DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Ev almadan önce emin olmanız gereken 10 şey!

Ev almadan önce emin olmanız gereken 10 şey!
22.06.2020
679
A+
A-

Ev satın almak birçoğumuz için en önemli finansal kararlardan biri. Dolayısıyla hayalinizdeki evi bulduğunuzda doğru karar verdiğinizden emin olmanız gerekiyor. Satın almak istediğiniz evin konumu, muhiti beklentilerinizi karşılıyor, konut tipi de ihtiyaçlarınıza uygun. Peki satın alacağınız evle ilgili başka nelere dikkat etmelisiniz?

İşte madde madde hayalinizdeki evi satın almadan önce yapmanız gerekenler…

Ev almadan önce emin olmanız gereken 10 şey!

1) Binanın yapı ruhsatı, yapı kullanma izni olup olmadığını mutlaka araştırın. Evin üzerinde ipotek ya da haciz kararı olmadığına emin olun.

2) Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu unutmayın. Binanın hasarlı olup olmadığını, yaşını, deprem yönetmeliğine uygunluğunu kontrol edin. Gerekirse yapı denetim şirketi raporlarını isteyin ve inceleyin.

Ev almadan önce emin olmanız gereken 10 şey!

3) Satın alacağınız evin önceki yıllara ait emlak vergi borcu olup olmadığını sorgulayın.

4) Evin bağlı olduğu belediye imar müdürlüğüne giderek binanın onaylı mimar projesine bakın.

5) İkinci el konut satın alıyorsanız ve evde kiracı varsa kira sözleşmesine mutlaka göz atın.

6) Evin metrekaresinin size belirtildiği ya da ilanda gördüğünüz gibi olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse evi ölçerek emin olun.

7) Balkon ve merdiven korkuluklarının kaliteli ve düzgün olmasına dikkat edin. Bina dış duvarlarının, çatı ve bodrum kat döşemesinin ısı yalıtım projesine uygun olup olmadığına bakın.

8) Gerekli yerlerde su yalıtımını duvar, tavan ve döşemelerde çatlama, dökülme, küflenme gibi problemleri kontrol edin.

Ev almadan önce emin olmanız gereken 10 şey!

9) Binada güncel yönetmeliklere uygun bir yangın merdiveni olmasının önemli bir kriter olduğunu unutmayın.

10) Sürdürülebilir, çevreye duyarlı, alt yapısı tamamlanmış, sağlıklı şehirler için önemli konulardan bir tanesi de binalarda tüketilen enerjinin verimli kullanılması. Oturacağınız binaya ait enerji kimlik belgesini kontrol edin.

Bir binaya enerji kimlik belgesi verilirken; binanın ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimleri, aydınlatma armatürleri verimliliği olmak üzere enerji tasarrufuna dair birçok parametre göz önünde tutuluyor.

velux