Birçok kişi dişlerini ve ağzını temiz tutmak için her gün gargara kullanıyor. Yeni çalışmalar ağız gargarasının sık kullanımda zararlı olabileceğini gösteriyor.
Ağız florasının sağlığımız üzerinde önemli bir etkisi var. Bu nedenle ağız ve diş hijyeni sağlamak için birçok ürün kullanılabiliyor. Buna dişlerinizi günde iki kez fırçalamak ve ağzınızı çalkalamak da dahil ama bunları her gün kullanmak sağlımızı olumsuz etkiler mi?
AĞIZ GARGARASINI HER GÜN KULLANMAK ZARARLI MI?
Taze nefes ve bakterilerle mücadelede ağız gargarası tercih ediliyor.
Fakat yeni araştırmalar, düzenli gargara kullanımının düşünülenden daha fazla zarara yol açabileceğini öne sürüyor.
Antwerp ve Cape Town Üniversitelerinden oluşan araştırmacı bir ekip, alkol içeren gargaraların ağızdaki bakteri kompozisyonunu nasıl etkilediğini daha ayrıntılı olarak inceledi.
Çalışmaya katılanlar, üç ay boyunca belirledikleri markalardaki ürünle ve ardından üç ay boyunca aktif madde içermeyen ağız gargarasıyla gargara yaptı.
Sonuç olarak; Antibakteriyel gargara kullanımı, iki zararlı bakteri türünün (Fusobacterium nucleatum ve Streptococcus anginosus) sayısında artışa yol açtı. Bu mikropların periodontal hastalık ve hatta kolon kanseri gibi diş eti hastalıklarına yol açtığından şüpheleniliyor. Bu nedenle uzmanlar, alkol içeren gargara ürünlerinin her gün kullanılmamasını tavsiye ediyor.
AĞIZ GARGARASI YÜKSEK TANSİYON YAPAR MI?
2015 yılında Avustralya’da yapılan bir araştırma, klorheksidin içeren gargaraların zararlı olabileceğini ortaya çıkardı. Gargarayı kullananlarda kan basıncının arttığı gözlemlendi.
Gargara üzerine yapılan deneyde, sadece üç gün sonra deneklerin kan basıncı ortalama 2,3 mmHg arttı. Klorheksidin bir antiseptiktir ve dezenfektan merhemlerde, kremlerde, cilt solüsyonlarında, ağız ve diş bakım ürünlerinde bir bileşen olarak kullanılıyor.
Yakın zamanda ABD’de yapılan bir başka araştırma, üç yıl boyunca 540 erkek ve kadını izledi. Sonuçlar endişe verici oldu. Antibakteriyel gargarayı günde iki kez veya daha fazla kullanan kişilerin yüksek tansiyona yakalanma olasılığı, karşılaştırma grubundakilere göre neredeyse iki kat daha fazla çıktı.
Araştırmacılar ağızdaki nitrat metabolizması ile bir bağlantı olduğundan şüpheleniyor. Gargaradaki antibakteriyel bileşenler, nitratı, kan basıncını düzenlemek için önemli bir madde olan nitrite dönüştüren bakterileri azaltabilir.
GARGARALARIN İÇERİĞİ ÖNEMLİ
Bu yeni bulgulara dayanarak uzmanlar, klorheksidin ve alkol içeren ürünlerin uzun süreli kullanımına karşı uyarıda bulunuyor. Uzmanlar, gargarada alkolsüz ürünlerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulunuyor.
Uzmanlar, amin florür veya kalay florür gibi florür içeren gargaraların kullanılmasını tavsiye ediyor. Bu gargaralar diş minesini güçlendirirler ve dişleri zararlı asitlerden daha iyi koruyabilirler.
Ağız gargaraları günlük fırçalama ve diş ipi kullanımının tamamlayıcısıdır. Bunların yerini almazlar ancak ek koruma sağlayabilirler. Ancak aşırı kullanım, özellikle de alkol içeren gargaralar, diş eti hastalığı veya yüksek tansiyon riskinin artması gibi olumsuz etkilere neden olabilir.