Bodrum Belediyesi’nden şikayetçiyim, bende insanım benim de canım var. Yapılan hukuksuzlara biraz ara verin de dinlenelim diyeceğim ama, nerede o anlayış.
Biri dursa diğeri durmuyor.
Bir taraftan iktidarın bakanı, iktidara yakın iş adamları, diğer taraftan devletin kurumlarının kurduğu vakıflar ve belediye el ele kol kola, her şey güllük gülistanlık.
Yazılarımın çoğunun ihbar kabul edilip soruşturulması gerekirken, görmezden gelen yetkililer işin cabası.
Birkaç gün önce belediye meclisinde AKP’li meclis üyelerinin sözde ağzının payını verenler, bakın nelerin altına imza atıyor.
Bitez sahilinde yaz başı imalatları başlayıp, halkın tepki göstermesiyle yarım kalan ve harabe turizmine büyük katkısı olan bir yapının hikayesini anlatacağım sizlere.
MUÇEV yani Muğla Çevre Vakfı;
“MUÇEV Bilimsel, verimli ve etkili çalışma yöntemlerini kullanarak, çevre kalitesini arttırmak amacıyla 4 Nisan 2014 tarihinde, Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığı ile kurulmuştur.
Gelirler ile ülkemiz ve Muğla’nın çevre koruma faaliyetleri ve sosyal projelerine katkı sağlanmaktadır.”
Amaç edindiği işleri yapabilmek için iktisadi bir kuruluş kuruyor. MUÇEV Turizm Ticaret Anonim Şirketi bu amaçla kurulmuştur. Yönetim kuruluna iktidara yakın kişiler veya kamu personeli atanıyor.
Bu vakıf özellikle, kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasında denizin doğal hareket ettiği alanları, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı’ndan alarak, iktisadi kuruluşu olan MUÇEV Turizm Ticaret Anonim Şirketi’ne veriyor.
Gerekçe belli, kıyılar devletin hüküm ve tasarrufundadır, istediğime verdiririm. Devletin bakanlığı istediğine veriyor da. İstediğini alan şirket, bu yerleri başka girişimlere kiralama yoluna gidiyor ve sahillerin amacı dışında kullanılmasının önü açılmış oluyor.
Bodrum’da birçok yerde göçebe çadırı gibi bu işletmeleri görebilirsiniz. Toplumsal barışı bozucu bu uygulama işletmecilerle halkı karşı karşıya getiriyor.
Anayasaya ve evrensel hukuka, kanunlarımıza aykırı bu uygulamanın yandaşlığını da, belediyeler yapıyor.
Bitez sahilde, yapı ruhsatı almadan yapımı yaz başında başlayan bu tür bir yapı mevcut. Halk tepki gösterince yarım bir vaziyette, Dünya turizm markamız Bodrum’un harikası olarak mevcudiyetini koruyor.
Yapının Son Hali
Konuya gelelim.
MUÇEV Turizm Ticaret Anonim Şirketi bakıyor ki olacak gibi değil, “yapı ruhsatı alalım işimize devam edelim.” diyor ve Bodrum Belediyesine 03.07.2024 tarihli ve 75961 sayılı dilekçe ile başvuruyor.
Yazının altındaki İmza Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Av. İlknur Ülküm Seferoğlu. Avukat olarak mı imzaladı, başkan yardımcısı olarak mı konuyu irdeleyelim.
Başvurucuya, yanıt veriyor Bodrum Belediyesi;
“İlgi dilekçe ile İlçemiz, Bitez Mahallesi Hacıahmetler Mevkiinde bulunan (Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Taşınmazlardan) adınıza tahsis edilen taşınmaz için ekli vaziyet planına uygun hazırlanan mimari proje neticesinde günübirlik kullanım alanına ilişkin yapılacak olan inşai faaliyetler için gerekli izinlerin verilmesi talep edilmektedir.”
Bu bölüm çok önemli dikkat lütfen.
“Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 13. Maddesinde çevre kirliliğinin önlenmesine ilişkin tüm önlemler alınmak koşulu ile yapılabilecek yapı ve tesisler açıklanmış olup, bu maddenin (c) bendinde; “Kıyılarda ayrıca uygulama imar planı yapılmadan; rekreatif amaçlı iskele, tonoz sistemleri, aralarında en az 150 metre mesafe olmak kaydı ile 6 m2 ‘yi geçmeyen büfe ve kirletici etkisi olmayan fosseptik yapımını gerektirmeyen seyyar tuvalet ile sabit olmayan duş, gölgelik ve soyunma kabini. ” ifadelerine yer verilmiştir.”
“Talep edilen imalatlar Belediyemizce yapı ruhsatı gerektirmeyen imalatlar olarak değerlendirilmiş olup, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilgili birimlerince değerlendirilmesi hususunda bilgi ve gereği rica olunur.”
Her yanı hukuk kokan bu yanıtı Bodrum Belediyesi çerçeveletip, örnek olsun diye, bütün hizmet binalarının duvarlarına asmalıdır.
Öncelikle, kıyı yapılarında kamu yararı olması gerektiği bilinmelidir. Hiçbir kanun ve yönetmelik anayasanın üstünde değildir. Bu başvuruda kamu yararı söz konusu değildir, olabilmesi için Cumhurbaşkanı’nın onayı gerekmektedir.
Şimdi Bodrum Belediyesi hukukçu Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu, hangi kanun ve yönetmeliğe göre başvuruda yapılmak istenen yapıların, yapı ruhsatı gerektirmeyen yapılar olduğuna karar vermiş ve yetkisinde olan bir konunun, Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı tarafından değerlendirilmesine karar vermiştir.
3194 Sayılı İmar Kanunu ;
Madde 5
“Yapı; karada ve suda, daimî veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesislerdir.”
“Bina; kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılardır.”
Yapı nedir, bina nedir bunları öğrendik. Bu yapılacaklar yapı ve bina tanımına uygun değil midir? Büfe, duş, tuvalet, güneşlenme terasını Bodrum belediyesi ruhsata tabi değil diyorsa, bir kez daha liyakat sorgulanmalıdır.
Peki yapı ruhsatı verme yetkisi kimdedir?
Yapı ruhsatiyesi:
Madde 21 – Bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 26 ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden (….)[19] yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir.
Neymiş, Belediye yetkiliymiş.
(Kanunda geçen Valiliklerin yetki alanı farklıdır. Büyükşehir Kanunu Kapsamında bu yetki belediyelerdedir. Ancak Belediye ruhsat vermeyi reddederse, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı taşra teşkilatı, mevzuatlar doğrultusunda yapı ruhsatı düzenleyebilir.)
3194 Sayılı İmar Kanunun 26. Maddesi ve 27. Maddesinde tanımlanan yapı ruhsatı gerektirmeyen yapıların bu durumla içerikleri farklıdır.
Hadi bunlardan geçtim, madem “yapı ruhsatına tabi olmayan imalatlar.” dedi Başkan Yardımcısı, Hukukçu İlknur Ülküm Seferoğlu haklıdır diyelim.
Dün akşam bu yapıya Bodrum Belediyesi neden yapı tatil zaptı düzenledi? Kaçak yapı alanını 250 metrekare olarak zapta geçti. Madem kaçaktı, mühürlenmek için neden üç ay beklendi?
Bodrum Belediyesi Yapı Tatil Zaptı
Sayın Hukukçu İlknur Ülküm Seferoğlu, yazdıklarını tekrar okuyup, Bodrum Halkına bunun özeleştirisini vermelidir.
Hatta bunca hukuksuzlukların bir hukukçu tarafından yapılmış olması, bizleri “kasıt mı var?” düşüncesine itmektedir.
İlknur Ülküm Seferoğlu gereğini yapmalıdır. Yapmıyorsa, Bodrum Belediye Başkanı Mimar Tamer Mandalinci yapmalıdır.
“İşini doğru yapmıyor” diyerek yeni atamalar yapan Tamer Mandalinci, bu konuda da üstüne düşeni yerine getirmelidir.
MUÇEV Anonim Şirketine verilen yanıt evrakında “Bodrum Belediye Başkanlığı” yazıyor. Bu başlığın sorumluluğu Tamer Mandalinci’ ye aittir.