DOLAR
32,5641
EURO
34,7152
ALTIN
2.488,58
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Yalnız olmak beyni küçülterek bunama riskini artırıyor

Yalnız olmak beyni küçülterek bunama riskini artırıyor

Yalnız olmak beyni küçülterek bunama riskini artırıyor
A+
A-
velux

Japon bilim insanları, yaşlı insanlarda sosyal izolasyonun beyin hacminin küçülmesine neden olabileceğini tespit etti.

Japonya’daki Kyushu Üniversitesi’nden araştırmacılar, 65 yaş ve üstü 8.896 kişinin MRI taramalarını inceledi.

Sosyal temas eksikliği daha önce birçok kez demansla ilişkilendirilmişti.

Yalnız olmak beyni küçülterek bunama riskini artırıyor

Çalışmadaki gönüllülere, kendileriyle yaşamayan akraba ve arkadaşlarıyla ne sıklıkta buluşmak veya telefonda konuşmak gibi iletişim halinde oldukları soruldu.

En düşük sosyal temas düzeyine sahip insanlar, en sosyal temasa sahip olanlara kıyasla önemli ölçüde daha küçük beyin hacmine sahipti.

Kafatası içindeki toplam hacmin yüzdesi olarak beyaz ve gri maddenin toplamı olan toplam beyin hacmi, en düşük temas grubunda yüzde 67,3 iken, en yüksek temas grubunda yüzde 67,8 idi.

Ayrıca hafızada rol oynayan ve bunama ile bağlantılı olan hipokampus ve amigdala gibi beyin bölgelerinde daha düşük beyin hacmine sahiptiler.

“Sosyal izolasyon yaşlı yetişkinler için büyüyen bir sorun”

Hipokampus, Alzheimer hastalığından ilk etkilenen bölgelerden biridir. Sosyal temasın olmaması, beynin insanlar yaşlandıkça yavaş yavaş küçülmesini hızlandırıyor olabilir.

Bununla birlikte, izole edilmiş insanlar aynı zamanda beyinleri için kötü olabilecek daha sağlıksız yaşam tarzlarına sahip olma eğilimindedir.

Çalışmanın başındaki isim Dr. Toshiharu Ninomiya, “Sosyal izolasyon, yaşlı yetişkinler için büyüyen bir sorundur. Bu sonuçlar, insanlara başkalarıyla bağlantı kurmaya ve sürdürmelerine yardımcı olmak için destek sağlamanın, beyin körelmesini ve bunama gelişimini önlemede faydalı olabileceğini gösteriyor” dedi.

polat-galle
ETİKETLER: , , , ,