DOLAR
32,5998
EURO
34,8142
ALTIN
2.493,71
BIST
9.478,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Ev satın alacaklar için kritik uyarılar!

Ev satın alacaklar için kritik uyarılar!
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Kamu bankalarının sunduğu ucuz kredi fırsatıyla birlikte konut sektörü hareketlendi, satışlar arttı. Peki konut alırken nelere dikkat edilmeli? Konutun değerini artıracak unsurlar neler? Yatırım ve oturum amaçlı alınan konutlarda hangi unsurlar göz önüne alınmalı? İşte detaylar…

Kamu bankalarının sunduğu ucuz kredi fırsatının ardından konut hayali kuranlar harekete geçti. Bu tarihi fırsatı kaçırmak istemeyenler acele karar alabiliyor.

Posta’dan Meltem Kara Söyleyemoğlu’nun haberine göre;  ev alırken öncelikler belirlenmeli. Evin getirisi, özellikleri, ulaşım imkanları değerlendirilmeli. İşte ev alırken araştırılması gereken konular.

Yatırım mı ihtiyaç mı?

Ev alırken öncelikle hangi amaçla alındığı kararlaştırılmalı. Ev oturum amaçlı alınıyorsa, iç mekanın kullanışlı olup olmadığı incelenmeli. Yatırım için alınıyorsa gelişim potansiyeli olan bölgeler ve kolay kiralanabilir konut tipleri tercih edilmeli.

İşyerine ne kadar yakın?

Evin konumu da öncelikli konular arasında yer alıyor. Zamanını trafikte harcamak istemeyen birçok vatandaş alacağı evin iş yerlerine yakın olmasını istiyor. Ancak koronavirüs salgını sonrasında evden çalışma dönemi başladığı için birçok kişi merkeze uzak olan bölgelere yöneldi. Eğer evden çalışıyorsanız, uygun bütçelerle şehir çeperlerini tercih edilebilir. Öncelikler belirlenmeli ve tercih bu doğrultuda yapılmalı.

Ulaşım imkanları nasıl?

Alınacak evin toplu ulaşıma yakınlığı da önemli unsurlardan. Toplu ulaşıma yakın olmak, ulaşımı kolaylaştıracağı gibi evin değerini de etkilemekte.

Kira getirisi ne kadar?

Ev yatırım için alındıysa yatırımın geri dönüş süresi (amortisman) hesaplanmalı. Bu süre, evin bedelini, evin yıllık kira gelirine böldüğünüzde ortaya çıkan rakam. Kira getirisi yüksek yerle tercih edilmeli. Bölgedeki arza, talebe ve konut stoğuna dikkat edilmeli. Çünkü stok biriken bölgelerde birçok konut kiraya verileceği için rekabet sebebiyle beklenilen rakamlardan daha düşük gerçekleşmeler yaşanbilir.

Pazarlık edin

Krediler ucuzlayınca bazı fırsatçılar ortaya çıktı ve konut fiyatlarını fahiş şekilde artırdı. Öncelikle bölgedeki diğer ilanları incelenmeli ve bölgedeki fiyatlar hakkında fikir sahibi olunmalı. Daha sonra pazarlık edin. Konutların ilana çıkış fiyatı ile gerçekleşen satış fiyatları arasında büyük farklar meydana geliyor. Konut için belirtilen satış fiyatına tapu harcı, KDV gibi harç ve vergilerin dahil olup olmadığı da öğrenilmeli.

Aidatı sorun

Birçok sitede aidatlar kiralarla yarışır duruma geldi. Ev kredisi öderken aidatların sizi zorlamaması için aidatların ne kadar olduğu ve aidata hangi kullanımların dahil olduğu öğrenilmeli. Satın alınacak konuta düşen otopark alanı ve adet olarak kullanım hakkının ne kadar olduğunu da netleştirilmeli.

Net mi, brüt mü?

Evin ruhsatı, iskan belgesi, mimari projesi incelenmeli, evin konumu, alanı gibi özellikleri ile mimari projedeki konumu, alanı gibi özellikleri arasında fark olup olmadığı belirlenmeli. Belirtilen alanın net alan mı brüt alan mı olduğunu öğrenilmeli. Brüt alana hangi kullanım alanlarının dahil olduğu da net olmalı. Net-brüt alanların incelenmesi mimari projeden yapılabilir, bitmiş bir proje ise yerinde belirlenebilir.

Prim yapar mı?

Evin bulunduğu çevrenin gelişim potansiyeli oldukça önemli unsurlardan. Yeşil alan, büyük projeler ve ulaşım projeleri evinizin değerini artıran noktalar.

Kat mülkiyeti var mı?

İnşaat ‘resmen’ tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesi bulunur. İskan almamış bir konutu satın almak riskli durumlardan. Eğer ‘kat irtifakı’ tapulu bir kontu alınıyorsa, öncelikle belediyeye giderek, iskan müraacatının yapılıp yapılmadığını ve inşaatın projeye uygun olup olmadığı öğrenilmeli. Belediyeden alınan bilgiye göre hareket edilmeli. İskan müracaatı yapılmamışsa, temkinli olmak gerekiyor.

Kat mülkiyeti alınmışsa, inşaat projesine uygun, tüm mevzuatlara uygun anlamına gelir. Kat mülkiyeti, apartman içerisinde sahip olduğunuz bağımsız bölümün sınırlarını net bir şekilde tespit eder. Ayrıca, tapu kaydı üzerinde, satın alınacak konutun değerini düşürecek ya da kısıtlama getirecek ipotek, haciz gibi bir şerh, beyan olup olmadığı da mutlaka tespit edilmeli.

Aktur tatil sitesi