İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, akıllı telefon bağımlılığının ergenlik çağındaki çocukların sağlığına zarar verebileceği yönündeki endişelere yenilerini ekledi.
Uzmanlar, akıllı telefonlarıyla sorunlu bir ilişki yaşadıklarını bildiren gençlerin kaygılı olma, depresyona girme veya uykusuzluk çekme olasılıklarının üç kat daha fazla olabileceğini buldu.
King’s College London’a bağlı Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü’nden uzmanlar, ergenlik çağındaki gençlerin yaklaşık beşte birinin “sorunlu akıllı telefon kullanımı”ndan muzdarip olduğunu ve çoğunun kullanımını azaltmak için yardım çağrısında bulunduğunu iddia etti.
Aslında akıllı telefonlarıyla sağlıksız bir ilişki kurduklarını söyleyen gençlerin neredeyse yarısı aynı zamanda kaygı ve depresyon belirtileri gösterdiklerini bildirdi.
Ancak uzmanlar, ailelerin aşırı cep telefonu kullanımını birlikte azaltmalarının; belirli uygulamalardaki bildirimleri kapatmaları, akıllı telefonları yatak odasından uzak tutmaları ve akıllı telefonlarını “rahatsız etme” veya “uçak modu”na alarak ekran süresini sınırlamak gibi yolları olabileceğini söyledi.
Pek çok ebeveyn, çocuklarının aşırı akıllı telefon kullanımını günlük dilde “bağımlılık” olarak nitelendirse de akademisyenler, bunun klinik bir terim olması nedeniyle bu ifadeyi kullanmamayı tercih ettiklerini söylüyor.
Bunun yerine “sorunlu akıllı telefon kullanımı” (PSU) terimini kullanan uzmanlar, Acta Paediatrica’da yayınlanan çalışmalarında, İngiltere’deki beş okulda 16 ila 18 yaş arasındaki öğrencilere ait verileri inceledi.
UYKUSUZLUK SORUNLARI DA DİKKAT ÇEKİYOR
Yaklaşık 657 gencin katıldığı araştırmada, yüzde 19’unun PSU hastası olduğu belirlendi. PSU bildiren 123 kişiden, yaklaşık %43’ünün kaygı belirtileri yaşadıklarını bildirdi. Bu, PSU olmayan gençlerin dörtte biriyle (%25) karşılaştırıldı.
Bu, PSU’ya sahip olduğu düşünülen kişilerin anksiyete belirtileri bildirme olasılığının iki kat daha fazla olduğu anlamına geliyor.
Bu arada, PSU’lu gençlerin yaklaşık yüzde 56’sı depresyon belirtileri bildirirken, PSU’suz gençlerin yüzde 29’u depresyon belirtileri bildirdi.
Veriler, akıllı telefonlarıyla sorunlu bir ilişki yaşadığını bildiren gençlerin, böyle bir ilişki yaşamadığını bildirenlere kıyasla depresif semptomlar bildirme olasılığının üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
Telefonlarını çok fazla kullanan gençlerin uykularının da bölündüğü görüldü, PSU’lu gençlerin yüzde 64’ü uykusuzluk belirtileri bildirdi.
Bu gençlerin %31’i ise bir sorun yaşadıklarını fark ederek kullanımını azaltma konusunda yardım istedi.
Uzmanlar, konuyla ilgili olarak, “Eğer aile akıllı telefon kullanımı konusunda sınırlar koyma kültürü geliştirebilirse, bu, ergenlik çağındaki çocuğa herkesten farklı bir şey yapması gerektiğini söylemekten daha etkili olacaktır” açıklamasını yaptı.