DOLAR
33,9476
EURO
37,6513
ALTIN
2.805,39
BIST
9.521,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
28°C
Muğla
28°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Salı Açık
27°C

Jetlag’a Karşı Güneş Işığı ve Yemek Alışkanlıkları: Biyolojik Saati Düzenlemenin Yolları

Illinois ve New Mexico’daki araştırmacılar, “Chaos” adlı akademik dergide yayımlanan çalışmalarında, ışığın ve gıdanın biyolojik saate etkisini inceledi. Araştırmada, jetlag’dan hızlı kurtulmak için gün boyunca güneş ışığına maruz kalmak ve gece atıştırmalıklarından kaçınmak önerildi.

Jetlag’a Karşı Güneş Işığı ve Yemek Alışkanlıkları: Biyolojik Saati Düzenlemenin Yolları
07.09.2023
50
A+
A-

Jetlag’a Karşı Güneş Işığı ve Yemek Alışkanlıkları: Biyolojik Saati Düzenlemenin Yolları

Bilim insanları, uzun süren uçuşlardan kaynaklanan ve biyolojik saatin yerel saate adapte olmada yaşadığı güçlükle tanımlanan jetlag’ın etkilerini azaltmak için potansiyel çözümler üzerinde çalışıyor. Northwestern Üniversitesi ve Santa Fe Enstitüsü’nden araştırmacılar, jetlag’ın sirkadiyen ritim üzerindeki etkisini ve bu ritimi nasıl dengeleyebileceğimizi inceledi.

Araştırmada, iki matematiksel model geliştirildi: birinde ışığın, diğerinde ise gıdanın sirkadiyen ritim üzerindeki etkisi analiz edildi. Bulgular, uzun uçuşlar sonrası günün erken saatlerinde daha çok yemek yemenin ve gün içerisinde güneş ışığına maruz kalmanın jetlag etkilerini azaltabileceğini gösterdi. Bunun yanı sıra, gece yemek yemenin sirkadiyen ritimi dengesizleştirebileceği ve karaciğerde iltihaplanmaya neden olabileceği belirtildi.

Jetlag’ın neden olduğu uyku bozuklukları, uzun vadede hipertansiyon, obezite ve ruh hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu yeni araştırma, biyolojik saatin doğal ritmini koruma ve jetlag’ın neden olduğu olumsuz etkilerden korunma yolları hakkında önemli bilgiler sunuyor.