Edirne’de eczacı Şükrü Ciravoğlu, 42 yıldır unutulmaya yüz tutan ‘majistral ilaç’ yapımını sürdürüyor. Teknolojinin ilerlemesi ve seri üretim ilaçların yaygınlaşmasına rağmen, doktorların reçeteleriyle özel olarak hazırlanan bu kişiye özel ilaçlar büyük ilgi görüyor. Özellikle dermatolojik sorunlar ve kemoterapi gören hastalar için büyük fayda sağlayan bu ilaçlar kesinlikle reçetesiz yapılamıyor.
Edirne’de 73 yaşındaki eczacı Şükrü Ciravoğlu, 42 yıldır unutulmaya yüz tutmuş bir eczacılık geleneğini yaşatıyor. Halk arasında ‘yapma ilaç’ olarak bilinen majistral ilaçları, doktorların özel olarak yazdığı reçeteler doğrultusunda hazırlayan Ciravoğlu, bu süreçte teknolojiye rağmen mesleğin bu önemli yanını sürdürmeye devam ediyor.
42 YILLIK GELENEK: MAJİSTRAL İLAÇ
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden 1975 yılında mezun olan ve uzun yıllar çeşitli görevlerde bulunan Şükrü Ciravoğlu, 1982 yılında açtığı kendi eczanesinde majistral ilaç yapımını sürdürüyor. Hassas teraziler ve özel ekipmanlar kullanarak hazırladığı bu ilaçları, doktorların kişiye özel yazdığı reçeteler doğrultusunda yapıyor. Ciravoğlu, sanayi ilaçlarının yaygınlaşmasına rağmen, majistral ilaçların kişiye özel olması nedeniyle hala talep gördüğünü belirtiyor.
“ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI VAR”
Ciravoğlu, majistral ilaçların sadece eczacılık mesleği açısından değil, ülke ekonomisi için de önemli bir yeri olduğunu vurguluyor. Kendi eczanesinde günde ortalama 7 majistral ilaç hazırladıklarını belirten Ciravoğlu, “Ham maddeler ithal olsa da işçilik ve yardımcı maddelerin maliyeti ülke içinde karşılanıyor, böylece ithal ilaçlara göre daha uygun fiyatla hizmet sunabiliyoruz” dedi.
AZALAN TALEP VE ECZANELER
Majistral ilaç yapımının geçmişe kıyasla azaldığını, bu nedenle bu alanda hizmet veren eczane sayısının da düştüğünü belirten Ciravoğlu, reçetelerin azalmasının yanı sıra ham maddelerin kısa sürede tüketilmesi gerektiği gibi zorluklarla karşı karşıya olduklarını ifade etti.
“REÇETESİZ YAPMIYORUZ”
Majistral ilaçların mutlaka doktor reçetesi ile hazırlandığının altını çizen Ciravoğlu, reçetesiz ilaç hazırlamadıklarını vurguladı. Halk arasında bu ilaçlara talep olsa da, kişiye özel reçeteler doğrultusunda hareket ettiklerini belirtti.
Majistral ilaç yapımı, özellikle dermatoloji alanında sıkça tercih ediliyor ve egzama, sedef gibi hastalıklar için merhemler ve solüsyonlar hazırlanıyor. Ciravoğlu, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Kliniği’nde kemoterapi gören hastalar için özel olarak hazırlanan ‘sihirli gargara’ adlı ilacın da büyük fayda sağladığını belirtti.