Antik dönemin en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Gordion Antik Kenti UNESCO tarafından “Dünya Mirası” ilan edildi.
Riyad, Suudi Arabistan’da gerçekleştirilen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında, Gordion Antik Kenti’nin Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesi kararlaştırıldı. Türkiye, bu kararla birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde 20. kültür varlığını kaydettirmiş oldu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, “Bir müjdemiz var! Ankara’mızın eşsiz kültür varlığı Gordion Antik Kenti ‘Dünya Mirası’ oldu. Emeği geçen herkese teşekkürler.” dedi. Bakan Ersoy ayrıca, “Ancak, daha bitmedi! Anadolu’nun ahşap destekli camileri için de UNESCO’dan güzel bir haber bekliyoruz. İnşallah Dünya Mirası Listesi’ndeki sayımızı daha da artıracağız.” şeklinde yeni bir müjdenin işaretini verdi.
Gordion, sahip olduğu özgün ve evrensel değerleriyle bu onura layık görüldü. M.Ö. 2.500 yılında başlayan yerleşim, 4.500 yıl süren uzun bir zaman diliminde nadiren kesintiye uğradı. Bu özelliğiyle Gordion, dünyanın en uzun süre yerleşim gören yerlerinden biri olarak biliniyor.
Frig uygarlığının başkenti olan Gordion, M.Ö. 9. yüzyıldan M.Ö. 3. yüzyıla kadar tarihlenen Tümülüsler ve Sitadel Höyüğü gibi önemli arkeolojik unsurlara ev sahipliği yapıyor. Gordion Arkeolojik Alanı’nın en önemli yapılarından biri olan erken dönem Frig Kalesi surları ve anıtsal yapılar, Anadolu’daki eşsiz örnekler olarak öne çıkıyor.