DOLAR
32,3680
EURO
34,9630
ALTIN
2.325,55
BIST
9.127,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Komisyon yarın toplanıyor: Asgari ücret nasıl belirleniyor, talepler neler?

Asgari Ücret Komisyonu yarın saat 14.00’te ‘asgari ücrete ara zam’ gündemiyle toplanacak. Türk İş 6 aylık enflasyon oranında zam talep ederken, işveren asgari ücret artışını kendisi karşılamak istemiyor. DİSK ise asgari ücretin yoksulluk sınırı baz alınarak belirlenmesini istiyor.

Komisyon yarın toplanıyor: Asgari ücret nasıl belirleniyor, talepler neler?
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün (27 Haziran) gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası yaptığı “asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim” açıklamasının ardından, Türk-İş’i ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nu (TİSK) yarın toplantıya çağırdı.

İşçi kesimini temsil eden Türk-İş, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artış için yarın saat 14.00’te toplanacak.

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİ

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 4 BİN 253 LİRA

2021’de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50’lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

TALEPLER NELER?

Farklı işveren örgütleri ve ticaret odaları yükselen enflasyon nedeniyle asgari ücret zammının artırılması gerektiğini söylüyor ancak işveren asgari ücret artışını kendisi karşılamak istemiyor. Bunun yerine işsizlik sigortası ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim kesintisinin kaldırılmasını öneriyor.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan yapılan açıklamada, asgari ücretin değerlendirilmesine dair yapılacak olası bir toplantıda işveren tarafını temsilen masada olunacağı açıklanmıştı.

Açıklamada, “İşverenler olarak her zaman tüm sorumluluklarımızı tam ve eksiksiz olarak yerine getirmenin bilinci içinde davrandık. Elimizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman kaçınmadık. Bugüne kadar olduğu gibi bu süreçte de devletimizin yanında olduğumuzun altını bir kez daha çizeriz. Bu vesile ile asgari ücretin değerlendirilmesine dair yapılacak olası bir toplantıda işveren tarafını temsilen mutlaka masada olacağımızı ve toplam fayda odaklı çalışmalarımız ile olası bir değerlendirmeye olumlu yaklaşacağımızı ifade etmek isteriz” ifadelerine yer verilmişti.

Türk İş: Yoksulluk sınırı 20 bin lirayı aştı, bir kişiye neredeyse iki asgari ücret gerekiyor!

TÜRK-İŞ ENFLASYON ORANINDA ZAM İSTİYOR

Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay asgari ücrete ara zamma ilişkin açıklamasında son 6 aylık enflasyon oranının baz alınmasını talep etmişti. Atalay, “İşsizlik Fonu’ndan verilmesini istemiyorum. Benim paramı niye veriyorlar. Fondan verilmesi sağ cepten alıp sol cebe koymak olur. Prim indirimi yapılacaksa hazineden karşılanmalıdır. Asgari ücrete ara zammın maliyetini hazine ve işveren üstlenmeli” ifadelerini kullanmıştı.

DİSK, YILDA 4 ZAM TALEP EDİYOR

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücrete yönelik talepte bulunurken yoksulluk sınırını baz alıyor. DİSK, dört kişilik bir ailede 2 kişi çalıştığı düşünülerek asgari ücretin yoksulluk sınırının yarısından aşağı olmayacağı şekilde belirlenmesini talep ediyor.

Yoksulluk sınırı yine Türk-İş’e göre 20 bin 818 lira. DİSK aynı zamanda faturalara yapılan zamların geri alınmasını da talep ediyor. Faturalardaki verginin kaldırılması gerektiğin aktaran DİSK, asgari ücretin yılda 4 defa belirlenmesini istiyor.

Bodrum Ev Emlak