DOLAR
32,5655
EURO
34,7624
ALTIN
2.488,33
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
19°C
Muğla
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Bildirisi: Bodrum’un Geleceği İçin Çağrı

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Bildirisi: Bodrum’un Geleceği İçin Çağrı
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Bildirisi: Bodrum’un Geleceği İçin Çağrı

Fotoğraf : Anterhaber.com

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlere dair bir bildiri yayınladı. Bodrum’un önümüzdeki 5 yıllık dönemde yapılacak seçimlerin önemini vurguladı.

Bildiride ayrıca, kentin yaşanabilirliği, sürdürülebilirliği, adaleti ve rasyonel bir yaşamı için mevcut sorunların çözülmesine dair öncelikli konulara değinildi. Yayınlanan bildiri ;

 

Bodrum Halkına Duyurumuzdur….

31.Mart.2024’te önümüzdeki 5 yıllık dönem için Yerel Seçimler yapılacak. Muhtarlarımızı, İlçe Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan ve Meclis üyelerini seçeceğiz.

Önemli bir seçim yapacağız, peki niçin önemli buluyoruz? TMMOB’da örgütlenmiş, 4000’e yakın üyeden oluşan, bu kentte yaşayan biz mimar, mühendis ve şehir plancılarını ne bekliyor, tavrımız ne olacak?

Mesleğimizin uygulama sınırları yasalar, yönetmelikler, uluslararası mevzuat ve imar planları tarafından belirlenir. Merkezi idare yönetmelikleri oluşturmakla; yerel yönetimler de imar planları ve plan uygulamalarını gerçekleştirmekle sorumlu ve yetkilidirler. Sonuçta merkezi idare ve yerel yönetimlerin çizdiği sınırlar içinde biz, mimar, mühendis ve şehir plancıları mesleklerimizi uygulayarak bu süreci tamamlıyoruz.

Bugün Bodrum’da, çoğu yerde olduğu gibi, sürdürülebilir, yaşanabilir, adil ve rasyonel bir yaşamı oluşturamayan, hatta hedeflemeyen bir süreç ortaya çıkmıştır. Bu süreç, neredeyse yönetilemez bir sorunlar yumağı yaratmıştır. Bu durum artık görülmelidir

  • Yarımadamız bugün her anlamda taşıma kapasitesinin sınırında olup, bütüncül bir rehabilitasyona ihtiyaç duymaktadır.
  • Su kaynakları yönetimi, atık yönetimi, hava-su-toprak ve gürültü kirlilikleri ile ulaşım ve yapılaşmadan kaynaklı ısı adalarının belirlenmesi gibi iklim değişikliklerinin etkilerini arttıran etmenleri göz önüne alarak, belediye meclisi tarafından onaylanacak Çevresel Entegre Yönetim Planı hazırlanmalı, ilçenin anayasasının temelini oluşturacak, sürdürülebilir bir Bodrum için kılavuz olmalıdır.
  • Yarımadanın su kaynakları doğru analiz edilerek bir su yönetim sistemi oluşturulmalıdır. İklim değişikliğinin karmaşık etkisi modellenerek su kullanım senaryolarına entegre edilmelidir. Gelecekte yarımadanın su ihtiyacının karşılanması için orta ve uzun mesafelerden ilave su kaynaklarının aktarılması planlanmalıdır.
  • Yenilenebilir enerji kaynakları doğru ve etkin kullanılarak temiz enerji politikası uygulanmalıdır.
  • Sıvı ve katı atık bertaraf sistemlerinde geri dönüşüm ve sıfır atık hedefinin gerçekleştirilebilmesi için bütüncül atık yönetim planı hazırlanıp, uygulanmalıdır.
  • Sıfır atık hedefinde, Sürdürülebilir Turizm kriterleri de göz önünde bulundurularak, yat turizmi işletmeleri de dâhil tüm turizm işletmelerinden, her tür atığın alımı ve bu atıkların bertarafı, Belediyenin denetimi ile yapılmalıdır,
  • Kıyılarımız başta olmak üzere, kamusal alanlar tüm işgallerden arındırılarak halkımızın kullanımına sunulmalıdır.
  • Toplu taşıma öncelikli, deniz ve raylı ulaşım sistemlerini de kapsayan Ulaşım Ana Planı acilen hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.
  • Yapı sektörünün inşa süreci içinde yer alan tüm bileşenlerinin yasal mevzuat, teknik şartlar ve coğrafyamıza uygun hizmet üretmesi sağlanmalıdır. Bodrum’u hukuksuz, kaçak yapılara mahkûm eden ranttan yana değil, halktan yana olunmalıdır.
  • Bir an önce 1.derece deprem kuşağında olan Bodrum Yarımadasının bina envanteri çıkarılmalı, depreme dayanıklı yapıların oluşmasında TMMOB bileşenlerinin öncülüğünde makro anlamda çalışmalar yapılmalı. Kontrolsüz yapılaşmalar tavizsiz engellenmelidir.
  • Yapım sürecinde yer alan meslektaşlarımızın yasal mevzuat, teknik şartlar ve coğrafyamıza uygun hizmet üretmesinin önü, liyakatli belediye yönetimi ile, uygulamada kayırmacılık olmadan açılmalıdır.
  • Planlama anlayışı rant güdümünden çıkartılarak, ekolojik ve uzun vadeli olmalıdır.
  • Yerel ürün ve üreticileri baş tacı yapacak kalkınma modelleri oluşturulmalıdır.
  • Belediye sınırları içerisinde çalışanların barınma sorununa çözüm olacak sosyal konut projeleri üretilmedir.
  • Ülkenin içerisinde bulunduğu yıkıcı enflasyon sürecinde Belediyede çalışan üyelerimizin özlük ve sosyal hakları başta olmak üzere, sosyal belediyecilik anlayışı ile mimarlara, mühendislere ve şehir plancılarına TMMOB tarafından belirlenen asgari fiyat ücretinin üzerinde hakları verilmedir.

TMMOB bileşenleri olarak akıl, bilim ve doğadan yana kentin sakini değil, sahibiyiz anlayışı ile kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Ocak.2024/BODRUM

TÜRK MİMAR MÜHENDİS ODALARI BİRLİĞİ BODRUM İLÇE KOORDİNASYON KURULU

Aktur tatil sitesi