Fahiş kira artışlarının yanı sıra, mülk sahipleri artık kiracılardan “tahliye taahhütnamesi” de istiyor. Bu durum, kiracı-mülk sahibi anlaşmazlıklarını minimize etmeyi amaçlıyor fakat kiracılar için zorlayıcı olabiliyor.
Son dönemde büyükşehirlerde kira artışları adeta kanayan bir yara haline geldi. Kiracılar yüksek rakamlara maruz kalırken, mülk sahipleri de tahliye sorunu yaşamak istemiyor. İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, mülk sahiplerinin bu yolla mahkeme masraflarından kaçındığını belirtti.
Mülk sahipleri artık kira sözleşmelerine ‘tahliye taahhütnamesi’ şartı eklemeye başladı. Şenay Araç Demir, bu tür sözleşmelerin popüler olduğunu ve kefilin de iyi durumda olması gerektiğini vurguladı.
Şenay Araç Demir, kiralık piyasanın şu anda yatay seyrettiğini, fakat ev sahipleri ve kiracılar arasında tahliye taahhütnamesi konusunda birçok davanın olduğunu söyledi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da tahliye taahhütnamesinin kanuni bir belge olduğunu belirtti.
Şenay Araç Demir, kira gelirinin bankaya yatırılmadığı durumda kiracının elden ödediği için bir şey ispatlayamayabileceğini söyledi. Avukat Ali Güvenç Kiraz ise, tahliye taahhütnamesinin aslında tek başına kurtarıcı bir belge olmadığını ifade etti.