Muğla’nın Bodrum ilçesini dünyaya tanıtan ünlü edebiyatçı Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı anısına Cevat Şakir Kabaağaçlı Bitkiliği düzenlendi. Bitkiliğe 6 bin 36 adet bitki ve fidan dikildi. Halikarnas Balıkçısı’nın doğumunun 132. yılında, “Balıkçı Yaşıyor” temasıyla gerçekleştirilen etkinlikler, Balıkçı’nın mezarı ve müzesinde devam etti.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde Halikarnas Balıkçısı Anma Etkinlikleri kapsamında, Cevat Şakir Mahallesi Gönültepe Mevkii’nde, Balıkçı’nın anıt mezarında kültür ve sanat etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Yunanistan Eski Başbakanı Yorgo Papandreou, Sanatçı Zülfü Livaneli, Belgesel Yapımcısı Nebil Özgentürk ve Balıkçı’nın torunu Kuki Noonan ve Balıkçı’nın dostları katıldı. Cevat Şakir Kabaağaçlı ve Bodrum üzerine gerçekleştirilen sohbet programında Mozart ödüllü genç müzisyen Ali İnsan tarafından Zülfü Livaneli şarkılarıyla Balıkçı anılırken Bodrumlu sanatçı Ender Kasal tarafından da yöresel türküler seslendirildi.
BODRUM’UN HER YERİNDE BALIKÇI’NIN İZİ VAR
Programda konuşan Başkan Aras, “Cevat Şakir Kabaağaçlı Bodrum’a dünyanın her tarafından tohumlar ve fideler getirmiş ve Bodrum’un her yerini güzelleştirmiş. Zaten onun hep söylediği bir şey var ‘Ben buraya olan borcumu burayı güzelleştirerek ödeyeceğim’ diyor. Bodrum Belediyesi’nin de gönüllü bahçıvanı olarak görev yapıyor. Buradaki mezarının başında da bellasomra ağacı var. Biz, Bodrum’da gezdiğimiz her yerde ona ait bir ağaç buluruz. Belediyenin önündeki ve Neyzen Tevfik Caddesi’ndeki palmiyeler, Deniz Müzemizin önündeki büyük okaliptüs, grevinyalar, jakarandalar bir de narenciye ağaçlarını getiriyor, burada insanlara tanıştırıyor.” dedi.
CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI BİTKİLİĞİ’NİN AÇILIŞI YAPILDI
Balıkçı’nın, cebinde getirdiği tohumlarla yeşerttiği Bodrum’da, betonla değil bitki örtüsüyle doğanın güzel kaldığına dikkat çekmek amacıyla Bodrum Belediyesi tarafından yapılan Cevat Şakir Kabaağaçlı Bitkiliği’nin açılışı gerçekleştirildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerince bir ay süren çalışmalar kapsamında alana 80 çeşit bitki dikildi. Bu bitkilerin içinde, Kabaağaçlı’nın Bodrum’a getirdiği Turunç, Bodrum Palmiye, Kaya Gölgesi, Mavi Palmiye, Agav, Okaliptus, Begonvil, Fenix ve Konsolos bitkileri de yer alDI.
Yürüyüş yolları ve oturma alanlarının oluşturulduğu bitkilik, kent mobilyaları ve çöp kovaları ile desteklendi. Bodrum’a ve Halikarnas Balıkçısı’na yakışan bitkiliğe toplam 6 bin 36 adet bitki dikimi yapıldı.