DOLAR
32,6014
EURO
34,8276
ALTIN
2.504,60
BIST
9.464,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
13°C
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Toronto’da konut satışları son 23 yılın en düşük seviyesine geriledi

Toronto’da konut satışları 23 yılın en düşük seviyesine gerilerken ortalama konut fiyatı da yüzde 5,4 düştü. 2023 yılının başında Kanada’da konut fiyatlarındaki artış nedeniyle yabancılara satış yasaklanmıştı.

Toronto’da konut satışları son 23 yılın en düşük seviyesine geriledi
A+
A-
polat-galle

Toronto Bölgesel Emlak Kurulu’nun (TRREB) bugün açıkladığı verilere göre, Toronto Bölgesi’ndeki konut satışları aralık ayındaki artışa rağmen 23 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Kanada’nın en büyük metropol bölgesindeki konut satışları 2023 yılında 65 bin 982 olarak gerçekleşerek bir önceki yıla göre yüzde 12,1 oranında azaldı ve 2000 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ortalama satış fiyatı da yüzde 5,4 düştü.

Aylık bazda bakıldığında ise son 8 ayın en yüksek konut satışı kaydedilirken konut fiyatları Mart 2023’ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Mevsimsellikten arındırılmış satışlar aralık ayında kasım ayına göre yüzde 21,3 artarak 6 bin 52 konuta ulaştı ve mayıs ayından bu yana ilk kez artış gösterdi. Ortalama fiyatlar ise yüzde 2,5 yükselerek bir önceki ayki düşüşün neredeyse tamamını tersine çevirdi.

TRREB Başkanı Jennifer Pearce yaptığı açıklamada, “Yüksek borçlanma maliyetleri, gerçekçi olmayan mortgage yeterlilik standartları ile birleşince 2023 yılında birçok hane halkı için karşılanamaz bir ev sahibi olma piyasası ortaya çıktı” dedi.

2024’TE TOPARLANMA BEKLENİYOR

Pearce, 2024 yılında konut piyasasında bir rahatlama olacağını ve konut satışlarında artış beklediğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Bununla birlikte, ufukta rahatlama görünüyor. Kredi faizlerinin 2024 yılında düşme eğiliminde olması bekleniyor. Düşük mortgage oranları nispeten dirençli bir ekonomiyle birleştiğinde bu yıl konut satışlarında bir toparlanma görülecektir.”

Kanada Merkez Bankası, enflasyonun tahmin edildiği gibi düşmesi halinde 2024 yılında faiz oranlarını düşürme sinyali vermişti. Kanada’da politika faizi temmuz ayından bu yana 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5’te tutuluyor.

YABANCIYA SATIŞ YASAKLANMIŞTI

Kanada’nın en büyük kentinde konut satışları 23 yılın en düşük seviyesine gerilerken fiyatların beşinci ay üst üste düşerek yılı başladığı noktadan neredeyse hiç değişmeden kapattı.

Konut fiyatları üzerinde son dönemde görülen aşağı yönlü baskı, daha önce yaşanan konut fiyatlarındaki satıştan etkilendi.

Kanada’da hükümeti 2022’de konut fiyatlarının zirveye ulaşmasının ardından 2023’ün başında yabancılara konut satışını 2 yıl süreyle yasaklamıştı.

Bodrum Ev Emlak
ETİKETLER: , , , ,