DOLAR
33,9733
EURO
37,6624
ALTIN
2.801,38
BIST
9.521,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
28°C
Muğla
28°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
27°C

Gece yeme sendromu sağlık sorunlarına yol açıyor

Uyumadan hemen önce sürekli bir şeyler yiyorsanız gece yeme sendromuna sahip olabilirsiniz. Diyetisyen Ece Geçili bu durumun kontrolsüz kilo alımına, uyku bozukluklarına ve obeziteye neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Gece yeme sendromu sağlık sorunlarına yol açıyor
27.05.2023
435
A+
A-

Sağlıklı bir yaşam için uzmanlar uyumadan en az 2 – 3 saat önce yemek yemeyi kesmek gerektiğini belirtiyor. Gece uyumadan bir şeyler yemek istemek ve buna karşı koyamamak gece yeme sendromu olarak adlandırılıyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle sık görülen uyku bozuklukları ile birlikte gelişiyor.

Düşük benlik saygısı

Uyku düzensizliği, uykusuzluk, stres, depresyon, anksiyete, düzensiz beslenme alışkanlıkları ve düşük benlik saygısı bu sendromu tetikliyor. Bloom Psikoloji’den Diyetisyen Ece Geçili, “Gece yeme sendromunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Yapılan araştırmalar gece yeme bozukluğu vakasına bağlı tek bir neden olmadığını, ancak birçok değiştirilebilir neden olduğunu gösteriyor. Bu nedenleri fizyolojik, biyolojik ve çevresel olarak sıralayabiliriz” diyor.

“Kontrolsüz kiloya neden oluyor”

Gece yeme sendromunun kontrolsüz kilo alımı ve obeziteye neden olabileceğini belirten Geçili : Gece yeme sendromu tedavi edilmediğinde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yapılan araştırmalar gece yeme sendromuna sahip bireylerin diyabet, obezite, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları açısından risk altında olduklarını gösteriyor.

Gece yeme sendromuna sahip olduğunuzu nasıl anlarsınız?

-Sabahları iştahsızlık

-Akşam yemeğinden sonra günlük gıda alımınız en az yüzde 25 veya daha fazla

-Akşam yemeği ve uyku arasında aşırı yeme dürtüsü

-Haftada dört veya beş gece uykusuzluk veya uykudan uyanma

-Uyumak veya tekrar uyumak için yemek yemenin gerekli olduğuna dair bir inanç

Gece yeme sendromu nasıl önlenir?

Gece yeme sendromunda ilk hedefin yeterli ve dengeli bir beslenme modeli olduğu belirtilirken kişinin ana öğünlerini atlamaması ve düzenli beslenmesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Kişiye özel hazırlanan beslenme programına ek olarak psikolojik ve farmakolojik bir tedavi yöntemi de önemli.

-Gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenilmeli,

-Ana öğünler kesinlikle tüketilmeli, öğün atlanmamalı

-Kişiyi bu duruma iten durumlar, stres faktörleri belirlenmeli

-Akşam öğünlerinde gereğinden fazla karbonhidrat tüketilmemeli

-Uykudan 2-3 saat önce sıvı alımı azaltılmalı

-Gün içerisinde yeterli protein alımına dikkat edilmeli

-Ara öğünlerde lifli besinler tüketilmeli

–Yatmadan en az 2-3 saat önce son öğün tüketilmiş olmalı

“Gece yeme sendromunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Yapılan araştırmalar gece yeme bozukluğu vakasına bağlı tek bir neden olmadığını,
ancak birçok değiştirilebilir neden olduğunu gösteriyor. Bu nedenleri fizyolojik, biyolojik ve çevresel olarak sıralayabiliriz.”

polat-galle