DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
20°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
22°C

Yarım asırdır uğraştığı “sepet örme” sanatını kadınlara öğretiyor

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşayan Vedat Yaman, 55 yıldır uğraştığı unutulmaya yüz tutmuş sepet örme sanatını kadınlara aktarıyor.

Yarım asırdır uğraştığı “sepet örme” sanatını kadınlara öğretiyor
14.11.2023
58
A+
A-

Fethiye Yerel Tohumlar Derneğince başlatılan çalışma kapsamında, ilçede ikamet eden 68 yaşındaki Yaman, babasından öğrendiği mesleği kadın kursiyerlere öğretiyor.

Yaman, dedesinden kalan asırlık aletleriyle kursiyerlere kargı, söğüt ve hayıt ağaçlarıyla sepet yapımının inceliklerini gösteriyor.

Yaman, AA muhabirine, çocukluğunda sepetin çok meşhur olduğunu ve herkes tarafından kullandığını anlattı.

“Köyde Ayşe teyze sepeti koluna takar zeytine, Hasan dayı sepeti koluna takar çifte giderdi.” diyen Yaman, teknolojinin ilerlemesiyle sepet örme ustalarının mesleği bıraktığını söyledi.

Kendisi de bırakmak üzereyken bu eğitimi vermesinin rica edildiğini aktaran Yaman, “Biz de devam ediyoruz. Kursa gelen herkes bu işe gönül vermiş, severek, isteyerek yapıyorlar. Bu işi yapan çok az kişi kaldı. Ben istiyorum ki bu iş unutulmasın.” ifadelerini kullandı.

Sepet örmenin ince işçilik gerektirdiğine dikkati çeken Yaman, “Yargıç ya da yargı denilen el aleti olmazsa olmazımızdır. Kullandığım yargıç, babamın babasından bana kaldı ve asırlık. Meşe ya da zeytinden yapılan el aletini de bulamayanlara hediye ediyorum.” dedi.

– “Kendi başıma ne kadar uğraşsam da yapamazdım”

Enerji terapisti kursiyer İlknur Dünya, sepet örme işinin doğayla ilgili olduğunu, bundan dolayı etkinliğe katıldığını söyledi.

Geri dönüşüme önem verdiğini vurgulayan Dünya, “Kısa sürede güzel bilgiler edindik. Kendi başıma ne kadar uğraşsam da yapamazdım. Bir ağacın bu şekli alması çok güzel. Yaptığımız eserlerle evimizin enerjisi doğallığını koruyacak.” diye konuştu.

Maden mühendisi kursiyer Işıl Noyan Daçe de uzun zamandır merak ettiği sepet örme işini öğrenmek istediğini dile getirdi.

Fethiye’de köylerde sepetlerin yapıldığını ve kullanıldığını anlatan Daçe, “Bu işi geleceğe taşımak ve doğadan faydalanmak çok önemli. Herkese tavsiye ederim.” ifadesini kullandı.

Fethiye Yerel Tohumlar Derneği Başkanı Ebru Oğuzhan Yeter de sepet örme geleneğini geleceğe taşımayı hedeflediklerini vurguladı.

Özellikle kadınların sepet örmeyi öğrenmesini istediklerini, kadınların bu konuda çok yetenekli olduklarını belirten Yeter, kursları devam ettireceklerini kaydetti.

velux
ETİKETLER: , , ,