredi notumuz tespit edildi ve notumuz AAA olarak en yüksek seviyede çıktı. Biz projelerimizi sunduk ve 230 milyon Euro opsiyonlu 63,5 milyon Euro kredi verildi oysa bu krediyi edinmek için, Cumhurbaşkanlığı’nın “Kredi kullanabilir” diye onaylaması gerekiyor. Biz bu onay için başvuralı 10 ay oldu. 2022 için de her tarafta yazılarımızı yazdık. Oysa bir türlü imzadan çıkmıyor. 10 ay önce alıp ihaleye çıkmış olsaydım şimdi çok daha bambaşka bir durumda olacaktık. Sabırla bekliyoruz. Cumhurbaşkanı bu krediye onay verirse biz de geri kalan iki sene içerisinde altyapıyla ilgili önemli sorunları çözebilme imkânı bulacağız.

Kur artışından en fazla etkilenen kurumlardan biriyiz. Türkiye’deki kurumlardan kredi alma konusunda sorunlar yaşıyoruz. Bize “Ne yaparsan yap” diyorlar. Mecburen uluslararası kuruluşlardan kredi alıyoruz. 2014 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi olduktan sonradan Dünya Bankası ve dış kaynaklardan kullandığımız kredi miktarı 108 Milyon 497 bin 136 Euro’ydu ve o dönemki kur üzerinden 406 Milyon 140 Bin 495 TL borçlanmıştık. Bugünkü kura bakınca borcumuz 1 Milyar 674 Milyon TL. Zararımız 1 Milyar 268 Milyon TL. Bu parayla şehrimize 1000 kilometre sıcak asfalt, 18 atıksu temizleme tesisi ya da 1800 km içme suyu hattı yapabilirdik.

kalkinmaya-izin-vermeyen-iktidar-968815-1.

Muğla Büyükşehir Belediyesi için şu an en manâlı gündem maddelerinden biri de yazın meydana gelen heybetli alanların yok olduğu orman yangınları olsa gerek. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin imkânları doğrultusunda bu yıl ne gibi önlemler alınacak?
29 Temmuz- 12 Ağustos tarihleri aralarında 11 ilçemizde 66 bin 874 hektar alanı kaybettik. Bu da orman varlığımızın yüzde 8’i seslenmek. Ortaca ve Ula hariç tüm ilçelerimiz negatif etkilendi. En çok zarar gören ilçemiz ise Marmaris oldu. Orman yangınları ile mücadele, sorumluluk devletin görevi olsa da belediye olarak tüm gücümüzle orman yangınlarına müdahale ettik. Büyükşehir olarak girişimlerimizle helikopter kiralayarak havadan müdahaleye bile katıldık. Orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklıdır. Bunu Muğla’mızda düzenlediğimiz Orman Yangınları Çalıştayı’nda bilirkişi isimler dile getirdi ve yapılması gerekenleri bir bir sıraladı. Biz bunu kitap haline getirerek tüm kurum ve kuruluşlara dağıttık. Bütün gücümüzle, eğitimli, donanımlı ekibimiz ve ekipmanımızla Muğlamız için hazırız.

Bodrum ve Fethiye öncelikle almak üzere birçok ilçeye büyük bütçeli altyapılar yatırımları yapılıyor. Bunlar ne zaman tamamlanacak ve 2022 yılında da yatırımları görmeye devam edecek miyiz?
Muğla, Akdeniz’de yıldız olabilecek coğrafi koşullara sahip. Muğla’nın altyapısını şüphesiz halletmemiz gerekiyordu. Kanalizasyon, su temizleme ve çevre ile ilgili önemli yatırımlar için kolları sıvadık. Ula, Kavaklıdere altyapı yatırımları tamamlanırken, Bodrum, Fethiye, Yatağan, altyapı yatırımlarımız devam ediyor ve 2022 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacak. Dalaman, Datça, Milas Ören, Marmaris’teki altyapı yatırımlarımız da projelendirildi. Ölüdeniz’i kurtarmak adına Turizm Bakanlığı’yla birlikte burada bir arıtma tesisi kurduk. Temizleme tesislerinden çıkan suyun niteliği fazla yüksek olduğu için yeşil alan ve ağaç sulamalarında kullanabilir durumdayız.

Muğla ve Milas’ta katı atık depolama tesisini kurduk. Bodrum’da kesintisiz yangın olan çöp depolama alanını bize tahsis edildikten sonra revize ettik. Bodrum çok manâlı, çünkü Turgutreis’in hiçbir altyapısı yok. Bodrum’un daha önce yüzde 41 olan kanalizasyon ve arıtma kapasitesi, teknolojik olarak var olanlarında iyileştirilmesiyle beraber yüzde 91’e çıkıyor.

Aktur tatil sitesi