Illinois ve New Mexico’daki araştırmacılar, “Chaos” adlı akademik dergide yayımlanan çalışmalarında, ışığın ve gıdanın biyolojik saate etkisini inceledi. Araştırmada, jetlag’dan hızlı kurtulmak için gün boyunca güneş ışığına maruz kalmak ve gece atıştırmalıklarından kaçınmak önerildi.
Bilim insanları, uzun süren uçuşlardan kaynaklanan ve biyolojik saatin yerel saate adapte olmada yaşadığı güçlükle tanımlanan jetlag’ın etkilerini azaltmak için potansiyel çözümler üzerinde çalışıyor. Northwestern Üniversitesi ve Santa Fe Enstitüsü’nden araştırmacılar, jetlag’ın sirkadiyen ritim üzerindeki etkisini ve bu ritimi nasıl dengeleyebileceğimizi inceledi.
Araştırmada, iki matematiksel model geliştirildi: birinde ışığın, diğerinde ise gıdanın sirkadiyen ritim üzerindeki etkisi analiz edildi. Bulgular, uzun uçuşlar sonrası günün erken saatlerinde daha çok yemek yemenin ve gün içerisinde güneş ışığına maruz kalmanın jetlag etkilerini azaltabileceğini gösterdi. Bunun yanı sıra, gece yemek yemenin sirkadiyen ritimi dengesizleştirebileceği ve karaciğerde iltihaplanmaya neden olabileceği belirtildi.
Jetlag’ın neden olduğu uyku bozuklukları, uzun vadede hipertansiyon, obezite ve ruh hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu yeni araştırma, biyolojik saatin doğal ritmini koruma ve jetlag’ın neden olduğu olumsuz etkilerden korunma yolları hakkında önemli bilgiler sunuyor.