DOLAR
34,2733
EURO
37,6405
ALTIN
2.919,47
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C

Grip sebebiyle ölümler kronik hastalığı olanlarda ölüm riski 241 kat artıyor

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, grip sebebiyle ölüm riskinin kalp-damar hastalığı olanlarda 52 kat, akciğer hastalığı olanlarda 120 kat, hem kalp-damar hem de diyabeti olanlarda 241 kat arttığını söyledi.

Grip sebebiyle ölümler kronik hastalığı olanlarda ölüm riski 241 kat artıyor
03.02.2024
38
A+
A-

Kış aylarında kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirilmesi ve insan temasının artması, birçok hastalığın bulaşma riskini artırabilir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, grip, soğuk algınlığı, nezle ve COVID-19 gibi virüslerin bu dönemde sıkça rastlanan sağlık sorunları olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Reşit Mıstık, influenza virüsünün neden olduğu grip belirtilerinin ani başlayan baş ağrısı, yüksek ateş, üşüme, titreme, kuru öksürük, miyalji, halsizlik ve iştahsızlık olduğunu söylüyor. Grip sonrasında oluşabilecek komplikasyonlara dikkat çeken uzman, kalp-damar hastalığı, akciğer hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıkları olan bireylerde gribe bağlı riskin daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, grip aşısının bu virüse karşı etkili bir koruma sağladığını da vurguluyor.

Grip sebebiyle ölümler kronik hastalığı olanlarda ölüm riski 241 kat artıyor

Soğuk algınlığı ve nezle virüslerine de değinen Prof. Dr. Mıstık, bu hastalıkların genellikle üst solunum yollarını etkilediğini belirtiyor. Soğuk algınlığı belirtileri arasında ateş, üşüme, titreme daha seyrek görülürken, burun akıntısı ve hafif baş ağrısı sıkça rastlanan belirtiler arasında yer alıyor. Nezlede ise genellikle ateş görülmezken, bol miktarda burun akıntısı ve hafif baş ağrısı ortaya çıkar.

COVID-19’un belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mıstık, hastalığın hafif ateş, kırgınlık, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük gibi belirtilerle başladığını, bazı hastalarda tat ve koku kaybının da görülebileceğini ifade ediyor. Hastalığın seyrinin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini ve bazı risk gruplarında ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini belirtiyor.

Grip sebebiyle ölümler kronik hastalığı olanlarda ölüm riski 241 kat artıyor

Son olarak, Prof. Dr. Reşit Mıstık, Respiratory Syncytial Virus (RSV) adlı virüsün bebeklerde solunum sistemini etkileyen hastalıklara yol açabileceğini ve bu virüsün genellikle kış ve ilkbahar aylarında salgınlarını yaşadığını söylüyor. RSV’nin bebeklerde solunum durma nöbetlerine neden olabileceğini ve erişkinlerde daha hafif solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabileceğini belirtiyor.