DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Açık
21°C

Turuncu bayrak alan otel sayısında artış

Turuncu bayrak alan otel sayısında artış
16.07.2022
254
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Gıda Dostu Derneği Başkanı Ali Akgün, 2022 sonunda 120 otelimiz Turuncu Bayraklı olacak. 2023 sonunda 5 otelden birinde Turuncu Bayrak hedefliyoruz” dedi.

Milliyet’te yer alan habere göre projeyle otellerdeki israfın yüzde 70’e varan oranda azaldığını, bu yıl sonunda 120 otelin Turuncu Bayraklı olacağını söyleyen Ali Akgün, Türkiye’de yıllık 26 milyon ton gıdanın çöpe gittiğini ve israfın maddi boyutunun 40 milyar doların üzerinde olduğunu ifade etti.

Akgün, gıda israfını önlemek adına 2017’de başlattıkları Turuncu Bayrak projesinin 2023’te restoranlarda da faaliyete geçireceklerinin bilgisini verdi.

TURUNCU BAYRAK PROJESİ

Turuncu Bayrak Uygulaması, işletmelerde yapılan gıda israfının önüne geçmek için oluşturulan bir uygulama olarak biliniyor. Gıdaya saygılı, geri dönüşüm odaklı, çevre ve doğa dostu, hayvansever, işletme giderlerini azaltan, ülke ekonomisine katkı sağlayan otellere ekstra saygınlık katıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletme Belgesi almış tesisler, gerekli kriterleri sağladıkları takdirde “Turuncu Bayrak Belgesi” alabilirler.

Turuncu Bayrak Kriterlerine göre uygulamalarını sürdüren tesislerde belge uygunluk denetimi yapılır. Bu denetim sonucunda tesis 80 puan üzerinde ise belge almaya hak kazanır. Eğer denetim sonucunda uygunsuzluklar tespit edilmiş ise düzeltici faaliyet çalışması başlatılması ve kapatmaların belgelendirme firmasına ulaştırılması sağlanır. Belgeyi almaya hak kazanan tesislerde belge ile beraber gönderilen materyal kullanımlarına ait logo ve marka kullanma talimatına göre uygulama yapmak zorunluluktur. Belgeyi takip 2 ve 3 yıllarda belge süre uzatım denetimi yapılmaktadır.

Kurallar

  • İşletmenin gıda israfı ile ilgili eylem planı olmalıdır. Eylem planının uygulanması için uygulayacak özel bir yetkili olmalı ya da bu hizmeti bir uzmandan veya uzman firmadan alınmalıdır.
  • Turuncu Bayrak sahibi işletmeler, gıda israfı ile ilgili gelecek planlamalarını yapmalıdır.
  • İşletmelerin ana girişine,silindir içinde bulunan büyük boyda olan Turuncu Bayrak asılmalıdır.
  • Çocuk misafirlerin gıda israfı önleme ve bilinçlendirme proje gönüllüğünü sağlamak için, haftalık resim etkinliklerinde dağıtılmak üzere kit içinde gönderilen stickerlar kullanılmalıdır.
  • Misafirlerin otelde uygulanan gıda israfı önleme ve bilinçlendirme programı ile ilgili görüş ve öneri için silindir kutu içinde toplanarak, değerlendirilir.
  • Açık büfe alanında görünürlük kiti içinde yer alan görseller ilgili yerlere asılmalıdır.
  • Görünürlük kiti içinde çıkan masa bayrağı resepsiyonda kullanılmalıdır.
  • Misafirler için otelin lobisinde Turuncu Bayrak ile ilgili tanıtıcı broşürler konulmalıdır.
  • Yönetim tarafında seçilen Gıda İsrafı Önleme ve Bilinçlendirme yetkilisi Turuncu Bayrak logolu rozeti olmalıdır.
  • Misafirlere yapılan sunumlarda bir aşçı Turuncu Bayrak logolu önlük takmalıdır.
  • Küçük tabak kullanımı yönlendirme yazısı, açık büfede tabak alım kısmında alt bölümde asılmalıdır.
  • Eğer plajı olan bir otel ise, plajda görev yapan en az bir personelin Turuncu Bayrak logolu tshirt’ü giymelidir.
  • İşletmelerin yemek alanlarında dikkat çekici görsellerin, konuklar tarafından duygu ve önerilerin içine atılacağı silindir kutu ve uyarıcı ibarelerin yer almalıdır.
  • İşletme kendi isteği doğrultusunda antetli kağıtlarında ya da internet sitelerinde Turuncu Bayrak logosu kullanabilir.
velux